Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku

Tytuł oryginału: "Middag i Roma : verdenshistorien i et m?ltid,".
"Historia świata w jednym posiłku "

Autor: Viestad, Andreas.




Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do

wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Andreas Viestad ; tłumaczenie Małgorzata Rost.
Hasła:Kucharstwo
Kuchnia włoska
Kultura stołu
Potrawy
Żywność
Rzym (Włochy)
Esej
Adres wydawniczy:Kraków : Znak Koncept, 2021.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:267, [5] stron : ilustracje ; 20 cm.
Uwagi:Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Forma gatunek:Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Powstanie dzieła:2020 r.
Twórcy:Rost, Małgorzata. (1985- ) Tłumaczenie

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Pozycja została zakupiona.


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.