Dietoterapia
Odpowiedzialność: | Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. |
Hasła: | Dietetyka Podręczniki akademickie |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. |
Wydanie: | Wyd. 1, 2 dodr. |
Opis fizyczny: | XIII, 446 s. : il. ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. przy rozdz. Indeks. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- * 1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange
- 1.1. Zapasy energii w organizmie
- 1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu
- 1.3. Bilans energii
- 1.4. Aktywność fizyczna
- 1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych
- 1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię
- Piśmiennictwo
- 2. Węglowodany – Ewa Lange
- 2.1. Charakterystyka węglowodanów
- 2.2. Metabolizm węglowodanów
- 2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka
- 2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego
- 2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie
- 2.3.3. Właściwości prozdrowotne
- 2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć
- 2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego
- 2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego
- 2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego
- 2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie
- 2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej
- 2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii
- 2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego
- 2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym
- 2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych
- 2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych
- 2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia
- Piśmiennictwo
- 3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
- 3.1. Budowa chemiczna białek
- 3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek
- 3.3. Metabolizm białka
- 3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie
- 3.5. Źródła pokarmowe białka
- 3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka
- Piśmiennictwo
- 4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
- 4.1. Budowa chemiczna tłuszczów
- 4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych
- 4.3. Metabolizm tłuszczu
- 4.4. Rola tłuszczu w organizmie
- 4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu
- 4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu
- Piśmiennictwo
- 5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
- 5.1. Charakterystyka ogólna
- 5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- 5.2.1. Witamina A
- 5.2.2. Witamina D
- 5.2.3. Witamina E
- 5.2.4. Witamina K
- 5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
- 5.3.1. Witamina B1
- 5.3.2. Witamina B2
- 5.3.3. Witamina B3 (PP)
- 5.3.4. Witamina B5
- 5.3.5. Witamina B6
- 5.3.6. Witamina B8 (H)
- 5.3.7. Witamina B9
- 5.3.8. Witamina B12
- 5.3.9. Witamina C
- 5.3.10. Cholina
- Piśmiennictwo
- 6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek
- 6.1. Charakterystyka ogólna
- 6.2. Wapń
- 6.3. Fosfor
- 6.4. Potas
- 6.5. Siarka
- 6.6. Sód
- 6.7. Chlor
- 6.8. Magnez
- 6.9. Żelazo
- 6.10. Fluor
- 6.11. Cynk
- 6.12. Miedź
- 6.13. Jod
- 6.14. Mangan
- 6.15. Selen
- 6.16. Chrom
- Piśmiennictwo
- 7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange
- 7.1. Żywienie podstawowe
- 7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej
- 7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji
- 7.3.1. Dieta płynna
- 7.3.2. Dieta płynna wzmocniona
- 7.3.3. Dieta papkowata
- 7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej
- Piśmiennictwo
- 8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – Dariusz Włodarek
- 8.1. Choroba refluksowa przełyku
- 8.2. Choroba wrzodowa
- 8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS)
- 8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego
- 8.3.2. Probiotyki
- 8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki
- 8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca
- 8.5. Wybrane choroby wątroby
- 8.5.1. Funkcje wątroby
- 8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania
- 8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe
- Piśmiennictwo
- 9. Wybrane diety eliminacyjne – Ewa Lange
- 9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii
- 9.1.1. Etiopatogeneza celiakii
- 9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej
- 9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych
- 9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych
- 9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej
- 9.2.2. Alergeny pokarmowe
- 9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych
- 9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii
- 9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii
- 9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii
- 9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię
- Piśmiennictwo
- 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange
- 10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości
- 10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele
- 10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała
- 10.1.3. Otyłość metaboliczna
- 10.2. Epidemiologia otyłości
- 10.3. Etiologia otyłości
- 10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości .
- 10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości
- 10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości
- 10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia
- w otyłości i redukcji masy ciała
- 10.5. Rezerwy energii w organizmie
- 10.6. Skutki zdrowotne otyłości
- 10.7. Cele leczenia otyłości
- 10.8. Metody leczenia otyłości
- 10.9. Dietoterapia otyłości
- 10.9.1. Diety niskoenergetyczne
- 10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna
- 10.9.3. Diety niekonwencjonalne
- 10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała
- 10.11. Inne metody leczenia otyłości
- Piśmiennictwo
- 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy – Ewa Lange
- 11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań
- 11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy
- 11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych
- 11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych
- 11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- 11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- 11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
- 11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce
- i dietoterapii powikłań miażdżycy
- 11.4.1. Sterole i stanole roślinne
- 11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy
- 11.4.3. Rodzaj białka w diecie
- 11.4.4. Naturalne antyoksydanty
- 11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej
- 11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
- Piśmiennictwo
- 12. Cukrzyca – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska
- 12.1. Podział cukrzycy
- 12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy
- 12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy
- 12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych `
- 12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe
- Piśmiennictwo
- 13. Hiperurykemia i dna moczanowa – Lucyna Kozłowska
- 13.1. Definicja i epidemiologia
- 13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej
- Piśmiennictwo
- 14. Nadciśnienie tętnicze – Lucyna Kozłowska
- 14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
- 14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego
- 14.3. Terapia dietetyczna
- 14.3.1. Redukcja masy ciała
- 14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu
- 14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi
- 14.4. Dieta DASH
- Piśmiennictwo
- 15. Przewlekła choroba nerek – Lucyna Kozłowska
- 15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego
- 15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek
- 15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek
- 15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego
- 15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek
- 15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)
- 15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek
- 15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych
- 15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki)
- 15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce
- 15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki
- 15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych
- 15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin
- Piśmiennictwo
- 16. Kamice układu moczowego – Lucyna Kozłowska
- 16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego
- 16.2. Rodzaje kamic układu moczowego
- 16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego
- 16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego
- Piśmiennictwo
- 17. Niedokrwistość – Dariusz Włodarek
- 17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza
- 17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna
- Piśmiennictwo
- Skorowidz *
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)