Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Pszenice - zwyczajna, orkisz, twarda : uprawa i zastosowanie





Odpowiedzialność:pod redakcją Wojciecha Budzyńskiego.
Hasła:Pszenica orkisz - uprawa
Pszenica twarda - uprawa
Pszenica zwyczajna - uprawa - doświadczalnictwo
Poradniki
Adres wydawniczy:Poznań : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2012.
Opis fizyczny:328 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia przy rozdziałach.
Przeznaczenie:Poradnik dla producentów ziarna pszenicy zwyczajnej, orkiszowej i twardej.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. CZĘŚĆ I. PRODUKCJA ZIARNA
  2. 1. Pszenica na świecie i w Polsce (prof. Wojciech Budzyński)
  3. 1.1. Charakterystyka światowego i polskiego rynku ziarna
  4. 1.2. Potrzeba zwiększania różnorodności taksonów pszenicy konsumpcyjnej
  5. Literatura
  6. * 2. Pszenica zwyczajna (prof. W. Budzyński)
  7. 2.1. Charakterystyka biologiczna
  8. 2.2. Wymagania siedliskowe
  9. 2.3. Zasady oceny oraz charakterystyka i identyfikacja odmian, główne kierunki hodowli pszenic (mgr Józef Zych, mgr Andrzej Najewski)
  10. 2.3.1. Krajowy rejestr
  11. 2.3.2. Odrębność, wyrównanie, trwałość (OWT)
  12. 2.3.3. Badanie wartości gospodarczej odmian (WGO)
  13. 2.4. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
  14. 2.4.1. Wybór przedplonu, uprawa roli
  15. 2.4.2. Siew
  16. 2.4.3. Zasady nawożenia
  17. 2.5. Agrotechniczne czynniki plonochronne
  18. 2.5.1. Regulacja zachwaszczenia (mgr Adam Paradowski)
  19. 2.5.2. Ochrona pszenicy zwyczajnej przed sprawcami chorób (prof. Marek Korbas)
  20. 2.5.3. Zmniejszanie populacji szkodników (prof. M. Mrówczyński)
  21. 2.5.4. Zapobieganie wyleganiu i desykacja łanu (mgr Adam Paradowski)
  22. 2.5.5. Zbiór (prof. W. Budzyński)
  23. 2.6. Efektywność nakładów na produkcję pszenicy (prof. W. Budzyński)
  24. Literatura
  25. 3. Pszenica orkisz (prof. Hanna Sulewska)
  26. 3.1. Pochodzenie i biologiczna charakterystyka
  27. 3.2. Znaczenie gospodarcze
  28. 3.3. Wymagania siedliskowe
  29. 3.4. Główne kierunki hodowli oraz charakterystyka odmian pszenicy orkisz (mgr J. Zych, mgr A. Najewski)
  30. 3.5. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
  31. 3.5.1. Wybór przedplonu, uprawa roli
  32. 3.5.2. Siew
  33. 3.5.3. Zasady nawożenia
  34. 3.6. Agrotechniczne czynniki plonochronne
  35. 3.6.1. Pielęgnacja (Adam Paradowski, Marek Korbas)
  36. 3.6.2. Zwalczanie szkodników (Marek Mrówczyński)
  37. 3.6.3. Zbiór i przechowywanie kłosków
  38. 3.7. Specyfika ekologicznej produkcji ziarna pszenicy orkisz
  39. Literatura
  40. 4. Pszenica twarda (dr hab. prof. UP Barbara Chrzanowska-Drożdż)
  41. 4.1. Pochodzenie i biologiczna charakterystyka
  42. 4.2. Znaczenie gospodarcze
  43. 4.3. Wymagania siedliskowe
  44. 4.4. Główne kierunki hodowli oraz charakterystyka odmian pszenicy twardej (mgr J. Zych. mgr A. Najewski)
  45. 4.5. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
  46. 4.5.1. Wybór przedplonu i uprawa roli
  47. 4.5.2. Siew
  48. 4.5.3. Zasady nawożenia
  49. 4.6. Agrotechniczne czynniki plonochronne
  50. 4.6.1. Regulacja zachwaszczenia (A. Paradowski)
  51. 4.6.2. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
  52. 4.6.3. Regulatory wzrostu
  53. 4.6.4. Desykacja
  54. 4.6.5. Zbiór
  55. Literatura
  56. 5. Produkcja materiału siewnego pszenicy (prof. Wiesław Koziara)
  57. 5.1. Specyfika agrotechniczna
  58. 5.2. Ocena, kwalifikacja i postępowanie z materiałem siewnym
  59. Literatura
  60. *
  61. CZĘŚĆ II. ZASTOSOWANIE ZIARNA
  62. 6. Konsumpcyjne ziarno pszenicy w obrocie i przetwórstwie (mgr Jadwiga Rothkaehl)
  63. 6.1. Organizacja skupu ziarna, skupowe kryteria oceny surowca
  64. 6.1.1. Wyróżniki wartości technologicznej ziarna
  65. 6.2. Rynek mąki pszennej i innych produktów pszennych oraz ich wykorzystanie
  66. Literatura
  67. 7. Wykorzystanie ziarna pszenicy i produktów jego przerobu w żywieniu zwierząt (dr hab. prof. UWM Krzysztof Lipiński)
  68. 7.1. Skład i wartość pokarmowa pasz z pszenicy
  69. 7.2. Pasze z pszenicy w żywieniu drobiu
  70. 7.3. Pasze z pszenicy w żywieniu świń
  71. 7.4. Pasze z pszenicy w żywieniu przeżuwaczy i koni
  72. Literatura
  73. *
  74. CZĘŚĆ III. BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE ZIARNA
  75. 8. Bezpieczeństwo zdrowotne ziarna pszenicy (dr hab. prof. UWM Danuta Packa)
  76. 8.1. Metale ciężkie
  77. 8.2. Pozostałości pestycydów
  78. 8.3. Ksenobiotyki pochodzenia antropogenicznego
  79. 8.4. Pierwiastki promieniotwórcze
  80. 8.5. Mikotoksyny
  81. 8.5.1. Aflatoksyny i ochratoksyny
  82. 8.5.2. Fusariotoksyny
  83. 8.5.3. Ograniczenie występowania toksyn Fusarium w ziarnie pszenic i produktach jej przerobu
  84. Literatura
  85. * CZĘŚĆ IV. ZAŁĄCZNIKI
  86. Załącznik 1. Klucz do określania faz rozwojowych pszenicy wg BBCH
  87. Załącznik 2. Kod i opis faz oraz stadiów rozwojowych pszenicy wg BBCH
  88. Załącznik 3. Wykaz nawozów mineralnych przydatnych w nawożeniu pszenicy
  89. Załącznik 4. Wykaz nawozów dolistnych przydatnych w nawożeniu pszenicy
  90. Załącznik 5. Wykaz aktywatorów przydatnych w uprawie pszenicy
  91. Załącznik 6. Możliwości mieszania środków ochrony roślin i nawozów
  92. Załącznik 7. Substancje aktywne herbicydów zalecanych w pszenicy

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 631/634
Numer inw.: 37092
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.