Żywność a zdrowie człowieka
Odpowiedzialność: | redakcja naukowa Jan Fiedurek. |
Hasła: | Odżywianie Żywność Zaburzenia odżywiania Otyłość Psychobiotyki Monografia Podręcznik Praca zbiorowa |
Adres wydawniczy: | Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2021. |
Opis fizyczny: | 239 stron : ilustracje ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliografia i netografia na stronach 223-239. |
Forma gatunek: | Książki. Publikacje naukowe. Publikacje dydaktyczne. |
Dziedzina: | Medycyna i zdrowie Biologia Psychologia |
Powstanie dzieła: | 2021 r. |
Twórcy: | Fiedurek, Jan. (1950- ). Redakcja |
Przeznaczenie: | Książka dla studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego żywienia. |
Odbiorcy: | Szkoły wyższe. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Od Autorów
- 1. Społeczne aspekty konsumpcji żywności: oczekiwania i perspektywy
- 2. Trendy żywieniowe a choroby nowotworowe w aspekcie historycznym
- 3. Składniki żywności istotne w zapobieganiu lub leczeniu wybranych chorób
- 3.1. Wpływ diety na układ krążenia
- 3.2. Wpływ diety na układ pokarmowy
- 3.3. Dieta a układ dokrewny
- 3.4. Wpływ diety na stan układu ruchowego (kostno-mięśniowego)
- 3.5. Wpływ diety na układ rozrodczy
- 3.6. Dieta a układ nerwowy
- 3.7. Wpływ diety na stan zdrowotny skóry
- 3.8. Choroby nowotworowe a dieta
- 3.9. Wpływ diety na stabilość układu odpornościowego
- 4. Synergizm i antagonizm pomiędzy
- składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi
- 5. Charakterystyka wybranych diet
- 6. Rola bakterii probiotycznych w produkcji żywności
- 6.1. Wykorzystanie toksyn killerowych drożdży
- 6.2. Korzyści ze spożywania żywności fermentowanej
- 7. Właściwości prozdrowotne β-glukanów
- 8. Aktywność biologiczna peptydów
- 8.1. Ograniczenia wynikające z biodostępności peptydów bioaktywnych
- 9. Substancje antyodżywcze w żywności i sposoby zmniejszenia ich niekorzystnych
- efektów
- 9.1. Aminy biogenne
- 9.2. Polifenole
- 9.3. Aminokwasy niebiałkowe
- 9.4. Glukozynolany, tiocyjaniany, kwas szczawiowy i fitynowy
- 9.5. Inhibitory enzymów
- 9.6. Lektyny
- 9.7. Związki glikozydowe
- 10. Barwniki spożywcze – wpływ na zdrowie człowieka
- 10.1. Barwniki pochodzenia naturalnego
- 10.2. Barwniki syntetyczne
- 10.3. Negatywny wpływ barwników spożywczych na organizm człowieka
- 10.4. Pozytywny wpływ barwników spożywczych na zdrowie człowieka
- 11. Korzyści i potencjalne zagrożenia żywności modyfikowanej genetycznie
- 11.1. Korzyści i ryzyko genetycznej modyfikacji roślin
- 11.2. Zagrożenia dla środowiska naturalnego wynikające z upraw roślin
- genetycznie modyfikowanych
- 11.3. Genetycznie modyfikowane zwierzęta – korzyści i ryzyko
- 12. Konsekwencje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
- 12.1. Wpływ nadmiernej kwasowości na rozwój nowotworów
- 13. Psychobiotyki i ich wpływ na zdrowie psychiczne
- 13.1. Korzystny wpływ bakterii probiotycznych o działaniu psychobiotycznym
- 13.2. Zmiany mikrobioty i jej konsekwencje dla zaburzeń mózgu
- 14. Psychologiczne aspekty jedzenia i nadwagi
- 14.1. Problem otyłości
- 14.2. Dieta a zaburzenia psychologiczne
- 15. Oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji
- psychofizycznych człowiek
- 15.1. Wprowadzenie
- 15.2. Naturalne składniki spożywcze usprawniające pracę mózgu
- 15.3. Rola odżywiania w profilaktyce przestępczości
- 15.4. Korzyści i potencjalne zagrożenia ze spożywania napojów
- energetyzujących
- 15.5. Wpływ napojów energetyzujących na organizm człowieka
- 16. Zanieczyszczenia w żywności i ich potencjalne zagrożenia
- 17. Idea żywienia spersonalizowanego – bariery i ograniczenia
- 17.1. Perspektywy bioinformatyki w leczeniu chorób
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)