Zarządzanie w pielęgniarstwie : podręcznik dla studentów studiów magisterskich Wydziałów Pielęgniarstwa oraz Wydziałów Nauk o Zdrowiu
Książka jest kontynuacją podręcznika "Podstawy organizacji pracy pielęgniarskiej". Została napisana z myślą o osobach zainteresowanych pracą w dziedzinie zarządzania opieką zdrowotną, a szczególnie podsystemem pielęgniarstwa. Zagadnienia podzielono na dwie części: wybrane problemy nauki o zarządzaniu oraz ekonomika i finanse w ochronie zdrowia. Część pierwsza prezentuje podsystem pielęgniarstwa,
naukę i praktykę zarządzania, funkcje kierownicze, proces decyzyjny, style zarządzania, zarządzanie strategiczne, marketing usług zdrowotnych, zarządzanie zasobami ludzkimi, planowanie zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską, nabór i dobór pracowników, adaptację społeczno-zawodową, doskonalenie zawodowe, system ocen pracowniczych, projektowanie pielęgniarskich stanowisk kierowniczych, zarządzanie jakością, doskonalenie organizacji, sytuację zmiany i konfliktu, usprawnianie pracy w ochronie zdrowia i podsystemie pielęgniarstwa, wartościowanie pracy, ergonomiczną analizę pracy. W drugiej części omówiono takie zagadnienia jak modele finansowania opieki zdrowotnej, planowanie, budżetowanie i monitoring usług zdrowotnych oraz wybrane analizy finansowe i ekonomiczne.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | pod red. Anny Ksykiewicz-Dorota ; [aut. Genowefa Gaweł et al.]. |
Seria: | Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich : 14 |
Hasła: | Pielęgniarstwo - zarządzanie Podręczniki akademickie |
Adres wydawniczy: | Lublin : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2013. |
Wydanie: | Wyd. 1 (dodr.). |
Opis fizyczny: | 575, [1] s. : il. ; 24 cm. |
Uwagi: | Nazwy aut. na s. 5-6. Bibliogr. s. 547-557. Indeks. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- WSTĘP
- Część I. WYBRANE PROBLEMY NAUKI O ZARZĄDZANIU
- Rozdział 1. PODSYSTEM PIELĘGNIARSTWA
- 1.1. System ochrony zdrowia i podsystem pielęgniarstwa
- 1.2. Oddziaływanie wybranych koncepcji polityki zdrowotnej i zarządzania opieką na zmiany w podsystemie pielęgniarstwa
- 1.3. Misja, funkcje i cele podsystemu pielęgniarstwa
- Rozdział 2. ZARZĄDZANIE - NAUKA I PRAKTYKA
- 2.1. Zarządzanie - zmiany w teorii i praktyce
- 2.2. Istota współczesnego zarządzania
- 2.3. Etyka zarządzania
- Rozdział 3. FUNKCJE KIEROWNICZE
- 3.1. Definicja i istota kierowania zespołami pielęgniarskimi
- 3.2. Planowanie: definicje, istota, zasady, wymiary
- 3.2.1. Planowanie przyszłości w warunkach niepewności organizacyjnej
- 3.2.2. Przyczyny niepowodzeń w planowaniu
- 3.3. Organizowanie
- 3.4. Motywowanie
- 3.4.1. Techniki i narzędzia wpływu na pracowników
- 3.5. Kontrolowanie - istota, proces, zadania i rodzaje
- 3.6. Kierowanie przez delegowanie uprawnień
- Rozdział 4. PROCES DECYZYJNY
- 4.1. Istota podejmowania decyzji, typy decyzji
- 4.2. Różne modele podejmowania decyzji
- 4.3. Metoda pozytywnej niepewności w podejmowaniu decyzji w okresie przekształceń systemu opieki zdrowotnej
- 4.4. Decentralizacja podejmowania decyzji kierowniczych. Delegowanie uprawnień decyzyjnych na pielęgniarskich stanowiskach pracy
- 4.5. Zalety i wady grupowego podejmowania decyzji
- Rozdział 5. STYLE ZARZĄDZANIA
- 5.1. Ewolucja stylów zarządzania
- 5.2. Rodzaje stylów zarządzania
- 5.3. Uwarunkowania stylów zarządzania
- 5.4. Styl zarządzania a szczebel w hierarchii organizacyjnej podsystemu pielęgniarstwa
- 5.5. Znaczenie stylu zarządzania dla funkcjonowania organizacji
- 5.6. Styl kierowania a istota i cechy przywództwa współczesnego menedżera
- Rozdział 6. ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
- 6.1. Proces zarządzania strategicznego
- 6.2. Budowa strategii
- 6.3. Wybrane metody analizy strategicznej
- 6.4. Alternatywne strategie dla systemu ochrony zdrowia i podsystemu pielęgniarstwa
- 6.5. Zarządzanie operacyjne. Wzajemne relacje i różnice między zarządzaniem strategicznym a operacyjnym
- 6.6. Specyfika zarządzania operacyjnego w opiece zdrowotnej i pielęgniarstwie
- Rozdział 7. MARKETING USŁUG ZDROWOTNYCH
- 7.1. Istota marketingu świadczeń zdrowotnych
- 7.2. Analiza i badanie rynku
- 7.3. Cztery podstawowe etapy w rozwoju zarządzania organizacjami
- 7.4. Segmentacja rynku usług zdrowotnych
- 7.5. Marketing-mix dla świadczeń pielęgniarskich
- Rozdział 8. ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI
- 8.1. Znaczenie zasobów ludzkich w organizacji
- 8.2. Istota i cechy szczególne zasobów ludzkich w systemach zdrowotnych
- 8.3. Planowanie zasobów ludzkich w organizacji, zakres i etapy
- Rozdział 9. PLANOWANIE ZAPOTRZEBOWANIA NA OPIEKĘ PIELĘGNIARSKĄ
- 9.1. Potrzeby zdrowotne i zapotrzebowanie na opiekę a planowanie obsad pielęgniarskich
- 9.2. Weryfikacja i dostosowanie metod „Patient Classification System" do warunków organizacyjnych krajowych szpitali
- 9.3. Metody klasyfikacji pacjentów w planowaniu obsad pielęgniarskich i położniczych na oddziałach o różnym profilu
- 9.3.1. Oddziały zabiegowe i zachowawcze
- 9.3.2. Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
- 9.3.3. Ośrodki sztucznej nerki
- 9.3.4. Sale porodowe - kobiety rodzące siłami natury
- 9.3.5. Oddziały położniczo-noworodkowe - kryteria opieki dla położnic
- 9.3.6. Oddziały położniczo-noworodkowe - kryteria opieki dla noworodków
- 9.4. Planowanie kadr pielęgniarskich w podstawowej opiece zdrowotnej 201
- Rozdział 10. NABÓR I DOBÓR PRACOWNIKÓW
- 10.1. Nabór pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi w organizacji
- 10.2. Dobór pracowników. Standardowy proces selekcji
- 10.3. Dobór kandydatów na pielęgniarskie stanowiska pracy
- 10.4. Utrzymanie zasobów ludzkich w organizacji
- Rozdział 11. ADAPTACJA SPOŁECZNO-ZAWODOWA
- 11.1. Pojęcie adaptacji społecznej i zawodowej
- 11.2. Czynniki warunkujące adaptację społeczno-zawodową pielęgniarek
- 11.3. Ramowy program adaptacji społeczno-zawodowej pielęgniarek
- 11.4. Uwarunkowania kultury organizacji
- 11.5. Wpływ kultury organizacji na pracę zespołów pielęgniarskich
- 11.6. Kultura organizacji a kształtowanie wizerunku profesji pielęgniarek i położnych
- Rozdział 12. DOSKONALENIE ZAWODOWE
- 12.1. Znaczenie doskonalenia zawodowego dla rozwoju organizacji
- 12.2. System kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych
- 12.3. Organizacja doskonalenia zawodowego w zakładzie
- 12.4. Metody stosowane w zakładowym doskonaleniu zawodowym
- 12.5. Ocenianie, ewaluacja doskonalenia zawodowego
- 12.6. Ścieżka kariery zawodowej
- Rozdział 13. SYSTEM OCEN PRACOWNICZYCH
- 13.1. Elementy systemu oceniania
- 13.2. Rodzaje ocen
- 13.3. Sposoby oceniania
- 13.4. Czynniki zniekształcające wyniki oceny
- 13.5. Kryteria oceny pracy na pielęgniarskich stanowiskach wykonawczych i kierowniczych
- Rozdział 14. PROJEKTOWANIE PIELĘGNIARSKICH STANOWISK KIEROWNICZYCH
- 14.1. Podstawowe podejścia koncepcyjne do problematyki stanowisk pracy
- 14.2. Zakres odpowiedzialności, obowiązków i uprawnień na pielęgniarskich stanowiskach kierowniczych
- 14.3. Zasady formułowania zadań na stanowiskach pracy
- 14.4. Proces komunikowania na stanowiskach pracy
- Rozdział 15. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
- 15.1. Jakość - pojęcia podstawowe
- 15.2. System zapewniania jakości
- 15.3. Geneza zarządzania jakością
- 15.4. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
- 15.5. Współczesne podejście do jakości w ochronie zdrowia i pielęgniarstwie
- 15.5.1. Zarządzanie jakością w opiece zdrowotnej
- 15.5.2. Jakość w pielęgniarstwie
- 15.6. Standardy w zarządzaniu opieką pielęgniarską
- Rozdział 16. DOSKONALENIE ORGANIZACJI, ZMIANA, KONFLIKT
- 16.1. Wprowadzenie
- 16.2. Doskonalenie organizacji
- 16.3. Zmiana, rodzaje zmian
- 16.4. Źródła zmian
- 16.5. Podstawowe zasady przeprowadzania zmian
- 16.6. Proces zmian
- 16.7. Strategie wprowadzania zmian
- 16.8. Rzecznik zmiany
- 16.9. Kierowanie konfliktem
- Rozdział 17. USPRAWNIANIE PRACY W OCHRONIE ZDROWIA I PODSYSTEMIE PIELĘGNIARSTWA
- 17.1. Metodyka postępowania organizatorskiego w rozwiązywaniu problemów i usprawnianiu pracy
- 17.1.1. Główne podejścia metodyczne w usprawnianiu pracy
- 17.1.2. Metody i techniki organizatorskie a metody i techniki zarządzania
- 17.2. Badanie metod
- 17.2.1. Powstanie i rozwój badania metod pracy
- 17.2.2. Schemat badania metod pracy
- 17.2.3. Techniki badania metod pracy
- 17.2.4. Zastosowanie badania metod w usprawnianiu pracy na stanowiskach pielęgniarskich
- 17.3. Techniki heurystyczne
- 17.3.1. Zapotrzebowanie na innowacje w okresie przekształceń systemowych
- 17.3.2. Czynniki sprzyjające rozwijaniu zdolności twórczych
- 17.3.3. Proces rozwiązywania problemów
- 17.3.4. Techniki heurystyczne, rodzaje, istota, zastosowanie
- 17.4. Mierzenie i normowanie pracy
- 17.4.1. Techniki mierzenia czasu pracy
- 17.4.2. Normowanie pracy
- 17.5. Wartościowanie pracy
- 17.5.1. Istota wartościowania pracy
- 17.5.2. Metody wartościowania pracy
- 17.5.3. Wartościowanie pracy metodą UMEWAP-2000
- Rozdział 18. ERGONOMICZNA ANALIZA PRACY
- 18.1. Ergonomia, podstawowe definicje, istota, zakres, podział
- 18.2. Metody pomiaru stopnia obciążenia pracą fizyczną
- 18.2.1. Istota pracy fizycznej
- 18.2.1.1. Metody oceny wysiłku dynamicznego i jego pomiar na pielęgniarskich stanowiskach pracy
- 18.2.1.2. Metody oceny wysiłku statycznego i jego pomiar na pielęgniarskich stanowiskach pracy
- 18.3. Analiza obciążenia psychicznego na pielęgniarskich
- 18.4. Obciążenie na pielęgniarskich stanowiskach wynikające z narażenia na czynniki środowiska pracy
- 18.5. Rytmy biologiczne i ich wpływ na aktywność fizyczną i umysłową
- 18.5.1. Rytmy biologiczne
- 18.5.2. Wydolność a praca zmianowa pielęgniarek i położnych
- 18.5.3. Wpływ rytmów biologicznych na planowanie czasu pracy
- 18.6. Zmęczenie, przerwy w pracy na różnych stanowiskach w podsystemie pielęgniarstwa
- Część II. EKONOMIKA, FINANSE W OCHRONIE ZDROWIA
- Rozdział 19. MODELE FINANSOWANIA OPIEKI ZDROWOTNEJ
- 19.1. Modele systemów zdrowotnych jako pochodna polityki zdrowotnej danego kraju
- 19.2. Ewolucja dotychczasowych modeli i zmiana sposobów ich finansowania
- 19.3. Współpłacenie pacjentów w ochronie zdrowia w krajach zachodnich i państwach Europy centralnej i wschodniej
- 19.4. Finansowanie opieki zdrowotnej w Polsce
- Rozdział 20. PLANOWANIE, BUDŻETOWANIE, MONITORING USŁUG ZDROWOTNYCH
- 20.1. Wyjaśnienie podstawowych pojęć z zakresu ekonomiki zdrowia
- 20.1.1. Mechanizm rynkowy
- 20.1.2. Rachunek kosztów
- 20.2. Finanse publiczne
- 20.3. Założenia budżetu publicznego
- 20.4. Dochody i wydatki budżetowe
- 20.4.1. Dochody budżetowe państwa
- 20.4.2. Wydatki budżetowe państwa
- 20.4.3. Dochody i wydatki gminy
- 20.4.4. Dochody i wydatki powiatu
- 20.4.5. Dochody i wydatki miast na prawach powiatu
- 20.4.6. Dochody i wydatki województw
- 20.5. Rachunek kosztów w zakładach opieki zdrowotnej
- 20.5.1. Podstawowe pojęcia
- 20.6. Opracowanie budżetu dla wybranej jednostki organizacyjnej
- 20.6.1. Budżet jako część planu strategicznego zakładu opieki zdrowotnej
- 20.6.2. Funkcja kontrolna budżetowania
- 20.6.3. Etapy opracowania budżetu
- 20.6.4. Źródła przychodów budżetowych
- 20.7. Opracowanie budżetu na opiekę pielęgniarską w wybranej jednostce organizacyjnej
- 20.8. Nadzór nad realizacją budżetu
- Rozdział 21. WYBRANE ANALIZY FINANSOWE I EKONOMICZNE
- 21.1. Wady i zalety różnych form finansowania opieki zdrowotnej
- 21.1.1. Finansowanie podstawowej opieki zdrowotnej
- 21.1.2. Finansowanie opieki szpitalnej
- 21.2. Analiza ekonomiczna i analiza finansowa
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)