Normy żywienia człowieka : podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
Odpowiedzialność: | redakcja naukowa Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk ; autorzy: Barbara Bułhak-Jachymczyk [i 25 pozostałych]. |
Hasła: | Odżywianie - fizjologia Otyłość - zapobieganie Odżywianie - normalizacja - Polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia : PZWL, 2016. |
Wydanie: | Wydanie I - 5 dodruk. |
Opis fizyczny: | 459, [1] strona : ilustracje ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. |
Twórcy: | Bułhak-Jachymczyk, Barbara. Redakcja Jarosz, Mirosław. Redakcja Autor |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Przedmowa 5
- 1. Wprowadzenie – Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 15
- 1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 16
- 1.2. Współczesne metody opracowywania norm 19
- 1.3. Rodzaje norm żywienia 22
- 1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski 24
- Piśmiennictwo 27
- 2. Energia – Barbara Bułhak-Jachymczyk 32
- 2.1. Wiadomości podstawowe 32
- 2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 34
- 2.3. Metody ustalania norm na energii 37
- 2.4. Normy na energii dla ludności Polski 50
- Piśmiennictwo 57
- 3. Białko – Barbara Bułhak-Jachymczyk 61
- 3.1. Wiadomości podstawowe 61
- 3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 66
- 3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 69
- 3.4. Metody ustalania norm na białko 75
- 3.5. Normy na białko dla ludności Polski 85
- Piśmiennictwo 88
- 4. Tłuszcze – Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 91
- 4.1. Wprowadzenie 91
- 4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 92
- 4.3. Normy spożycia tłuszczu 108
- Piśmiennictwo 125
- 5. Cholesterol – Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek 130
- 5.1. Wprowadzenie 130
- 5.2. Metabolizm cholesterolu 130
- 5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 131
- 5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 132
- 5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 133
- Piśmiennictwo 134
- 6. Węglowodany – Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 137
- 6.1. Wiadomości podstawowe 137
- 6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 146
- 6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 150
- 6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 150
- 6.5. Podsumowanie 156
- Piśmiennictwo 157
- 7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) – Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 159
- 7.1. Wprowadzenie 159
- 7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego 168
- Piśmiennictwo 169
- 8. Witaminy – Barbara Bułhak-Jachymczyk 172
- 8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 174
- 8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 193
- 8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin 225
- Piśmiennictwo 228
- 9. Składniki mineralne – Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 233
- 9.1. Wapń 234
- 9.2. Fosfor 240
- 9.3. Magnez 245
- 9.4. Żelazo 250
- 9.5. Cynk 256
- 9.6. Jod 261
- 9.7. Selen 265
- 9.8. Miedź 271
- 9.9. Fluor 275
- 9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 282
- Piśmiennictwo 286
- 10. Woda i elektrolity – Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 291
- 10.1. Woda 291
- 10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 299
- 10.3. Sód i chlor 302
- 10.4. Potas 310
- Piśmiennictwo 316
- 11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym – Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 320
- 11.1. Wprowadzenie 320
- 11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 321
- 11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 324
- 11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 328
- Piśmiennictwo 335
- 12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności– Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 337
- 12.1. Wprowadzenie 337
- 12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 338
- 12.3. Wybór poziomu normy 339
- 12.4 Etapy planowania diety 340
- 12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 342
- 12.6. Planowanie diet dla grup osób 344
- 12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 348
- 12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 349
- Piśmiennictwo 350
- 13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 353
- 13.1. Wprowadzenie 353
- 13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 354
- 13.3. Nadwaga i otyłość 356
- 13.4. Choroby układu krążenia 357
- 13.5. Nowotwory złośliwe 360
- 13.6. Osteoporoza 362
- 13.7. Aktywność fizyczna 363
- 13.8. Podsumowanie 368
- Piśmiennictwo 369
- 14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 372
- 14.1. Wprowadzenie 372
- 14.2. Omówienie stosowanych określeń 373
- 14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 374
- 14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 380
- Piśmiennictwo 386
- 15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania raz wzbogacania żywności– Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 388
- 15.1. żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 388
- 15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 392
- 15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 397
- 15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 398
- Piśmiennictwo 401
- 16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia – Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 403
- 16.1. Definicja i składniki suplementów 403
- 16.2. Rola suplementów 404
- 16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 405
- 16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 406
- 16.5. Stosowanie suplementów w praktyce 409
- 16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 412
- Piśmiennictwo 413
- 17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym – Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 415
- 17.1. Wprowadzenie 415
- 17.2. Definicja nowej żywności 416
- 17.3. Aspekty legislacyjne 416
- 17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 416
- Piśmiennictwo 420
- 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie – Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 423
- 18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 423
- 18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 424
- 18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 426
- 18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowana od żywności tradycyjnej? 429
- Piśmiennictwo 430
- Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze 432
- Skorowidz
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)