Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Podstawy zarządzania produkcją

Autor: Grandys, Ewa.




Podręcznik prezentuje takie zagadnienia jak: struktura przedsiębiorstwa, organizacja produkcji, plany przedsiębiorstwa, metody planowania przebiegu produkcji i sterowania nim, wybrane aspekty finansowe zarządzania produkcją, przygotowanie produkcji, wytwarzanie produktu, jakość produkcji i jakość produktu, zasoby ludzkie w procesie produkcji.Zarządzanie produkcją wymaga wysokich kwalifikacji, które umożliwiają menedżerom podejmowanie optymalnych działań w walce na konkurencyjnym rynku. Uzasadnia to konieczność poznania tej tematyki oraz ciągłej aktualizacji wiedzy.


Odpowiedzialność:Ewa Grandys.
Hasła:Produkcja - zarządzanie
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Difin, 2013.
Opis fizyczny:215 s. : il. ; 23 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 211-215.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Rozdział 1
  2. Struktura przedsiębiorstwa
  3. 1.1. Uwagi wstępne
  4. 1.2. Cykl życia organizacji L.E. Greinera
  5. 1.3. Struktury organizacyjne
  6. 1.3.1. Kryteria podziału struktur organizacyjnych
  7. 1.3.2. Struktura funkcjonalna
  8. 1.3.3. Struktura macierzowa
  9. 1.3.4. Inne struktury organizacyjne
  10. 1.4. Zmiany struktury a zmiany otoczenia
  11. Podsumowanie rozdziału 1
  12. Rozdział 2
  13. Organizacja produkcji
  14. 2.1. Pojęcia podstawowe
  15. 2.2. Organizacja stacjonarna produkcji
  16. 2.3. Organizacja niepotokowa produkcji
  17. 2.4. Organizacja potokowa produkcji
  18. 2.5. Organizacja gniazdowa produkcji
  19. 2.6. Cykl produkcji a cykl wytwórczy
  20. Podsumowanie rozdziału 2
  21. Rozdział 3
  22. Plany przedsiębiorstwa
  23. 3.1. Uwagi wstępne
  24. 3.2. Strategia przedsiębiorstwa
  25. 3.2.1. Pojęcie strategii i poziomy strategiczne
  26. 3.2.2. Analiza SWOT
  27. 3.3. Prognoza rynkowa
  28. 3.4. Planowanie produkcji
  29. 3.4.1. Uwagi wstępne
  30. 3.4.2. Zdolności produkcyjne
  31. 3.4.3. Ograniczenia w planowaniu produkcji
  32. 3.5. Planowanie operatywne
  33. Podsumowanie rozdziału 3
  34. Rozdział 4
  35. Metody planowania przebiegu produkcji i sterowanie nim
  36. 4.1. Uwagi wstępne
  37. 4.2. Metody sieciowe CPM oraz PERT
  38. 4.3. Metoda Drzewa Kontroli Procesu Produkcji (DKPP)
  39. 4.4. Systemy MRP I oraz MRP II
  40. 4.5. Japońskie metody JIT oraz KABAN
  41. 4.6. Metoda OPT
  42. Podsumowanie rozdziału 4
  43. Rozdział 5
  44. Wybrane aspekty finansowe zarządzania produkcją
  45. 5.1. Uwagi wstępne
  46. 5.2. Koszty oraz analiza progu rentowności produkcji
  47. 5.3. Zarządzanie finansowe a cykl produkcji
  48. 5.4. Finansowanie rozwoju przedsiębiorstwa
  49. 5.5. Budżet bilansu jako źródło informacji o przedsiębiorstwie
  50. 5.6. Rachunek zysków i strat - podstawa analizy finansowej
  51. 5.7. Przepływy pieniężne - cash flow
  52. 5.8. Dyskontowanie
  53. Podsumowanie rozdziału 5
  54. Rozdział 6
  55. Przygotowanie produkcji
  56. 6.1. Ujęcie procesowe zarządzania produkcją i podział procesu
  57. 6.2. Przygotowanie produktowe
  58. 6.3. Przygotowanie konstrukcyjne
  59. 6.4. Przygotowanie techniczno-technologiczne
  60. 6.5. Przygotowanie organizacyjne
  61. 6.5.1. Kryteria struktury przestrzennej oraz jej rodzaje
  62. 6.5.2. Powierzchnia przedsiębiorstwa
  63. 6.5.3. Czas niezbędny do wykonania zadania
  64. 6.5.4. Liczba pracowników niezbędna do wykonania zadania
  65. 6.6. Przygotowanie materiałowe
  66. Podsumowanie rozdziału 6
  67. Rozdział 7
  68. Wytwarzanie produktu
  69. 7.1. Wdrożenie procesu produkcji
  70. 7.1.1. Prototyp produktu
  71. 7.1.2. Partia pilotażowa
  72. 7.2. Badanie pracy
  73. 7.2.1. Badanie metod pracy
  74. 7.2.2. Badanie środowiska pracy
  75. 7.2.3. Mierniki i tempo pracy
  76. 7.3. Wytwarzanie produktu a wyposażenie techniczne
  77. 7.3.1. Okresy użytkowania maszyn i wymiana wyposażenia technicznego
  78. 7.3.2. Obsługa eksploatacyjna maszyn
  79. 7.4. Organizacja stanowiska roboczego
  80. Podsumowanie rozdziału 7
  81. Rozdział 8
  82. Jakość produkcji i jakość produktu
  83. 8.1. Uwagi wstępne
  84. 8.2. Składowe jakości
  85. 8.3. Jakość a koszty produkcji
  86. 8.3.1. Uwagi wstępne
  87. 8.3.2. Jakość a koszty wytwarzania
  88. 8.3.3. Jakość a straty przedsiębiorstwa
  89. 8.4. Systemy jakości
  90. 8.4.1. Uwagi wstępne
  91. 8.4.2. System zarządzania jakością ISO seria 9000 168
  92. 8.4.3. System zarządzanie jakością TQM
  93. 8.5. Organizacja kontroli jakości w przedsiębiorstwie
  94. Podsumowanie rozdziału 8
  95. Rozdział 9
  96. Zasoby ludzkie w procesie produkcji
  97. 9.1. Polityka personalna
  98. 9.1.1. Analiza potrzeb personalnych
  99. 9.1.2. Selekcja ofert pracy i procedury naboru 1
  100. 9.1.3. Nowy pracownik a firma
  101. 9.1.4. System kontroli i oceny pracy
  102. 9.1.5. Folklor organizacyjny i wzorce do naśladowania
  103. 9.2. Przywództwo w zarządzaniu produkcją
  104. 9.3. Kształcenie kadr przedsiębiorstwa
  105. 9.4. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  106. 9.5. Wynagrodzenia pracowników w sferze produkcji
  107. 9.5.1. Uwagi wstępne
  108. 9.5.2. Akordowy system płac (indywidualny)
  109. 9.5.3. Akordowy system płac (współzależny)
  110. 9.5.4. System płac zryczałtowanych

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 658
Numer inw.: 36598
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.