Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Propedeutyka produkcji rolniczej : podręcznik dla studentów pozarolniczych kierunków studiów





Odpowiedzialność:pod red. nauk. Walentego Poczty [et al.] ; aut. Agnieszka Baer-Nawrocka [et al.].
Hasła:Produkcja - rolnictwo
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013.
Opis fizyczny:439 s. : il. ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. przy rozdz.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Wstęp
  2. * Część 1. Podstawy produkcji roślinnej
  3. * 1.1. Biologiczne podstawy produkcyjności roślin
  4. 1.2. Siedliskowe czynniki produkcyjności roślin
  5. Czynniki klimatyczne , Czynniki glebowe , Czynniki topograficzne , Czynniki biotyczne , Czynnik antropogeniczny
  6. 1.3. Systemy uprawy roli
  7. Tradycyjna uprawa roli , Nowe kierunki w uprawie roli
  8. 1.4. Żywienie roślin i nawożenie
  9. Rola składników odżywczych w życiu roślin , Potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin , Rodzaje nawozów
  10. 1.5. Siew i sadzenie roślin
  11. 1.6. Pielęgnowanie zasiewów
  12. 1.7. Zbiór i przechowywanie plonów
  13. 1.8. Systemy następstwa roślin
  14. Nazewnictwo z zakresu systemów następstwa roślin , Konstrukcja zmianowania , Elementy zmianowania , Płodozmiany
  15. 1.9. Agrofagi roślin uprawnych i sposoby ich zwalczania
  16. Chwasty , Choroby, Szkodniki , Zwalczanie agrofagów
  17. 1.10. Hodowla odmian i nasiennictwo
  18. Wprowadzenie , Metody hodowli roślin , Ocena materiałów hodowlanych i rejestracja odmian , Nasiennictwo i obrót materiałem siewnym Literatura pomocnicza
  19. * Część 2. Produkty roślinne i technologie ich wytwarzania
  20. * 2.1. Struktura produkcji roślinnej w Polsce
  21. 2.2. Rośliny zbożowe
  22. Znaczenie gospodarcze zbóż , Charakterystyka botaniczna zbóż właściwych Wartość użytkowa zbóż podstawowych , Agrotechnika zbóż podstawowych , Mieszanki zbożowe i inne zboża
  23. 2.3. Rośliny przemysłowe
  24. Rośliny oleiste , Rośliny włókniste , Rośliny specjalne , Inne rośliny przemysłowe
  25. 2.4. Rośliny okopowe
  26. Okopowe korzeniowe , Okopowe bulwiaste
  27. 2.5. Rośliny strączkowe
  28. 2.6. Rośliny pastewne
  29. 2.7. Trwałe użytki zielone
  30. 2.8. Zarys produkcji ogrodniczej
  31. Sadownictwo, Warzywnictwo, Działy specjalne produkcji ogrodniczej Literatura pomocnicza
  32. * Część 3. Mechanizacja produkcji roślinnej
  33. * 3.1. Słowniczek pojęć technicznych
  34. 3.2. Ciągniki rolnicze
  35. Wybór ciągnika, Rynek ciągników rolniczych w Polsce i Unii Europejskiej
  36. 3.3. Uprawa roli
  37. Narzędzia spulchniające, Narzędzia do dogęszczania i kruszenia gleby , Maszyny do uprawy roli i agregaty ciągnikowe
  38. 3.4. Nawożenie roślin
  39. Maszyny do nawożenia organicznego, Maszyny do nawożenia mineralnego
  40. 3.5. Siew nasion i sadzenie roślin
  41. 3.6. Pielęgnacja zasiewów
  42. 3.7. Chemiczna ochrona roślin przed agrofagami
  43. 3.8. Nawadnianie roślin
  44. 3.9. Zbiór płodów rolnych
  45. Maszyny do zbioru zbóż , Maszyny do zbioru okopowych , Maszyny do zbioru zielonek na siano i sianokiszonki
  46. 3.10. Przechowywanie surowców roślinnych
  47. Literatura pomocnicza
  48. * Część 4. Podstawy produkcji zwierzęcej
  49. * 4.1. Słownictwo zootechniczne
  50. 4.2. Zasady oceny wartości pokarmowej pasz
  51. Skład chemiczny pasz , Strawność pasz , Wartość energetyczna pasz , Zawartość białka w paszach , Związki biologicznie czynne
  52. 4.3. Higiena i profilaktyka w produkcji zwierzęcej
  53. Wiadomości wstępne , Czynniki pokarmowe źródłem chorób , ZwalczaŞnie chorób zwierzęcych Literatura pomocnicza
  54. * Część 5. Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich
  55. * 5.1. Bydło
  56. Wprowadzenie , Pochodzenie bydła i jego typy użytkowe , Pogłowie bydła w Polsce , Systemy utrzymania bydła , Systemy żywienia bydła , Kalkulacja kosztów produkcji bydła
  57. 5.2. Trzoda chlewna
  58. Pogłowie świń na świecie i w Polsce , Znaczenie gospodarcze świń , Pochodzenie świń , Rasy i typy użytkowe świń , Rozród świń , Żywienie świń , Odchów prosiąt i warchlaków , Tucz świń
  59. 5.3. Konie
  60. Pochodzenie konia , Czynniki decydujące o wartości użytkowej konia , Budowa konia , Ocena wieku konia , Umaszczenie koni , Ruchy i chody koni , Typy użytkowe koni i niektóre rasy hodowane w Polsce , Metody hodowli koni , Rozród u koni , Wychów źrebiąt , Żywienie koni Pielęgnowanie koni , Stajnie i okólniki , Organizacja hodowli koni w Polsce
  61. 5.4. Drób
  62. Wiadomości wstępne , Hodowla i chów drobiu , Systemy chowu drobiu Produkcja jaj spożywczych , Produkcja mięsa drobiowego , Ekologiczny chów drobiu
  63. 5.5. Owce i kozy
  64. Pochodzenie zwierząt , Dobór ras owiec do chowu , Ważniejsze rasy kóz Literatura pomocnicza
  65. * Część 6. Hodowla i użytkowanie innych zwierząt udomowionych
  66. * 6.1. Owady użytkowe
  67. Wprowadzenie , Chów i użytkowanie pszczoły miodnej , Biologia rodziny pszczelej w ciągu roku , Zakładanie i prowadzenie pasieki pszczoły miodnej , Rasy pszczoły miodnej , Żywienie pszczół miodnych , Inne owady użytkowe
  68. 6.2. Zwierzęta futerkowe
  69. Wiadomości wstępne , Biologia najważniejszych gatunków fermowych zwierząt futerkowych , Środowisko bytowania zwierząt futerkowych (naturalne oraz fermowe) , Budowle i urządzenia fermowe, Rozród zwierząt futerkowych , Żywienie zwierząt futerkowych , Metody hodowli , Sposoby uboju
  70. 6.3. Ryby słodkowodne
  71. Wiadomości wstępne , Systemy chowu ryb w Polsce , Metody produkcji karpi i innych ryb karpiowatych , Metody produkcji pstrąga tęczowego , Wpływ rybactwa na środowisko
  72. 6.4. Psy i ich użytkowanie
  73. Wiadomości wstępne , Rasy i typy użytkowe psów
  74. 6.5. Koty
  75. Pochodzenie kotów i ich użytkowanie , Kategorie i rasy kotów
  76. Literatura pomocnicza
  77. * Część 7. Rolnictwo ekologiczne
  78. * 7.1. Wiadomości wstępne
  79. 7.2. Konwersja gospodarstwa na produkcję ekologiczną
  80. 7.3. Kontrola w rolnictwie ekologicznym
  81. 7.4. Zasady produkcji w rolnictwie ekologicznym
  82. Zasady ogólne , Produkcja roślinna , Produkcja zwierzęca
  83. 7.5. Przetwórstwo produktów ekologicznych
  84. 7.6. Znakowanie produktów ekologicznych
  85. 7.7. Płatność rolno-środowiskowa w ramach pakietu rolnictwo ekologiczne
  86. Literatura pomocnicza
  87. * Część 8. Podstawy ekonomiki i organizacji rolnictwa
  88. * 8.1. Czynniki produkcji rolniczej
  89. Praca , Ziemia , Kapitał
  90. 8.2. Rola czynników produkcji w procesie wytwarzania i proporcje ilościowe
  91. między nimi
  92. 8.3. Nakłady i koszty użycia czynników produkcji
  93. Nakłady i koszty pracy żywej , Nakłady kapitałowe i ich koszty , Nakłady ziemi i koszty jej użycia. Renta gruntowa
  94. 8.4. Koszty produkcji rolniczej
  95. 8.5. Produkcja rolnicza
  96. Mierniki efektów materialnych produkcji rolniczej , Intensywność produkcji rolniczej
  97. 8.6. Efektywność gospodarowania i jej mierniki
  98. 8.7. Ceny w rolnictwie
  99. 8.8. Dochody w rolnictwie
  100. 8.9. Charakterystyka rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski i użytkowanie
  101. ziemi
  102. Literatura pomocnicza
  103. * Część 9. Organizacja i zarządzanie nowoczesnym przedsiębiorstwem rolnym
  104. * 9.1. Zasady racjonalnego gospodarowania w przedsiębiorstwie rolnym
  105. 9.2. Cechy rolnictwa i przedsiębiorstwa rolniczego
  106. Rosnąca presja uwarunkowań rynkowych , Specyficzne cechy przedsiębiorstwa rolniczego , Cechy ekonomiczno-organizacyjne produkcji zwierzęcej
  107. 9.3. Potencjalne warunki gospodarowania w przedsiębiorstwie rolnym
  108. 9.4. Bilanse rolnicze
  109. 9.5. Produkcja graniczna i efektywność krańcowa w produkcji rolniczej
  110. 9.6. Kalkulacje rolnicze - liczenie kosztów pracy maszyn, produkcji roślinnej
  111. i zwierzęcej
  112. Literatura pomocnicza
  113. * Część 10. Rachunkowość rolna
  114. Rachunek ekonomiczny, podstawowe zasady prowadzenia rachunkowości w gospodarstwie rolnym
  115. * 10.1. Zasady rachunkowości
  116. Ogólne zasady rachunkowości , Zasady rachunkowości według FADN, Podstawy analizy finansowej
  117. 10.2. Rachunek opłacalności produkcji (ustalenie dochodu gospodarstwa rolnego)
  118. Literatura pomocnicza
  119. * Część 11. Wsparcie rozwoju rolnictwa ze środków Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej
  120. Literatura pomocnicza
  121. * Część 12. Miejsce rolnictwa w agrobiznesie i gospodarce narodowej
  122. * 12.1. Wprowadzenie
  123. 12.2. Analiza roli agrobiznesu w gospodarce narodowej i zmian jego struktury
  124. Potencjał wytwórczy i struktura agrobiznesu na tle gospodarki narodowej , Wyniki produkcyjne i dochodowe agrobiznesu na tle gospodarki narodowej , Przepływy materialne między sferami agrobiznesu , Tworzenie i rozdyspoŞnowanie podaży produktów rolnictwa i przemysłu spożywczego , Podsumowanie Literatura pomocnicza *

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 631/634
Numer inw.: 36895
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.