Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa ? od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby
racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym - określać przyczyny tych problemów - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | red. nauk. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski ; [aut. Jerzy Bertrandt et al.]. |
Hasła: | Odżywianie - higiena - podręcznik akademicki Zdrowie publiczne - podręcznik akademicki |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009. |
Opis fizyczny: | 405, [2] s. : il. ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. przy pracach. Indeks. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)