Podstawy zarządzania produkcją
Podręcznik prezentuje takie zagadnienia jak: struktura przedsiębiorstwa, organizacja produkcji, plany przedsiębiorstwa, metody planowania przebiegu produkcji i sterowania nim, wybrane aspekty finansowe zarządzania produkcją, przygotowanie produkcji, wytwarzanie produktu, jakość produkcji i jakość produktu, zasoby ludzkie w procesie produkcji.Zarządzanie produkcją wymaga wysokich kwalifikacji, które umożliwiają menedżerom podejmowanie optymalnych działań w walce na konkurencyjnym rynku. Uzasadnia to konieczność poznania tej tematyki oraz ciągłej aktualizacji wiedzy.
Odpowiedzialność: | Ewa Grandys. |
Hasła: | Produkcja - zarządzanie Podręczniki akademickie |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Difin, 2013. |
Opis fizyczny: | 215 s. : il. ; 23 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. s. 211-215. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Rozdział 1
- Struktura przedsiębiorstwa
- 1.1. Uwagi wstępne
- 1.2. Cykl życia organizacji L.E. Greinera
- 1.3. Struktury organizacyjne
- 1.3.1. Kryteria podziału struktur organizacyjnych
- 1.3.2. Struktura funkcjonalna
- 1.3.3. Struktura macierzowa
- 1.3.4. Inne struktury organizacyjne
- 1.4. Zmiany struktury a zmiany otoczenia
- Podsumowanie rozdziału 1
- Rozdział 2
- Organizacja produkcji
- 2.1. Pojęcia podstawowe
- 2.2. Organizacja stacjonarna produkcji
- 2.3. Organizacja niepotokowa produkcji
- 2.4. Organizacja potokowa produkcji
- 2.5. Organizacja gniazdowa produkcji
- 2.6. Cykl produkcji a cykl wytwórczy
- Podsumowanie rozdziału 2
- Rozdział 3
- Plany przedsiębiorstwa
- 3.1. Uwagi wstępne
- 3.2. Strategia przedsiębiorstwa
- 3.2.1. Pojęcie strategii i poziomy strategiczne
- 3.2.2. Analiza SWOT
- 3.3. Prognoza rynkowa
- 3.4. Planowanie produkcji
- 3.4.1. Uwagi wstępne
- 3.4.2. Zdolności produkcyjne
- 3.4.3. Ograniczenia w planowaniu produkcji
- 3.5. Planowanie operatywne
- Podsumowanie rozdziału 3
- Rozdział 4
- Metody planowania przebiegu produkcji i sterowanie nim
- 4.1. Uwagi wstępne
- 4.2. Metody sieciowe CPM oraz PERT
- 4.3. Metoda Drzewa Kontroli Procesu Produkcji (DKPP)
- 4.4. Systemy MRP I oraz MRP II
- 4.5. Japońskie metody JIT oraz KABAN
- 4.6. Metoda OPT
- Podsumowanie rozdziału 4
- Rozdział 5
- Wybrane aspekty finansowe zarządzania produkcją
- 5.1. Uwagi wstępne
- 5.2. Koszty oraz analiza progu rentowności produkcji
- 5.3. Zarządzanie finansowe a cykl produkcji
- 5.4. Finansowanie rozwoju przedsiębiorstwa
- 5.5. Budżet bilansu jako źródło informacji o przedsiębiorstwie
- 5.6. Rachunek zysków i strat - podstawa analizy finansowej
- 5.7. Przepływy pieniężne - cash flow
- 5.8. Dyskontowanie
- Podsumowanie rozdziału 5
- Rozdział 6
- Przygotowanie produkcji
- 6.1. Ujęcie procesowe zarządzania produkcją i podział procesu
- 6.2. Przygotowanie produktowe
- 6.3. Przygotowanie konstrukcyjne
- 6.4. Przygotowanie techniczno-technologiczne
- 6.5. Przygotowanie organizacyjne
- 6.5.1. Kryteria struktury przestrzennej oraz jej rodzaje
- 6.5.2. Powierzchnia przedsiębiorstwa
- 6.5.3. Czas niezbędny do wykonania zadania
- 6.5.4. Liczba pracowników niezbędna do wykonania zadania
- 6.6. Przygotowanie materiałowe
- Podsumowanie rozdziału 6
- Rozdział 7
- Wytwarzanie produktu
- 7.1. Wdrożenie procesu produkcji
- 7.1.1. Prototyp produktu
- 7.1.2. Partia pilotażowa
- 7.2. Badanie pracy
- 7.2.1. Badanie metod pracy
- 7.2.2. Badanie środowiska pracy
- 7.2.3. Mierniki i tempo pracy
- 7.3. Wytwarzanie produktu a wyposażenie techniczne
- 7.3.1. Okresy użytkowania maszyn i wymiana wyposażenia technicznego
- 7.3.2. Obsługa eksploatacyjna maszyn
- 7.4. Organizacja stanowiska roboczego
- Podsumowanie rozdziału 7
- Rozdział 8
- Jakość produkcji i jakość produktu
- 8.1. Uwagi wstępne
- 8.2. Składowe jakości
- 8.3. Jakość a koszty produkcji
- 8.3.1. Uwagi wstępne
- 8.3.2. Jakość a koszty wytwarzania
- 8.3.3. Jakość a straty przedsiębiorstwa
- 8.4. Systemy jakości
- 8.4.1. Uwagi wstępne
- 8.4.2. System zarządzania jakością ISO seria 9000 168
- 8.4.3. System zarządzanie jakością TQM
- 8.5. Organizacja kontroli jakości w przedsiębiorstwie
- Podsumowanie rozdziału 8
- Rozdział 9
- Zasoby ludzkie w procesie produkcji
- 9.1. Polityka personalna
- 9.1.1. Analiza potrzeb personalnych
- 9.1.2. Selekcja ofert pracy i procedury naboru 1
- 9.1.3. Nowy pracownik a firma
- 9.1.4. System kontroli i oceny pracy
- 9.1.5. Folklor organizacyjny i wzorce do naśladowania
- 9.2. Przywództwo w zarządzaniu produkcją
- 9.3. Kształcenie kadr przedsiębiorstwa
- 9.4. Bezpieczeństwo i higiena pracy
- 9.5. Wynagrodzenia pracowników w sferze produkcji
- 9.5.1. Uwagi wstępne
- 9.5.2. Akordowy system płac (indywidualny)
- 9.5.3. Akordowy system płac (współzależny)
- 9.5.4. System płac zryczałtowanych
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)