Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie

Autor: Brzeziński, Marek




Konkurencja produktów światowych oraz skracanie cyklu ich życia skłania przedsiębiorstwa do wprowadzania produkcji nowych wyrobów. Szanse zajęcia właściwej pozycji na rynku producentów mają przedsiębiorstwa, które przygotują swoje zdolności wytwórcze do potrzeb zmieniających się warunków. Niezbędna w takich przedsięwzięciach techniczno-organizacyjnych jest wiedza zaprezentowana w książce w zakresie:- teoretycznych podstaw organizacji produkcji,- modelowania i projektowania organizacji produkcji w konwencjonalnych i nowoczesnych systemach produkcyjnych,- organizacji wdrażania nowej produkcji.


Odpowiedzialność:Marek Brzeziński.
Hasła:Produkcja - organizacja
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Difin, 2013.
Opis fizyczny:287 s. : il. ; 23 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 282-287.
Przeznaczenie:Podręcznik przeznaczony jest dla studentów kierunków: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, Logistyka, Zarządzanie oraz dla kierunków technicznych na politechnikach i uniwersytetach przyrodniczych.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. CZĘŚĆ I. PODSTAWY TEORETYCZNE ORGANIZACJI PRODUKCJI
  2. ROZDZIAŁ 1. PRZEDSIĘBIORSTWO - SYSTEM PRODUKCYJNY
  3. 1.1. Istota i podsystemy przedsiębiorstwa
  4. 1.2. Procesowe ujęcie przedsiębiorstwa
  5. 1.2.1. Procesy przygotowania produkcji
  6. 1.2.2. Podstawowe procesy produkcyjne
  7. 1.2.3. Procesy obsługi produkcji
  8. 1.2.4. Procesy zarządzania
  9. 1.3. Produkcja w systemach produkcyjnych przedsiębiorstwa
  10. 1.3.1. Przedsiębiorstwo a systemy produkcyjne
  11. 1.3.2. Produkcja i systemy produkcyjne jako obiekt projektowania, organizowania i zarządzania
  12. ROZDZIAŁ 2. PROCES PRODUKCYJNY
  13. 2.1. Pojęcie i podział procesu produkcyjnego
  14. 2.2. Parametryczny opis procesu produkcyjnego
  15. 2.2.1. Klasyfikacja parametrów procesu produkcyjnego
  16. 2.2.2. Klasyfikacja i opis parametrów wejściowych
  17. 2.2.2.1. Parametry przedmiotu pracy (wyrobu)
  18. 2.2.2.2. Parametry środka pracy (maszyny)
  19. 2.2.2.3. Parametry pracy (robotnika)
  20. 2.2.3. Klasyfikacja i opis parametrów wyjściowych
  21. 2.2.3.1. Parametry wyjściowe proste
  22. 2.2.3.2. Parametry wyjściowe złożone
  23. 2.2.3.3. Parametry wyjściowe rodzajowe
  24. ROZDZIAŁ 3. POWIĄZANIA PRODUKCYJNE W SYSTEMACH PRODUKCYJNYCH I W PRZEDSIĘBIORSTWIE
  25. 3.1. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji
  26. 3.1.1. Typy organizacji produkcji
  27. 3.1.2. Formy organizacji produkcji
  28. 3.1.3. Odmiany organizacji produkcji
  29. 3.2. Struktura produkcyjna
  30. 3.2.1. Istota struktury produkcyjnej
  31. 3.2.2. Rodzaje struktury produkcyjnej i tendencje jej tworzenia
  32. 3.2.3. Plan generalny (struktura produkcyjno-przestrzenna) przedsiębiorstwa
  33. 3.3. Struktura organizacyjna
  34. 3.3.1. Pojęcie struktury organizacyjnej
  35. 3.3.2. Typy struktur organizacyjnych
  36. 3.3.3. Kadra menedżerska
  37. CZĘŚĆ II. MODELOWANIE I PROJEKTOWANIE ORGANIZACJI PRODUKCJI
  38. ROZDZIAŁ 4. ORGANIZACJA PRODUKCJI RYTMICZNEJ
  39. 4.1. Integracja projektowania organizacji produkcji rytmicznej i nierytmicznej
  40. 4.2. Ogólna charakterystyka przedmiotu projektowania (produkcji rytmicznej)
  41. 4.3. Etapy projektowania
  42. 4.4. Projektowanie struktury produkcyjnej
  43. 4.4.1. Obliczenia parametrów dla poszczególnych wyrobów (detali) i detalooperacji
  44. 4.4.2. Przydział detalooperacji do stanowisk roboczych
  45. 4.4.3. Wydzielanie komórek produkcyjnych pierwszego stopnia
  46. 4.5. Projektowanie rozmieszczenia stanowisk roboczych
  47. 4.6. Projektowanie harmonogramów
  48. 4.6.1. Przygotowanie niezbędnych parametrów do harmonogramowania przebiegu produkcji
  49. 4.6.2 Opracowanie harmonogramów pracy maszyn
  50. 4.6.3. Opracowanie harmonogramów pracy robotników
  51. 4.6.4. Opracowanie harmonogramów obsługi przez procesy pomocnicze
  52. 4.7. Opracowania uzupełniające
  53. ROZDZIAŁ 5. ORGANIZACJA PRODUKCJI NIERYTMICZNEJ
  54. 5.1. Ogólna charakterystyka przedmiotu projektowania (produkcji nierytmicznej)
  55. 5.2. Etapy projektowania
  56. 5.3. Projektowanie struktury produkcyjnej
  57. 5.3.1. Obliczanie parametrów produkcyjno-organizacyjnych
  58. 5.3.2. Wydzielanie przedmiotowych gniazd produkcyjnych
  59. 5.3.3. Wydzielanie technologicznych gniazd produkcyjnych
  60. 5.4. Projektowanie rozmieszczenia stanowisk roboczych
  61. 5.5. Projektowanie harmonogramów
  62. 5.5.1. Opracowanie cyklogramów produkcji
  63. 5.5.2. Opracowanie harmonogramów Gantta
  64. 5.6. Opracowania uzupełniające
  65. 5.6.1. Organizacja obsługi wielowarsztatowej
  66. 5.6.1.1. Istota obsługi wielowarsztatowej
  67. 5.6.1.2. Warianty obsługi wielowarsztatowej
  68. 5.6.1.3. Wskaźniki obciążenia stanowiska wielowarsztatowego
  69. 5.6.1.4. Ustawienie pozycji produkcyjnych stanowiska wielowarsztatowego
  70. 5.6.1.5. Warunki i efektywność obsługi wielowarsztatowej
  71. 5.6.2. Organizacja zespołów produkcyjno-zadaniowych
  72. 5.6.2.1. Organizacja brygad
  73. 5.6.2.2. Organizacja grup autonomicznych
  74. ROZDZIAŁ 6. ORGANIZACJA PRODUKCJI W ELASTYCZNYCH SYSTEMACH PRODUKCYJNYCH
  75. 6.1. Ogólna charakterystyka przedmiotu projektowania (ESP)
  76. 6.1.1. Cechy elastycznych systemów produkcyjnych
  77. 6.1.2. Formy elastycznej organizacji produkcji
  78. 6.1.3. Budowa ESP
  79. 6.2. Metodyka projektowania technologiczno-organizacyjnego ESP
  80. 6.2.1. Charakterystyka procesu projektowania ESP
  81. 6.2.2. Projektowanie podsystemu wytwarzania
  82. 6.2.3. Projektowanie struktury podsystemów przepływu strumieni materiałowych
  83. 6.2.4. Projektowanie podsystemu transportowo-magazynowego
  84. 6.3. Wybrane modele i metody projektowania ESP
  85. 6.3.1. Ogólna charakterystyka modeli i metod projektowania ESP
  86. 6.3.2. Modele optymalizacyjne
  87. 6.3.3. Modele sieci masowej obsługi
  88. 6.3.4. Modele symulacyjne
  89. 6.4. Problemy eksploatacji ESP w Polsce
  90. ROZDZIAŁ 7. ORGANIZACJA WDRAŻANIA NOWEJ PRODUKCJI
  91. 7.1. Innowacje a wdrażanie produkcji
  92. 7.2. Procesy wdrażania i rozruchu nowej produkcji
  93. 7.3. Metodyka projektowania rozruchu nowej produkcji
  94. 7.3.1. Metodyka ogólna
  95. 7.3.2. Metodyki szczegółowe
  96. 7.4. Organizacyjne aspekty wdrażania nowej produkcji
  97. 7.4.1. Warunki i strategie wdrożeniowe
  98. 7.4.2. Problemy projektowania wdrażania i rozruchu produkcji w bieżącej eksploatacji komórek produkcyjnych

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 658
Numer inw.: 36691
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.