Pszenice - zwyczajna, orkisz, twarda : uprawa i zastosowanie
Odpowiedzialność: | pod redakcją Wojciecha Budzyńskiego. |
Hasła: | Pszenica orkisz - uprawa Pszenica twarda - uprawa Pszenica zwyczajna - uprawa - doświadczalnictwo Poradniki |
Adres wydawniczy: | Poznań : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2012. |
Opis fizyczny: | 328 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. |
Przeznaczenie: | Poradnik dla producentów ziarna pszenicy zwyczajnej, orkiszowej i twardej. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- CZĘŚĆ I. PRODUKCJA ZIARNA
- 1. Pszenica na świecie i w Polsce (prof. Wojciech Budzyński)
- 1.1. Charakterystyka światowego i polskiego rynku ziarna
- 1.2. Potrzeba zwiększania różnorodności taksonów pszenicy konsumpcyjnej
- Literatura
- * 2. Pszenica zwyczajna (prof. W. Budzyński)
- 2.1. Charakterystyka biologiczna
- 2.2. Wymagania siedliskowe
- 2.3. Zasady oceny oraz charakterystyka i identyfikacja odmian, główne kierunki hodowli pszenic (mgr Józef Zych, mgr Andrzej Najewski)
- 2.3.1. Krajowy rejestr
- 2.3.2. Odrębność, wyrównanie, trwałość (OWT)
- 2.3.3. Badanie wartości gospodarczej odmian (WGO)
- 2.4. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
- 2.4.1. Wybór przedplonu, uprawa roli
- 2.4.2. Siew
- 2.4.3. Zasady nawożenia
- 2.5. Agrotechniczne czynniki plonochronne
- 2.5.1. Regulacja zachwaszczenia (mgr Adam Paradowski)
- 2.5.2. Ochrona pszenicy zwyczajnej przed sprawcami chorób (prof. Marek Korbas)
- 2.5.3. Zmniejszanie populacji szkodników (prof. M. Mrówczyński)
- 2.5.4. Zapobieganie wyleganiu i desykacja łanu (mgr Adam Paradowski)
- 2.5.5. Zbiór (prof. W. Budzyński)
- 2.6. Efektywność nakładów na produkcję pszenicy (prof. W. Budzyński)
- Literatura
- 3. Pszenica orkisz (prof. Hanna Sulewska)
- 3.1. Pochodzenie i biologiczna charakterystyka
- 3.2. Znaczenie gospodarcze
- 3.3. Wymagania siedliskowe
- 3.4. Główne kierunki hodowli oraz charakterystyka odmian pszenicy orkisz (mgr J. Zych, mgr A. Najewski)
- 3.5. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
- 3.5.1. Wybór przedplonu, uprawa roli
- 3.5.2. Siew
- 3.5.3. Zasady nawożenia
- 3.6. Agrotechniczne czynniki plonochronne
- 3.6.1. Pielęgnacja (Adam Paradowski, Marek Korbas)
- 3.6.2. Zwalczanie szkodników (Marek Mrówczyński)
- 3.6.3. Zbiór i przechowywanie kłosków
- 3.7. Specyfika ekologicznej produkcji ziarna pszenicy orkisz
- Literatura
- 4. Pszenica twarda (dr hab. prof. UP Barbara Chrzanowska-Drożdż)
- 4.1. Pochodzenie i biologiczna charakterystyka
- 4.2. Znaczenie gospodarcze
- 4.3. Wymagania siedliskowe
- 4.4. Główne kierunki hodowli oraz charakterystyka odmian pszenicy twardej (mgr J. Zych. mgr A. Najewski)
- 4.5. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
- 4.5.1. Wybór przedplonu i uprawa roli
- 4.5.2. Siew
- 4.5.3. Zasady nawożenia
- 4.6. Agrotechniczne czynniki plonochronne
- 4.6.1. Regulacja zachwaszczenia (A. Paradowski)
- 4.6.2. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
- 4.6.3. Regulatory wzrostu
- 4.6.4. Desykacja
- 4.6.5. Zbiór
- Literatura
- 5. Produkcja materiału siewnego pszenicy (prof. Wiesław Koziara)
- 5.1. Specyfika agrotechniczna
- 5.2. Ocena, kwalifikacja i postępowanie z materiałem siewnym
- Literatura
- *
- CZĘŚĆ II. ZASTOSOWANIE ZIARNA
- 6. Konsumpcyjne ziarno pszenicy w obrocie i przetwórstwie (mgr Jadwiga Rothkaehl)
- 6.1. Organizacja skupu ziarna, skupowe kryteria oceny surowca
- 6.1.1. Wyróżniki wartości technologicznej ziarna
- 6.2. Rynek mąki pszennej i innych produktów pszennych oraz ich wykorzystanie
- Literatura
- 7. Wykorzystanie ziarna pszenicy i produktów jego przerobu w żywieniu zwierząt (dr hab. prof. UWM Krzysztof Lipiński)
- 7.1. Skład i wartość pokarmowa pasz z pszenicy
- 7.2. Pasze z pszenicy w żywieniu drobiu
- 7.3. Pasze z pszenicy w żywieniu świń
- 7.4. Pasze z pszenicy w żywieniu przeżuwaczy i koni
- Literatura
- *
- CZĘŚĆ III. BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE ZIARNA
- 8. Bezpieczeństwo zdrowotne ziarna pszenicy (dr hab. prof. UWM Danuta Packa)
- 8.1. Metale ciężkie
- 8.2. Pozostałości pestycydów
- 8.3. Ksenobiotyki pochodzenia antropogenicznego
- 8.4. Pierwiastki promieniotwórcze
- 8.5. Mikotoksyny
- 8.5.1. Aflatoksyny i ochratoksyny
- 8.5.2. Fusariotoksyny
- 8.5.3. Ograniczenie występowania toksyn Fusarium w ziarnie pszenic i produktach jej przerobu
- Literatura
- * CZĘŚĆ IV. ZAŁĄCZNIKI
- Załącznik 1. Klucz do określania faz rozwojowych pszenicy wg BBCH
- Załącznik 2. Kod i opis faz oraz stadiów rozwojowych pszenicy wg BBCH
- Załącznik 3. Wykaz nawozów mineralnych przydatnych w nawożeniu pszenicy
- Załącznik 4. Wykaz nawozów dolistnych przydatnych w nawożeniu pszenicy
- Załącznik 5. Wykaz aktywatorów przydatnych w uprawie pszenicy
- Załącznik 6. Możliwości mieszania środków ochrony roślin i nawozów
- Załącznik 7. Substancje aktywne herbicydów zalecanych w pszenicy
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)