Produkcja roślinna : podręcznik do nauki zawodu technik rolnik w technikum i szkole policealnej. Cz. 2
Odpowiedzialność: | Arkadiusz Artyszak, Katarzyna Kucińska, Hanna Niemczyk ; pod redakcją Alicji Gawrońskiej-Kuleszy. |
Hasła: | Rośliny - uprawa Podręczniki dla szkół zawodowych |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, cop. 2013. |
Opis fizyczny: | 294 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Spis treści
- 1. Technologie produkcji roślin uprawnych 9
- 1.1 Rośliny zbożowe 10
- 1.1.1 Zboża właściwe 10
- 1.1.2 Zboża rzekome 83
- 1.2. Rośliny okopowe 88
- 1.2.1 Ziemniak 89
- 1.2.2 Burak cukrowy 125
- 1.3. Rośliny przemysłowe oleiste 147
- 1.3.1 Rzepak ozimy 149
- 1.3.2 Rzepak jary 165
- 1.3.3 Rzepik ozimy 169
- 1.3.4 Gorczyca biała 170
- 1.3.5 Mak siewny 172
- 1.3.6 Dynia oleista 176
- 1.4. Rośliny strączkowe 179
- 1.4.1 Bobik 182
- 1.4.2 Groch siewny 188
- 1.4.3 Łubiny 193
- 1.4.4 Soja 199
- 1.4.5 Wyki 203
- 1.5. Rośliny motylkowate drobnonasienne 209
- 1.5.1. Znaczenie gospodarcze 209
- 1.5.2. Charakterystyka biologiczna 211
- 1.5.3. Charakterystyka użytkowa gatunków i odmian 220
- 1.5.4. Wymagania klimatyczne-glebowe 225
- 1.5.5. Agrotechnika 226
- 1.5.6. Zbiór i przechowywanie motylkowatych drobnonasiennych 237
- 1.5.7. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych w mieszance z trawami 241
- 1.5.8. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych na nasiona 243
- 1.6 Pozostałe rośliny pastewne niemotylkowe 246
- 1.6.1. Kukurydza 246
- 1.6.2. Kapusta pastewna 251
- 1.6.3. Słonecznik 255
- 1.6.4 Sorgo 257
- 1.6.5 Facelia 259
- 1.6.6. Trawy w uprawie polowej 261
- 1.7 Rośliny przemysłowe włókniste 271
- 1.7.1 Len włóknisty 272
- 1.8 Rośliny przemysłowe specjalne 277
- 1.8.1 Tytoń szlachetny 277
- 1.8.2 Chmiel 283
- 1.9 Międzyplony 289
- 1.9.1 Znaczenie gospodarcze 289
- 1.9.2 Międzyplony ścierniskowe 290
- 1.9.3 Międzyplony ozime 291
- 1.9.4 Wsiewki śródplonowe 293
- 1.9.5 Plony wtóre 294
- 2.1. Hodowla roślin 297
- 2.1.1. Ogólna charakterystyka hodowli roślin 297
- 2. Hodowla roślin i nasiennictwo 297
- 2.1.2. Kierunki hodowli roślin 299
- 2.1.3. Podstawy genetyczne hodowli roślin 302
- 2.1.4. Metody hodowli twórczej i ich podział 306
- 2.1.5. Ocena i rejestracja odmian 324
- 2.1.6. Hodowla zachowawcza 328
- 2.2. Nasiennictwo 330
- 2.2.1. Zadania produkcji nasiennej 332
- 2.2.2. Zasady produkcji materiału siewnego 336
- 2.2.3. Specyfika uprawy roślin na plantacjach nasiennych 342
- 2.2.4. System kontroli materiału siewnego 347
- 2.2.5. Przygotowanie materiału siewnego roślin uprawnych 358
- 3. Użytki zielone 363
- 3.1. Użytki zielone na świecie i ich znaczenie gospodarcze 363
- 3.2. Przyrodnicze znaczenie użytków zielonych i ich funkcje w środowisku365
- 3.3. Typologia użytków zielonych w kraju 366
- 3.4. Roślinność użytków zielonych 370
- 3.4.1. Trawy 371
- 3.4.2. Rośliny motylkowate 384
- 3.4.3. Występowanie gatunków obcych z grupy ziół i chwastów na użytkach zielonych 384
- 3.5. Technologia produkcji pasz na użytkach zielonych 392
- 3.5.1 Regulowanie stosunków wodnych na użytkach zielonych 392
- 3.5.2 Nawożenie mineralne łąk i pastwisk 394
- 3.5.3 Nawożenie organiczne 397
- 3.5.4 Konserwacja pasz pochodzących z użytków zielonych 399
- 3.5.5 Organizacja gospodarki pastwiskowej 403
- 3.6. Degradacja i regeneracja użytków zielonych 406
- 4. Produkcja roślinna w rolnictwie ekologicznym 411
- 4.1. Systemy rolnictwa 411
- 4.1.1. Rolnictwo konwencjonalne intensywne 412
- 4.1.2. Rolnictwo ekologiczne 413
- 4.1.3. Rolnictwo integrowane (zrównoważone, zharmonizowane) 416
- 4.2. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym 416
- 4.3. Kontrola gospodarstw ekologicznych 422
- 4.4. Zasady gospodarowania w produkcji roślinnej w rolnictwie ekologicznym 424
- 4.4.1. Przestawianie gospodarstwa na metody produkcji ekologicznej 425
- 4.4.2. Materiał siewny 426
- 4.4.3. Uprawa roli 427
- 4.4.4. Płodozmian 430
- 4.4.5. Nawożenie 431
- 4.4.6. Ochrona roślin 434
- 4.5. Zasady rolnictwa biodynamicznego 438
- 4.6. Oznakowanie produktów ekologicznych 440
- 5. Integrowane metody produkcji roślinnej 443
- 5.1. Wprowadzenie 443
- 5.2. Charakterystyka systemu integrowanej produkcji rolniczej 444
- 5.3. Technologia produkcji roślinnej w systemie rolnictwa integrowanego 447
- 5.3.1. Zasady zmianowania oraz dobór gatunków i odmian 447
- 5.3.2. Zasady integrowanej uprawy roli 448
- 5.3.3. Nawożenie w rolnictwie integrowanym 449
- 5.3.4 Integrowana ochrona roślin 451
- 5.3.5. Podsumowanie 453
- 6. Jakość zdrowotna i bezpieczeństwo produktów roślinnych 457
- 6.1. Jakość plonu, jakość zdrowotna i bezpieczeństwo żywności 457
- 6.2. Ocena jakości zdrowotnej 459
- 6.3. Czynniki wpływające na jakość zdrowotną produktów roślinnych 461
- 6.4. Zasady bezpiecznego przechowywania produktów roślinnych 463
- 6.4.1 Zasady przechowywania ziarna zbóż, nasion strączkowych i oleistych 463
- 6.4.2 Zasady przechowywania plonów mięsistych, soczystych i liściowych 464
- 7. Przepisy bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska 467
- 7.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy 467
- 7.2. Ochrona przeciwpożarowa 471
- 7.2.1. Definicja pożaru i przyczyny pożarów 471
- 7.2.2. Zasady profilaktyki przeciwpożarowej 472
- 7.2.3. Środki gaśnicze i urządzenia przeciwpożarowe 473
- 7.2.4. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas pożaru 475
- 7.3. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej 475
- 7.3.1. Zagrożenia dla środowiska związane z prowadzeniem produkcji roślinnej 476
- 7.3.2. Zasady prowadzenia produkcji roślinnej niezagrażającej środowisku 477
- 7.3.3. Ochrona i kształtowanie krajobrazu rolniczego 478
- 8. Organizacja produkcji roślinnej w gospodarstwie 481
- 8.1. Wiadomości ogólne o organizacji gospodarstw 481
- 8.2. Zasady specjalizacji i uproszczeń w produkcji roślinnej 484
- 8.3. Typy specjalistycznych gospodarstw w produkcji roślinnej 486
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)