Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Dietoterapia

Autor: Włodarek, Dariusz.





Odpowiedzialność:Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska.
Hasła:Dietetyka
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015.
Wydanie:Wyd. 1, 2 dodr.
Opis fizyczny:XIII, 446 s. : il. ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. * 1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange
  2. 1.1. Zapasy energii w organizmie
  3. 1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu
  4. 1.3. Bilans energii
  5. 1.4. Aktywność fizyczna
  6. 1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych
  7. 1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię
  8. Piśmiennictwo
  9. 2. Węglowodany – Ewa Lange
  10. 2.1. Charakterystyka węglowodanów
  11. 2.2. Metabolizm węglowodanów
  12. 2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka
  13. 2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego
  14. 2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie
  15. 2.3.3. Właściwości prozdrowotne
  16. 2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć
  17. 2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego
  18. 2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego
  19. 2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego
  20. 2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie
  21. 2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej
  22. 2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii
  23. 2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego
  24. 2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym
  25. 2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych
  26. 2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych
  27. 2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia
  28. Piśmiennictwo
  29. 3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
  30. 3.1. Budowa chemiczna białek
  31. 3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek
  32. 3.3. Metabolizm białka
  33. 3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie
  34. 3.5. Źródła pokarmowe białka
  35. 3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka
  36. Piśmiennictwo
  37. 4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
  38. 4.1. Budowa chemiczna tłuszczów
  39. 4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych
  40. 4.3. Metabolizm tłuszczu
  41. 4.4. Rola tłuszczu w organizmie
  42. 4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu
  43. 4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu
  44. Piśmiennictwo
  45. 5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
  46. 5.1. Charakterystyka ogólna
  47. 5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
  48. 5.2.1. Witamina A
  49. 5.2.2. Witamina D
  50. 5.2.3. Witamina E
  51. 5.2.4. Witamina K
  52. 5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
  53. 5.3.1. Witamina B1
  54. 5.3.2. Witamina B2
  55. 5.3.3. Witamina B3 (PP)
  56. 5.3.4. Witamina B5
  57. 5.3.5. Witamina B6
  58. 5.3.6. Witamina B8 (H)
  59. 5.3.7. Witamina B9
  60. 5.3.8. Witamina B12
  61. 5.3.9. Witamina C
  62. 5.3.10. Cholina
  63. Piśmiennictwo
  64. 6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
  65. 6.1. Charakterystyka ogólna
  66. 6.2. Wapń
  67. 6.3. Fosfor
  68. 6.4. Potas
  69. 6.5. Siarka
  70. 6.6. Sód
  71. 6.7. Chlor
  72. 6.8. Magnez
  73. 6.9. Żelazo
  74. 6.10. Fluor
  75. 6.11. Cynk
  76. 6.12. Miedź
  77. 6.13. Jod
  78. 6.14. Mangan
  79. 6.15. Selen
  80. 6.16. Chrom
  81. Piśmiennictwo
  82. 7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange
  83. 7.1. Żywienie podstawowe
  84. 7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej
  85. 7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji
  86. 7.3.1. Dieta płynna
  87. 7.3.2. Dieta płynna wzmocniona
  88. 7.3.3. Dieta papkowata
  89. 7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej
  90. Piśmiennictwo
  91. 8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – Dariusz Włodarek
  92. 8.1. Choroba refluksowa przełyku
  93. 8.2. Choroba wrzodowa
  94. 8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS)
  95. 8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego
  96. 8.3.2. Probiotyki
  97. 8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki
  98. 8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca
  99. 8.5. Wybrane choroby wątroby
  100. 8.5.1. Funkcje wątroby
  101. 8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania
  102. 8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe
  103. Piśmiennictwo
  104. 9. Wybrane diety eliminacyjne – Ewa Lange
  105. 9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii
  106. 9.1.1. Etiopatogeneza celiakii
  107. 9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej
  108. 9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych
  109. 9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych
  110. 9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej
  111. 9.2.2. Alergeny pokarmowe
  112. 9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych
  113. 9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii
  114. 9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii
  115. 9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii
  116. 9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię
  117. Piśmiennictwo
  118. 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange
  119. 10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości
  120. 10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele
  121. 10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała
  122. 10.1.3. Otyłość metaboliczna
  123. 10.2. Epidemiologia otyłości
  124. 10.3. Etiologia otyłości
  125. 10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości .
  126. 10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości
  127. 10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości
  128. 10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia
  129. w otyłości i redukcji masy ciała
  130. 10.5. Rezerwy energii w organizmie
  131. 10.6. Skutki zdrowotne otyłości
  132. 10.7. Cele leczenia otyłości
  133. 10.8. Metody leczenia otyłości
  134. 10.9. Dietoterapia otyłości
  135. 10.9.1. Diety niskoenergetyczne
  136. 10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna
  137. 10.9.3. Diety niekonwencjonalne
  138. 10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała
  139. 10.11. Inne metody leczenia otyłości
  140. Piśmiennictwo
  141. 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy – Ewa Lange
  142. 11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań
  143. 11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy
  144. 11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych
  145. 11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych
  146. 11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
  147. 11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
  148. 11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  149. 11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce
  150. i dietoterapii powikłań miażdżycy
  151. 11.4.1. Sterole i stanole roślinne
  152. 11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy
  153. 11.4.3. Rodzaj białka w diecie
  154. 11.4.4. Naturalne antyoksydanty
  155. 11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej
  156. 11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
  157. Piśmiennictwo
  158. 12. Cukrzyca – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska
  159. 12.1. Podział cukrzycy
  160. 12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy
  161. 12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy
  162. 12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych `
  163. 12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe
  164. Piśmiennictwo
  165. 13. Hiperurykemia i dna moczanowa – Lucyna Kozłowska
  166. 13.1. Definicja i epidemiologia
  167. 13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej
  168. Piśmiennictwo
  169. 14. Nadciśnienie tętnicze – Lucyna Kozłowska
  170. 14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
  171. 14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego
  172. 14.3. Terapia dietetyczna
  173. 14.3.1. Redukcja masy ciała
  174. 14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu
  175. 14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi
  176. 14.4. Dieta DASH
  177. Piśmiennictwo
  178. 15. Przewlekła choroba nerek – Lucyna Kozłowska
  179. 15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego
  180. 15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek
  181. 15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek
  182. 15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego
  183. 15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek
  184. 15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)
  185. 15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek
  186. 15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych
  187. 15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki)
  188. 15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce
  189. 15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki
  190. 15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych
  191. 15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin
  192. Piśmiennictwo
  193. 16. Kamice układu moczowego – Lucyna Kozłowska
  194. 16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego
  195. 16.2. Rodzaje kamic układu moczowego
  196. 16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego
  197. 16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego
  198. Piśmiennictwo
  199. 17. Niedokrwistość – Dariusz Włodarek
  200. 17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza
  201. 17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna
  202. Piśmiennictwo
  203. Skorowidz *

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 613/614
Numer inw.: 36831
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.