Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Dieta dla mózgu

Autor: Jakimowicz-Klein, Barbara.




Barbara Jakimowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek między tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów starzenia się naszego mózgu? Czy można pomóc w utrzymaniu zdolności umysłowych poprzez dostarczanie organizmowi właściwych witamin i składników mineralnych? Czy stosowanie odpowiedniej diety wpływa na

sprawność naszego umysłu?
Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi. Warto więc czasem popracować nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów myślowych są tysiące. W swojej książce autorka w formie pytań i odpowiedzi przystępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja, a także - co najważniejsze - przedstawiła wpływ diety na sprawność umysłu. Tak, tak! Problemy z koncentracją, nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a nawet stany depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, żeby poprawić kondycję własnego umysłu? Co jeść, aby usprawnić procesy myślowe i uniknąć apatii, zmęczenia oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym przyprawiać dania, żeby polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się "zapominalstwa"? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej książki.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Barbara Jakimowicz-Klein.
Hasła:Mózg - fizjologia
Odżywianie - a mózg
Odżywianie - higiena
Przepisy kulinarne
Wydawnictwa popularne
Adres wydawniczy:Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2014].
Opis fizyczny:160 s. ; 21 cm.
Uwagi:Na okł. podtyt.: myśl pozytywnie, jedz zdrowo, uprawiaj sport. Bibliogr. s. 159-160.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Pozycja została zakupiona.


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.