Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Produkcja roślinna : podręcznik do nauki zawodu technik rolnik w technikum i szkole policealnej. Cz. 2

Autor: Artyszak, Arkadiusz.





Odpowiedzialność:Arkadiusz Artyszak, Katarzyna Kucińska, Hanna Niemczyk ; pod redakcją Alicji Gawrońskiej-Kuleszy.
Hasła:Rośliny - uprawa
Podręczniki dla szkół zawodowych
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, cop. 2013.
Opis fizyczny:294 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia przy rozdziałach.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Spis treści
  2. 1. Technologie produkcji roślin uprawnych 9
  3. 1.1 Rośliny zbożowe 10
  4. 1.1.1 Zboża właściwe 10
  5. 1.1.2 Zboża rzekome 83
  6. 1.2. Rośliny okopowe 88
  7. 1.2.1 Ziemniak 89
  8. 1.2.2 Burak cukrowy 125
  9. 1.3. Rośliny przemysłowe oleiste 147
  10. 1.3.1 Rzepak ozimy 149
  11. 1.3.2 Rzepak jary 165
  12. 1.3.3 Rzepik ozimy 169
  13. 1.3.4 Gorczyca biała 170
  14. 1.3.5 Mak siewny 172
  15. 1.3.6 Dynia oleista 176
  16. 1.4. Rośliny strączkowe 179
  17. 1.4.1 Bobik 182
  18. 1.4.2 Groch siewny 188
  19. 1.4.3 Łubiny 193
  20. 1.4.4 Soja 199
  21. 1.4.5 Wyki 203
  22. 1.5. Rośliny motylkowate drobnonasienne 209
  23. 1.5.1. Znaczenie gospodarcze 209
  24. 1.5.2. Charakterystyka biologiczna 211
  25. 1.5.3. Charakterystyka użytkowa gatunków i odmian 220
  26. 1.5.4. Wymagania klimatyczne-glebowe 225
  27. 1.5.5. Agrotechnika 226
  28. 1.5.6. Zbiór i przechowywanie motylkowatych drobnonasiennych 237
  29. 1.5.7. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych w mieszance z trawami 241
  30. 1.5.8. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych na nasiona 243
  31. 1.6 Pozostałe rośliny pastewne niemotylkowe 246
  32. 1.6.1. Kukurydza 246
  33. 1.6.2. Kapusta pastewna 251
  34. 1.6.3. Słonecznik 255
  35. 1.6.4 Sorgo 257
  36. 1.6.5 Facelia 259
  37. 1.6.6. Trawy w uprawie polowej 261
  38. 1.7 Rośliny przemysłowe włókniste 271
  39. 1.7.1 Len włóknisty 272
  40. 1.8 Rośliny przemysłowe specjalne 277
  41. 1.8.1 Tytoń szlachetny 277
  42. 1.8.2 Chmiel 283
  43. 1.9 Międzyplony 289
  44. 1.9.1 Znaczenie gospodarcze 289
  45. 1.9.2 Międzyplony ścierniskowe 290
  46. 1.9.3 Międzyplony ozime 291
  47. 1.9.4 Wsiewki śródplonowe 293
  48. 1.9.5 Plony wtóre 294
  49. 2.1. Hodowla roślin 297
  50. 2.1.1. Ogólna charakterystyka hodowli roślin 297
  51. 2. Hodowla roślin i nasiennictwo 297
  52. 2.1.2. Kierunki hodowli roślin 299
  53. 2.1.3. Podstawy genetyczne hodowli roślin 302
  54. 2.1.4. Metody hodowli twórczej i ich podział 306
  55. 2.1.5. Ocena i rejestracja odmian 324
  56. 2.1.6. Hodowla zachowawcza 328
  57. 2.2. Nasiennictwo 330
  58. 2.2.1. Zadania produkcji nasiennej 332
  59. 2.2.2. Zasady produkcji materiału siewnego 336
  60. 2.2.3. Specyfika uprawy roślin na plantacjach nasiennych 342
  61. 2.2.4. System kontroli materiału siewnego 347
  62. 2.2.5. Przygotowanie materiału siewnego roślin uprawnych 358
  63. 3. Użytki zielone 363
  64. 3.1. Użytki zielone na świecie i ich znaczenie gospodarcze 363
  65. 3.2. Przyrodnicze znaczenie użytków zielonych i ich funkcje w środowisku365
  66. 3.3. Typologia użytków zielonych w kraju 366
  67. 3.4. Roślinność użytków zielonych 370
  68. 3.4.1. Trawy 371
  69. 3.4.2. Rośliny motylkowate 384
  70. 3.4.3. Występowanie gatunków obcych z grupy ziół i chwastów na użytkach zielonych 384
  71. 3.5. Technologia produkcji pasz na użytkach zielonych 392
  72. 3.5.1 Regulowanie stosunków wodnych na użytkach zielonych 392
  73. 3.5.2 Nawożenie mineralne łąk i pastwisk 394
  74. 3.5.3 Nawożenie organiczne 397
  75. 3.5.4 Konserwacja pasz pochodzących z użytków zielonych 399
  76. 3.5.5 Organizacja gospodarki pastwiskowej 403
  77. 3.6. Degradacja i regeneracja użytków zielonych 406
  78. 4. Produkcja roślinna w rolnictwie ekologicznym 411
  79. 4.1. Systemy rolnictwa 411
  80. 4.1.1. Rolnictwo konwencjonalne intensywne 412
  81. 4.1.2. Rolnictwo ekologiczne 413
  82. 4.1.3. Rolnictwo integrowane (zrównoważone, zharmonizowane) 416
  83. 4.2. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym 416
  84. 4.3. Kontrola gospodarstw ekologicznych 422
  85. 4.4. Zasady gospodarowania w produkcji roślinnej w rolnictwie ekologicznym 424
  86. 4.4.1. Przestawianie gospodarstwa na metody produkcji ekologicznej 425
  87. 4.4.2. Materiał siewny 426
  88. 4.4.3. Uprawa roli 427
  89. 4.4.4. Płodozmian 430
  90. 4.4.5. Nawożenie 431
  91. 4.4.6. Ochrona roślin 434
  92. 4.5. Zasady rolnictwa biodynamicznego 438
  93. 4.6. Oznakowanie produktów ekologicznych 440
  94. 5. Integrowane metody produkcji roślinnej 443
  95. 5.1. Wprowadzenie 443
  96. 5.2. Charakterystyka systemu integrowanej produkcji rolniczej 444
  97. 5.3. Technologia produkcji roślinnej w systemie rolnictwa integrowanego 447
  98. 5.3.1. Zasady zmianowania oraz dobór gatunków i odmian 447
  99. 5.3.2. Zasady integrowanej uprawy roli 448
  100. 5.3.3. Nawożenie w rolnictwie integrowanym 449
  101. 5.3.4 Integrowana ochrona roślin 451
  102. 5.3.5. Podsumowanie 453
  103. 6. Jakość zdrowotna i bezpieczeństwo produktów roślinnych 457
  104. 6.1. Jakość plonu, jakość zdrowotna i bezpieczeństwo żywności 457
  105. 6.2. Ocena jakości zdrowotnej 459
  106. 6.3. Czynniki wpływające na jakość zdrowotną produktów roślinnych 461
  107. 6.4. Zasady bezpiecznego przechowywania produktów roślinnych 463
  108. 6.4.1 Zasady przechowywania ziarna zbóż, nasion strączkowych i oleistych 463
  109. 6.4.2 Zasady przechowywania plonów mięsistych, soczystych i liściowych 464
  110. 7. Przepisy bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska 467
  111. 7.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy 467
  112. 7.2. Ochrona przeciwpożarowa 471
  113. 7.2.1. Definicja pożaru i przyczyny pożarów 471
  114. 7.2.2. Zasady profilaktyki przeciwpożarowej 472
  115. 7.2.3. Środki gaśnicze i urządzenia przeciwpożarowe 473
  116. 7.2.4. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas pożaru 475
  117. 7.3. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej 475
  118. 7.3.1. Zagrożenia dla środowiska związane z prowadzeniem produkcji roślinnej 476
  119. 7.3.2. Zasady prowadzenia produkcji roślinnej niezagrażającej środowisku 477
  120. 7.3.3. Ochrona i kształtowanie krajobrazu rolniczego 478
  121. 8. Organizacja produkcji roślinnej w gospodarstwie 481
  122. 8.1. Wiadomości ogólne o organizacji gospodarstw 481
  123. 8.2. Zasady specjalizacji i uproszczeń w produkcji roślinnej 484
  124. 8.3. Typy specjalistycznych gospodarstw w produkcji roślinnej 486

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 631/634
Numer inw.: 37091
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.