Bezpieczeństwo i jakość żywności
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głÃ³wnych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.
Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia.
Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Odpowiedzialność: | Stanisław Kowalczyk. |
Hasła: | Bezpieczeństwo żywnościowe Żywność Żywność - jakość |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016. |
Opis fizyczny: | 415 s. : il. ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. s. 310-328. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
- Wstęp
- ROZDZIAŁ 1. Żywność w systemie bezpieczeństwa państwowego
- Wprowadzenie
- 1.1. Żywność jako dobro ekonomiczne
- 1.2. Pojęcie i status jakości żywności
- 1.3. Bezpieczeństwo żywnościowe w systemie bezpieczeństwa państwa
- 1.4. Bezpieczeństwo żywnościowe - definiowanie problemu
- 1.4.1. Nurt instytucjonalny bezpieczeństwa żywnościowego
- 1.4.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywnościowego
- 1.5. Bezpieczeństwo żywnościowe a jego brak
- 1.6. Suwerenność żywnościowa
- 1.7. Koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywienia
- ROZDZIAŁ 2. Bezpieczeństwo żywności w ujęciu systemowym
- 2.1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności
- 2.1.1. Bezpieczeństwo żywności w nurcie instytucjonalnym
- 2.1.1.1. Bezpieczeństwo żywności w prawie UE
- 2.1.1.2. Bezpieczeństwo żywności poza UE
- 2.1.1.3. Bezpieczeństwo żywności na szczeblu globalnym
- 2.1.1.4. Bezpieczeństwo żywności w prawie polskim
- 2.1.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywności
- 2.1.3. Bezpieczeństwo żywności - konkluzje i uwagi
- 2.2. Oszustwa żywnościowe - fałszowanie żywności
- 2.3. Obrona żywności
- 2.4. Modele ryzyka w obszarze bezpieczeństwa żywności
- 2.4.1. Model F.F. Busty i S.P. Kennedy�?ego
- 2.4.2. Model J. Spinka, D.C. Moyera
- 2.4.3. Model JOOB
- 2.5. Współczesne podejście do bezpieczeństwa żywności
- 2.6. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności
- ROZDZIAŁ 3. Stan bezpieczeństwa żywności na świecie (1828-2015). Teoria "drugiej fali"
- 3.1. Definicja incydentu żywnościowego
- 3.2. Podstawowe założenia Wykazu
- 3.3. Zasięg czasowy badań
- 3.4. Dostępność informacji o incydentach według regionów i państw
- 3.5. Zakres merytoryczny
- 3.6. Analiza incydentów żywnościowych
- 3.6.1. Zróżnicowanie regionalne
- 3.6.2. Skala incydentów żywnościowych
- 3.7. Teoria "drugiej fali"
- 3.8. Konkluzje
- ROZDZIAŁ 4. Bezpieczeństwo i jakość żywności w Polsce
- 4.1. Jakość zdrowotna żywności
- 4.2. Jakość ekonomiczna żywności
- 4.2.1. Skala zafałszowania artykułÃ³w żywnościowych - ujęcie syntetyczne
- 4.2.2. Jakość i bezpieczeństwo produktów według grup żywności
- 4.2.3. GłÃ³wne nieprawidłowości w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności według grup produktów
- 4.3. Konkluzje
- Aneks statystyczny
- ROZDZIAŁ 5. Systemy bezpieczeństwa żywności na świecie
- 5.1. System bezpieczeństwa żywności - ujęcie teoretyczne
- 5.2. Modele krajowe
- 5.2.1. Model zintegrowany (skandynawski)
- 5.2.1.1. Dania
- 5.2.1.2. Szwecja
- 5.2.1.3. Wielka Brytania
- 5.2.2. Model z instytucją dominującą
- 5.2.2.1. USA
- 5.2.2.2. Francja
- 5.2.3. Model rozproszony
- 5.2.3.1. Polska
- 5.2.3.2. Włochy
- 5.2.4. Ewolucja modeli bezpieczeństwa żywności
- 5.2.4.1. Łotwa
- 5.3. Model regionalny (UE)
- 5.4. Konkluzje
- ROZDZIAŁ 6. Inicjatywy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności na świecie
- 6.1. Uwagi wstępne: globalne problemy - globalne inicjatywy
- 6.2. Codex Alimentarius FAO/WHO (1963)
- 6.3. Committee on World Food Security (FAO, 1974)
- 6.3.1. Powstanie i działalność Committee on World Food Security
- 6.3.2. CFS a idea Global Partnership for Agriculture, Food Security and Nutrition
- 6.4. Rapid Alert System for Food and Feed (1979)
- 6.5. European Food Safety Authority (UE, 2002)
- 6.6. International Food Safety Authorities Network (FAO/WHO, 2004)
- 6.7. L�?Aquila Food Security Initiative (2009)
- 6.8. Emergency Prevention Systems Food Safety FAO (2009)
- 6.9. ASEAN Integrated Food Security (ASEAN, 2009)
- 6.10. European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (UE, 2010)
- 6.11. "OPSON" (2011)
- 6.12. Food Security Information Network (FAO, 2012)
- 6.13. World Bank: Global Food Safety Partnership (2012)
- 6.14. Food Integrity Project (2014)
- 6.15. Konkluzje
- ROZDZIAŁ 7. Co dalej z bezpieczeństwem żywności
- 7.1. Działania "twarde"
- 7.1.1. Prawo żywnościowe - standardy bezpieczeństwa żywności
- 7.1.2. Wzrost skuteczności instytucji kontroli żywności
- 7.1.3. Skracanie żywnościowego łańcucha dostaw
- 7.1.4. Rozwój systemów jakości żywności
- 7.2. Działania "miękkie"
- 7.2.1. Edukacja konsumentów
- 7.2.2. Wzmocnienie ruchów konsumenckich
- 7.2.3. Promocja żywności lokalnej
- 7.2.4. Monitorowanie łańcucha żywnościowego
- 7.3. Konkluzje
- Zakończenie
- Słownik angielsko polski terminów użytych w pracy
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)