Dieta dla mózgu
Barbara Jakimowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek między tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów starzenia się naszego mózgu? Czy można pomóc w utrzymaniu zdolności umysłowych poprzez dostarczanie organizmowi właściwych witamin i składników mineralnych? Czy stosowanie odpowiedniej diety wpływa na
sprawność naszego umysłu?
Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi. Warto więc czasem popracować nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów myślowych są tysiące. W swojej książce autorka w formie pytań i odpowiedzi przystępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja, a także - co najważniejsze - przedstawiła wpływ diety na sprawność umysłu. Tak, tak! Problemy z koncentracją, nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a nawet stany depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, żeby poprawić kondycję własnego umysłu? Co jeść, aby usprawnić procesy myślowe i uniknąć apatii, zmęczenia oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym przyprawiać dania, żeby polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się "zapominalstwa"? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej książki.
Odpowiedzialność: | Barbara Jakimowicz-Klein. |
Hasła: | Mózg - fizjologia Odżywianie - a mózg Odżywianie - higiena Przepisy kulinarne Wydawnictwa popularne |
Adres wydawniczy: | Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2014]. |
Opis fizyczny: | 160 s. ; 21 cm. |
Uwagi: | Na okł. podtyt.: myśl pozytywnie, jedz zdrowo, uprawiaj sport. Bibliogr. s. 159-160. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Pozycja została zakupiona.