Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Nowoczesne zarządzanie produkcją : ujęcie procesowe





Odpowiedzialność:red. nauk. Kazimierz Szatkowski.
Hasła:Produkcja - zarządzanie
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014.
Opis fizyczny:499 s. : il. ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 489-499.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. ROZDZIAŁ 1. Wprowadzenie do zarządzania procesami produkcyjnymi
  2. 1.1. Procesowe ujęcie przepływu produkcji
  3. 1.2. Procesy przygotowania produkcji
  4. 1.3. Podstawowe procesy produkcyjne
  5. 1.4. Procesy obstugi produkcji
  6. 1.5. Procesy sterowania produkcją
  7. ROZDZIAŁ 2. Procesy przygotowania produkcji
  8. 2.1. Istota, zakres i miejsce przygotowania produkcji w działalności
  9. przedsiębiorstwa
  10. 2.2. Wptyw nakładów finansowych na efektywność prac z zakresu
  11. przygotowania produkcji
  12. 2.3. Związek przygotowania produkcji z działalnością innowacyjną i B + R
  13. 2.4. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji (KPP)
  14. 2.4.1. Pojęcie i zakres konstrukcyjnego przygotowania produkcji
  15. 2.4.2. Perspektywiczne KPP
  16. 2.4.3. Właściwe KPP
  17. 2.5. Technologiczne przygotowanie produkcji (TLPP)
  18. 2.5.1. Uwagi ogólne
  19. 2.5.2. Perspektywiczne TLPP
  20. 2.5.3. Właściwe TLPP
  21. 2.5.4. Technologiczność konstrukcji
  22. 2.6. Organizacja struktur zarządzania aparatem TPP w przedsiębiorstwach
  23. 2.6.1. Organizacja działu konstrukcyjnego
  24. 2.6.2. Rodzaje struktur działu konstrukcyjnego
  25. 2.6.3. Organizacja działu technologicznego
  26. 2.6.4. Planowanie przedsięwzięć z zakresu TPP
  27. 2.7. Wady tradycyjnej organizacji prac projektowych
  28. 2.8. Uwarunkowania nowoczesnego projektowania wyrobów
  29. 2.8.1. Oddziaływanie rynku
  30. 2.8.2. Wpływ nowoczesnych koncepcji zarządzania na organizację
  31. prac projektowych
  32. 2.8.3. Postęp w dziedzinie współczesnych narzędzi konstruktorskich
  33. 2.9. Systemy CAD/CAM/CAE/PDM i ich wpływ na prace projektowe
  34. 2.10. Etapy prac projektowych z wykorzystaniem
  35. systemów CAD/CAM/CAE/PDM
  36. 2.11. Integracja systemów CAD/CAM/CAE/PDM - system CIM
  37. 2.12. Zastosowanie nowoczesnych technik prototypowania
  38. 2.12.1. Uwagi ogólne
  39. 2.12.2. Wirtualne prototypowanie
  40. 2.12.3. Szybkie prototypowanie
  41. 2.12.4. Szybkie wytwarzanie narzędzi
  42. 2.12.5. Wirtualne wytwarzanie
  43. 2.13. Organizacja prac przy projektowaniu współbieżnym
  44. 2.13.1. Istota i cechy projektowania współbieżnego
  45. 2.13.2. Zmiany organizacyjne przy projektowaniu współbieżnym
  46. ROZDZIAŁ 3. Procesy produkcyjne w konwencjonalnych systemach
  47. wytwórczych
  48. 3.1. Uwagi ogólne
  49. 3.2. Struktura i rodzaje procesów produkcyjnych
  50. 3.3. Czynniki warunkujące sposób organizacji produkcji
  51. 3.4. Typy produkcji
  52. 3.5. Formy produkcji
  53. 3.5.1. Uwagi ogólne
  54. 3.5.2. Produkcja nierytmiczna
  55. 3.5.3. Produkcja rytmiczna
  56. 3.6. Rodzaje struktur produkcyjnych
  57. 3.6.1. Istota struktury produkcyjnej
  58. 3.6.2. Struktura technologiczna
  59. 3.6.3. Struktura przedmiotowa
  60. 3.6.4. Wybór właściwej struktury produkcyjnej
  61. 3.7. Zasady racjonalnej organizacji procesów produkcyjnych
  62. 3.8. Podstawy projektowania konwencjonalnych systemów produkcyjnych
  63. 3.9. Organizacja i doskonalenie potokowych linii produkcyjnych
  64. 3.9.1. Uwagi ogólne
  65. 3.9.2. Historyczne podłoże rozwoju linii produkcyjnych
  66. 3.9.3. Organizacja pracy w tradycyjnych potokowych
  67. formach produkcji
  68. 3.9.4. Nowe tendencje w organizacji pracy tradycyjnych
  69. linii produkcyjnych
  70. 3.10. Wpływ wzorców japońskich na organizację potokowych
  71. linii produkcyjnych
  72. 3.10.1. Uwagi ogólne
  73. 3.10.2. Metoda SMED
  74. 3.10.3. Zmienny takt produkcji
  75. 3.10.4. Wyrównywanie taktu produkcji
  76. 3.10.5. Standaryzacja pracy
  77. 3.10.6. Systemy ssące
  78. 3.10.7. Supermarket
  79. 3.10.8. Przepływ ciągły
  80. ROZDZIAŁ 4. Procesy produkcji w zautomatyzowanych systemach
  81. produkcyjnych (ZSP)
  82. 4.1. Przesłanki tworzenia ZSP
  83. 4.2. Elastyczne systemy produkcyjne (ESP)
  84. 4.2.1. Geneza powstania i charakterystyka ESP
  85. 4.2.2. Klasyfikacja elastycznych systemów produkcyjnych
  86. i elastyczne środki wytwarzania
  87. 4.2.3. Budowa ESP
  88. 4.2.4. Ogólna metodyka projektowania elastycznych systemów
  89. produkcyjnych
  90. 4.3. Rekonfigurowalne systemy produkcyjne (RSP)
  91. 4.3.1. Geneza powstania i charakterystyka RSP
  92. 4.3.2. Budowa i środki techniczne RSP
  93. 4.3.3. Projektowanie RSP
  94. 4.4. Dedykowane elastyczne systemy produkcyjne (DESP)
  95. 4.4.1. Geneza powstania i charakterystyka DESP
  96. 4.4.2. Budowa DESP
  97. 4.4.3. Problematyka projektowania DESP
  98. ROZDZIAŁ 5. Procesy obsługi produkcji
  99. 5.1. Podstawowe pojęcia związane z obsługą produkcji
  100. 5.1.1. Obsługa materiałowa
  101. 5.1.2. Obsługa magazynowa
  102. 5.1.3. Obsługa transportowa
  103. 5.1.4. Obsługa konserwacyjno-remontowa
  104. 5.1.5. Obsługa w zakresie pomocy warsztatowych
  105. 5.1.6. Obsługa w zakresie kontroli jakości
  106. 5.1.7. Pozostałe obszary obsługi produkcji
  107. 5.2. Rozwiązania intralogistyczne
  108. 5.2.1. Środki transportu wewnętrznego
  109. 5.2.2. Urządzenia do składowania
  110. 5.2.3. Nowoczesne technologie kompletacji
  111. 5.3. Automatyczna identyfikacja w obsłudze produkcji
  112. 5.3.1. Kody kreskowe
  113. 5.3.2. RFID
  114. 5.3.3. Automatyczna identyfikacja w połączeniu z EDI
  115. 5.4. Obsługa produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych
  116. 5.4.1. Przepływ materiału przez magazyn
  117. 5.4.2. Przepływ materiałów na linii produkcyjnej przy wykorzystaniu
  118. pojazdów AGV
  119. 5.4.3. Podsystem obsługi narzędziowej
  120. 5.4.4. Podsystem utrzymania ruchu
  121. 5.4.5. Sterowanie jakością
  122. 5.5. Informatyczne wsparcie obsługi produkcji
  123. ROZDZIAŁ 6. Procesy sterowania przepływem produkcji
  124. 6.1. Ujęcia sterowania przepływem produkcji
  125. 6.1.1. Przepływ produkcji w przedsiębiorstwie
  126. 6.1.2. Cel sterowania przepływem produkcji
  127. 6.1.3. Historyczne uwarunkowania tradycyjnego sterowania
  128. produkcją
  129. 6.1.4. Sterowanie układami a sterowanie produkcją
  130. 6.1.5. Regulacja i sterowanie układów
  131. 6.1.6. Schemat układu sterowania produkcją
  132. 6.2. Zasady sterowania przepływem produkcji i kryteria ich wyboru
  133. 6.2.1. Hierarchiczność układów sterowania przepływem produkcji
  134. 6.2.2. Tworzenie zasad sterowania przepływem produkcji
  135. 6.2.3. Kryteria wyboru sposobu sterowania przepływem produkcji
  136. 6.3. Metody międzykomórkowego sterowania przepływem produkcji
  137. 6.3.1. Uwagi ogólne
  138. 6.3.2. Metoda sterowania według taktu produkcji
  139. 6.3.3. Metoda sterowania według okresu powtarzalności produkcji
  140. 6.3.4. Metoda sterowania według cyklu produkcyjnego
  141. 6.3.5. Metoda sterowania według cyklu i wyprzedzeń
  142. 6.3.6. Metoda sterowania według stanów maksimum-minimum
  143. zapasów
  144. 6.3.7. Metoda sterowania według punktu zamówieniowego zapasów
  145. 6.4. Wewnątrzkomórkowe sterowanie przepływem produkcji
  146. 6.4.1. Uwagi ogólne
  147. 6.4.2. Sterowanie przepływem produkcji na podstawie
  148. harmonogramów wzorcowych
  149. 6.4.3. Sterowanie przepływem produkcji za pomocą harmonogramów
  150. przebiegu przedmiotów i wykresów Gantta
  151. 6.4.4. Sterowanie przepływem produkcji wg stopnia pilności robót
  152. 6.5. Systemy MRP
  153. 6.5.1. Planowanie potrzeb materiałowych - MRP I
  154. 6.5.2. Planowanie Zasobów Produkcyjnych - MRP II
  155. ROZDZIAŁ 7. Nowoczesne koncepcje planowania i sterowania produkcją
  156. 7.1. Zarządzanie produkcją jako składowa kompleksowego zarządzania
  157. 7.2. Planowanie i sterowanie produkcją
  158. 7.3. Logistyczne koncepcje planowania i sterowania produkcją
  159. 7.4. Koncepcja Just-in-Time (JiT)
  160. 7.4.1. Istota i cele Just-in-Time
  161. 7.4.2. Planowanie i sterowanie produkcją w systemie Just-in-Time
  162. 7.4.3. Korzyści z wdrożenia systemu Just-in-Time
  163. 7.5. Koncepcja Technologii Optymalnej Produkcji/Teorii
  164. Ograniczeń (OPT/TOC)
  165. 7.5.1. Istota OPT/TOC
  166. 7.5.2. Zasady OPT/TOC
  167. 7.5.3. Planowanie i sterowanie produkcją według
  168. koncepcji OPT/TOC
  169. 7.6. Planowanie zasobów przedsiębiorstwa (ERP)
  170. 7.6.1. Cele i etapy rozwoju systemów ERP
  171. 7.6.2. Moduły systemów ERP
  172. 7.6.3. Planowanie i sterowanie produkcją z wykorzystaniem
  173. systemów ERP
  174. 7.7. Możliwości i ograniczenia integracji koncepcji planowania
  175. i sterowania produkcją
  176. ROZDZIAŁ 8. Sterowanie przepływem produkcji w zautomatyzowanych
  177. systemach produkcyjnych
  178. 8.1. System sterowania produkcją w ZSP
  179. 8.2. Hierarchia sterowania produkcją w ZSP
  180. 8.3. Współpraca systemów sterowania produkcją ZSP z nadrzędnymi
  181. systemami planowania produkcji
  182. 8.4. Architektura sterowania produkcją ZSP
  183. 8.5. Oprogramowanie systemów sterowania przepływem produkcji w ZSP
  184. 8.6. Sterowania numeryczne maszyn i urządzeń wytwórczych
  185. ROZDZIAŁ 9. Kompleksowe metody zarządzania produkcją
  186. i przedsiębiorstwem
  187. 9.1. Wprowadzenie
  188. 9.2. Business Process Reengineering
  189. 9.2.1. Istota i cele reengineeringu
  190. 9.2.2. Reengineering a zmiany w systemie zarządzania
  191. przedsiębiorstwem
  192. 9.2.3. Reengineering w obszarze produkcji
  193. 9.3. Outsourcing
  194. 9.3.1. Istota i cele outsourcingu
  195. 9.3.2. Rodzaje outsourcingu
  196. 9.3.3. Outsourcing w obszarze produkcji
  197. 9.4. Lean management
  198. 9.4.1. Istota Lean
  199. 9.4.2. Zasady Lean
  200. 9.4.3. Wybrane narzędzia Lean
  201. 9.4.4. Wpływ Lean na wybrane podsystemy przedsiębiorstwa
  202. 9.5. Kompleksowe zarządzanie jakością
  203. 9.5.1. Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie
  204. 9.5.2. Istota kompleksowego zarządzania jakością (TQM)
  205. 9.5.3. TQM a normy ISO
  206. 9.5.4. Wybrane narzędzia wspomagające zarządzanie jakością
  207. 9.5.5. Metody zarządzania jakością
  208. 9.6. Controlling
  209. 9.6.1. Istota, cele, struktura
  210. 9.6.2. Rodzaje controllingu
  211. 9.6.3. Controlling produkcji
  212. 9.7. Integracja metod zarządzania

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 658
Numer inw.: 36788
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.