Propedeutyka produkcji rolniczej : podręcznik dla studentów pozarolniczych kierunków studiów
Odpowiedzialność: | pod red. nauk. Walentego Poczty [et al.] ; aut. Agnieszka Baer-Nawrocka [et al.]. |
Hasła: | Produkcja - rolnictwo Podręczniki akademickie |
Adres wydawniczy: | Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. |
Opis fizyczny: | 439 s. : il. ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. przy rozdz. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Wstęp
- * Część 1. Podstawy produkcji roślinnej
- * 1.1. Biologiczne podstawy produkcyjności roślin
- 1.2. Siedliskowe czynniki produkcyjności roślin
- Czynniki klimatyczne , Czynniki glebowe , Czynniki topograficzne , Czynniki biotyczne , Czynnik antropogeniczny
- 1.3. Systemy uprawy roli
- Tradycyjna uprawa roli , Nowe kierunki w uprawie roli
- 1.4. Żywienie roślin i nawożenie
- Rola składników odżywczych w życiu roślin , Potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin , Rodzaje nawozów
- 1.5. Siew i sadzenie roślin
- 1.6. Pielęgnowanie zasiewów
- 1.7. Zbiór i przechowywanie plonów
- 1.8. Systemy następstwa roślin
- Nazewnictwo z zakresu systemów następstwa roślin , Konstrukcja zmianowania , Elementy zmianowania , Płodozmiany
- 1.9. Agrofagi roślin uprawnych i sposoby ich zwalczania
- Chwasty , Choroby, Szkodniki , Zwalczanie agrofagów
- 1.10. Hodowla odmian i nasiennictwo
- Wprowadzenie , Metody hodowli roślin , Ocena materiałów hodowlanych i rejestracja odmian , Nasiennictwo i obrót materiałem siewnym Literatura pomocnicza
- * Część 2. Produkty roślinne i technologie ich wytwarzania
- * 2.1. Struktura produkcji roślinnej w Polsce
- 2.2. Rośliny zbożowe
- Znaczenie gospodarcze zbóż , Charakterystyka botaniczna zbóż właściwych Wartość użytkowa zbóż podstawowych , Agrotechnika zbóż podstawowych , Mieszanki zbożowe i inne zboża
- 2.3. Rośliny przemysłowe
- Rośliny oleiste , Rośliny włókniste , Rośliny specjalne , Inne rośliny przemysłowe
- 2.4. Rośliny okopowe
- Okopowe korzeniowe , Okopowe bulwiaste
- 2.5. Rośliny strączkowe
- 2.6. Rośliny pastewne
- 2.7. Trwałe użytki zielone
- 2.8. Zarys produkcji ogrodniczej
- Sadownictwo, Warzywnictwo, Działy specjalne produkcji ogrodniczej Literatura pomocnicza
- * Część 3. Mechanizacja produkcji roślinnej
- * 3.1. Słowniczek pojęć technicznych
- 3.2. Ciągniki rolnicze
- Wybór ciągnika, Rynek ciągników rolniczych w Polsce i Unii Europejskiej
- 3.3. Uprawa roli
- Narzędzia spulchniające, Narzędzia do dogęszczania i kruszenia gleby , Maszyny do uprawy roli i agregaty ciągnikowe
- 3.4. Nawożenie roślin
- Maszyny do nawożenia organicznego, Maszyny do nawożenia mineralnego
- 3.5. Siew nasion i sadzenie roślin
- 3.6. Pielęgnacja zasiewów
- 3.7. Chemiczna ochrona roślin przed agrofagami
- 3.8. Nawadnianie roślin
- 3.9. Zbiór płodów rolnych
- Maszyny do zbioru zbóż , Maszyny do zbioru okopowych , Maszyny do zbioru zielonek na siano i sianokiszonki
- 3.10. Przechowywanie surowców roślinnych
- Literatura pomocnicza
- * Część 4. Podstawy produkcji zwierzęcej
- * 4.1. Słownictwo zootechniczne
- 4.2. Zasady oceny wartości pokarmowej pasz
- Skład chemiczny pasz , Strawność pasz , Wartość energetyczna pasz , Zawartość białka w paszach , Związki biologicznie czynne
- 4.3. Higiena i profilaktyka w produkcji zwierzęcej
- Wiadomości wstępne , Czynniki pokarmowe źródłem chorób , ZwalczaŞnie chorób zwierzęcych Literatura pomocnicza
- * Część 5. Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich
- * 5.1. Bydło
- Wprowadzenie , Pochodzenie bydła i jego typy użytkowe , Pogłowie bydła w Polsce , Systemy utrzymania bydła , Systemy żywienia bydła , Kalkulacja kosztów produkcji bydła
- 5.2. Trzoda chlewna
- Pogłowie świń na świecie i w Polsce , Znaczenie gospodarcze świń , Pochodzenie świń , Rasy i typy użytkowe świń , Rozród świń , Żywienie świń , Odchów prosiąt i warchlaków , Tucz świń
- 5.3. Konie
- Pochodzenie konia , Czynniki decydujące o wartości użytkowej konia , Budowa konia , Ocena wieku konia , Umaszczenie koni , Ruchy i chody koni , Typy użytkowe koni i niektóre rasy hodowane w Polsce , Metody hodowli koni , Rozród u koni , Wychów źrebiąt , Żywienie koni Pielęgnowanie koni , Stajnie i okólniki , Organizacja hodowli koni w Polsce
- 5.4. Drób
- Wiadomości wstępne , Hodowla i chów drobiu , Systemy chowu drobiu Produkcja jaj spożywczych , Produkcja mięsa drobiowego , Ekologiczny chów drobiu
- 5.5. Owce i kozy
- Pochodzenie zwierząt , Dobór ras owiec do chowu , Ważniejsze rasy kóz Literatura pomocnicza
- * Część 6. Hodowla i użytkowanie innych zwierząt udomowionych
- * 6.1. Owady użytkowe
- Wprowadzenie , Chów i użytkowanie pszczoły miodnej , Biologia rodziny pszczelej w ciągu roku , Zakładanie i prowadzenie pasieki pszczoły miodnej , Rasy pszczoły miodnej , Żywienie pszczół miodnych , Inne owady użytkowe
- 6.2. Zwierzęta futerkowe
- Wiadomości wstępne , Biologia najważniejszych gatunków fermowych zwierząt futerkowych , Środowisko bytowania zwierząt futerkowych (naturalne oraz fermowe) , Budowle i urządzenia fermowe, Rozród zwierząt futerkowych , Żywienie zwierząt futerkowych , Metody hodowli , Sposoby uboju
- 6.3. Ryby słodkowodne
- Wiadomości wstępne , Systemy chowu ryb w Polsce , Metody produkcji karpi i innych ryb karpiowatych , Metody produkcji pstrąga tęczowego , Wpływ rybactwa na środowisko
- 6.4. Psy i ich użytkowanie
- Wiadomości wstępne , Rasy i typy użytkowe psów
- 6.5. Koty
- Pochodzenie kotów i ich użytkowanie , Kategorie i rasy kotów
- Literatura pomocnicza
- * Część 7. Rolnictwo ekologiczne
- * 7.1. Wiadomości wstępne
- 7.2. Konwersja gospodarstwa na produkcję ekologiczną
- 7.3. Kontrola w rolnictwie ekologicznym
- 7.4. Zasady produkcji w rolnictwie ekologicznym
- Zasady ogólne , Produkcja roślinna , Produkcja zwierzęca
- 7.5. Przetwórstwo produktów ekologicznych
- 7.6. Znakowanie produktów ekologicznych
- 7.7. Płatność rolno-środowiskowa w ramach pakietu rolnictwo ekologiczne
- Literatura pomocnicza
- * Część 8. Podstawy ekonomiki i organizacji rolnictwa
- * 8.1. Czynniki produkcji rolniczej
- Praca , Ziemia , Kapitał
- 8.2. Rola czynników produkcji w procesie wytwarzania i proporcje ilościowe
- między nimi
- 8.3. Nakłady i koszty użycia czynników produkcji
- Nakłady i koszty pracy żywej , Nakłady kapitałowe i ich koszty , Nakłady ziemi i koszty jej użycia. Renta gruntowa
- 8.4. Koszty produkcji rolniczej
- 8.5. Produkcja rolnicza
- Mierniki efektów materialnych produkcji rolniczej , Intensywność produkcji rolniczej
- 8.6. Efektywność gospodarowania i jej mierniki
- 8.7. Ceny w rolnictwie
- 8.8. Dochody w rolnictwie
- 8.9. Charakterystyka rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski i użytkowanie
- ziemi
- Literatura pomocnicza
- * Część 9. Organizacja i zarządzanie nowoczesnym przedsiębiorstwem rolnym
- * 9.1. Zasady racjonalnego gospodarowania w przedsiębiorstwie rolnym
- 9.2. Cechy rolnictwa i przedsiębiorstwa rolniczego
- Rosnąca presja uwarunkowań rynkowych , Specyficzne cechy przedsiębiorstwa rolniczego , Cechy ekonomiczno-organizacyjne produkcji zwierzęcej
- 9.3. Potencjalne warunki gospodarowania w przedsiębiorstwie rolnym
- 9.4. Bilanse rolnicze
- 9.5. Produkcja graniczna i efektywność krańcowa w produkcji rolniczej
- 9.6. Kalkulacje rolnicze - liczenie kosztów pracy maszyn, produkcji roślinnej
- i zwierzęcej
- Literatura pomocnicza
- * Część 10. Rachunkowość rolna
- Rachunek ekonomiczny, podstawowe zasady prowadzenia rachunkowości w gospodarstwie rolnym
- * 10.1. Zasady rachunkowości
- Ogólne zasady rachunkowości , Zasady rachunkowości według FADN, Podstawy analizy finansowej
- 10.2. Rachunek opłacalności produkcji (ustalenie dochodu gospodarstwa rolnego)
- Literatura pomocnicza
- * Część 11. Wsparcie rozwoju rolnictwa ze środków Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej
- Literatura pomocnicza
- * Część 12. Miejsce rolnictwa w agrobiznesie i gospodarce narodowej
- * 12.1. Wprowadzenie
- 12.2. Analiza roli agrobiznesu w gospodarce narodowej i zmian jego struktury
- Potencjał wytwórczy i struktura agrobiznesu na tle gospodarki narodowej , Wyniki produkcyjne i dochodowe agrobiznesu na tle gospodarki narodowej , Przepływy materialne między sferami agrobiznesu , Tworzenie i rozdyspoŞnowanie podaży produktów rolnictwa i przemysłu spożywczego , Podsumowanie Literatura pomocnicza *
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)