Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Żywność a zdrowie człowieka





Odpowiedzialność:redakcja naukowa Jan Fiedurek.
Hasła:Odżywianie
Żywność
Zaburzenia odżywiania
Otyłość
Psychobiotyki
Monografia
Podręcznik
Praca zbiorowa
Adres wydawniczy:Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2021.
Opis fizyczny:239 stron : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia i netografia na stronach 223-239.
Forma gatunek:Książki. Publikacje naukowe. Publikacje dydaktyczne.
Dziedzina:Medycyna i zdrowie
Biologia
Psychologia
Powstanie dzieła:2021 r.
Twórcy:Fiedurek, Jan. (1950- ). Redakcja

Przeznaczenie:Książka dla studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego żywienia.
Odbiorcy:Szkoły wyższe.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Od Autorów
  2. 1. Społeczne aspekty konsumpcji żywności: oczekiwania i perspektywy
  3. 2. Trendy żywieniowe a choroby nowotworowe w aspekcie historycznym
  4. 3. Składniki żywności istotne w zapobieganiu lub leczeniu wybranych chorób
  5. 3.1. Wpływ diety na układ krążenia
  6. 3.2. Wpływ diety na układ pokarmowy
  7. 3.3. Dieta a układ dokrewny
  8. 3.4. Wpływ diety na stan układu ruchowego (kostno-mięśniowego)
  9. 3.5. Wpływ diety na układ rozrodczy
  10. 3.6. Dieta a układ nerwowy
  11. 3.7. Wpływ diety na stan zdrowotny skóry
  12. 3.8. Choroby nowotworowe a dieta
  13. 3.9. Wpływ diety na stabilość układu odpornościowego
  14. 4. Synergizm i antagonizm pomiędzy
  15. składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi
  16. 5. Charakterystyka wybranych diet
  17. 6. Rola bakterii probiotycznych w produkcji żywności
  18. 6.1. Wykorzystanie toksyn killerowych drożdży
  19. 6.2. Korzyści ze spożywania żywności fermentowanej
  20. 7. Właściwości prozdrowotne β-glukanów
  21. 8. Aktywność biologiczna peptydów
  22. 8.1. Ograniczenia wynikające z biodostępności peptydów bioaktywnych
  23. 9. Substancje antyodżywcze w żywności i sposoby zmniejszenia ich niekorzystnych
  24. efektów
  25. 9.1. Aminy biogenne
  26. 9.2. Polifenole
  27. 9.3. Aminokwasy niebiałkowe
  28. 9.4. Glukozynolany, tiocyjaniany, kwas szczawiowy i fitynowy
  29. 9.5. Inhibitory enzymów
  30. 9.6. Lektyny
  31. 9.7. Związki glikozydowe
  32. 10. Barwniki spożywcze – wpływ na zdrowie człowieka
  33. 10.1. Barwniki pochodzenia naturalnego
  34. 10.2. Barwniki syntetyczne
  35. 10.3. Negatywny wpływ barwników spożywczych na organizm człowieka
  36. 10.4. Pozytywny wpływ barwników spożywczych na zdrowie człowieka
  37. 11. Korzyści i potencjalne zagrożenia żywności modyfikowanej genetycznie
  38. 11.1. Korzyści i ryzyko genetycznej modyfikacji roślin
  39. 11.2. Zagrożenia dla środowiska naturalnego wynikające z upraw roślin
  40. genetycznie modyfikowanych
  41. 11.3. Genetycznie modyfikowane zwierzęta – korzyści i ryzyko
  42. 12. Konsekwencje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
  43. 12.1. Wpływ nadmiernej kwasowości na rozwój nowotworów
  44. 13. Psychobiotyki i ich wpływ na zdrowie psychiczne
  45. 13.1. Korzystny wpływ bakterii probiotycznych o działaniu psychobiotycznym
  46. 13.2. Zmiany mikrobioty i jej konsekwencje dla zaburzeń mózgu
  47. 14. Psychologiczne aspekty jedzenia i nadwagi
  48. 14.1. Problem otyłości
  49. 14.2. Dieta a zaburzenia psychologiczne
  50. 15. Oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji
  51. psychofizycznych człowiek
  52. 15.1. Wprowadzenie
  53. 15.2. Naturalne składniki spożywcze usprawniające pracę mózgu
  54. 15.3. Rola odżywiania w profilaktyce przestępczości
  55. 15.4. Korzyści i potencjalne zagrożenia ze spożywania napojów
  56. energetyzujących
  57. 15.5. Wpływ napojów energetyzujących na organizm człowieka
  58. 16. Zanieczyszczenia w żywności i ich potencjalne zagrożenia
  59. 17. Idea żywienia spersonalizowanego – bariery i ograniczenia
  60. 17.1. Perspektywy bioinformatyki w leczeniu chorób

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 613/614
Numer inw.: 37555
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.