Zarządzanie jakością w działalności leczniczej : nowe wymagania systemów zarządzania - norma ISO i standardy akredytacyjne
Odpowiedzialność: | [aut. Arkadiusz Trela]. |
Hasła: | Normy ISO 9001 Zarządzanie jakością - służba zdrowia - Polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Wiedza i Praktyka, cop. 2016. |
Opis fizyczny: | 315 stron : ilustracje ; 24 cm.; płyta CD ze wzorami. |
Uwagi: | Na okładce pod tytułem: nowe wymagania systemów zarządzania - normy ISO i standardy akredytacyjne. Bibliografia strony 295-307. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Wprowadzenie
- Rozdział 1. Wprowadzenie do jakości w ochronie zdrowia
- 1.1. Specyfika rynku ochrony zdrowia
- 1.2. Pojęcie jakości w ochronie zdrowia
- 1.3. Zarządzanie jakością w ochronie zdrowia
- Rozdział 2. Zależność między przepisami prawnymi a systemami zarządzania
- jakością
- 2.1. Wprowadzenie do prawodawstwa w zakresie jakości usług
- zdrowotnych
- 2.2. Prawodawstwo krajowe
- 2.3. Prawodawstwo Unii Europejskiej
- 2.4. Wymagania prawne a certyfikaty jakości
- Rozdział 3. Rola zarządzania jakością w zwiększaniu konkurencyjności
- w ochronie zdrowia
- 3.1. Konkurencja na rynku ochrony zdrowia
- 3.2. Wpływ systemów zarządzania na konkurencyjność placówek
- medycznych
- Rozdział 4. Wskaźniki i mierniki jakości w podmiotach leczniczych i ich
- zastosowanie
- 4.1. Wskaźniki jakości w ochronie zdrowia
- 4.2. Mierniki jakości w ochronie zdrowia
- Rozdział 5. Planowanie systemów jakości w podmiocie leczniczym
- 5.1. Projektowanie systemu zarządzania jakością w podmiocie leczniczym
- 5.1.1. Kiedy wdrażać system jakości w placówce medycznej
- 5.1.2. Rodzaje systemów jakości
- 5.2. Sposób wdrożenia systemu zarządzania
- 5.3. Bariery oraz błędy wdrożenia systemów zarządzania
- 5.4. Harmonogram i proces wdrożenia systemu zarządzania jakością
- 5.5. Certyfikacja systemów zarządzania
- 5.6. Koszty wdrożenia, utrzymania i certyfikacji systemów zarządzania
- 5.6.1. Koszty wdrożenia systemów zarządzania wg ISO
- 5.6.2. Koszty utrzymania systemów zarządzania wg ISO
- 5.6.3. Koszty certyfikacji systemów zarządzania wg ISO
- 5.6.4. Koszty procesu uzyskania akredytacji ministra zdrowia
- 5.7. Korzyści i zagrożenia z wdrożonych systemów zarządzania
- Rozdział 6. Wspólne wymagania systemów zarządzania wg struktury
- High Level Structure
- 6.1. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna
- 6.2. Struktura ramowa systemów zarządzania
- 6.3. Kontekst organizacji
- 6.4. Myślenie i planowanie oparte na ryzyku
- 6.5. Nowa rola przywództwa
- 6.6. Wsparcie - wewnętrzny potencjał organizacji
- 6.7. Udokumentowane informacje
- 6.8. Podejście procesowe
- Rozdział 7. Charakterystyka najważniejszych standardów zarządzania
- w ochronie zdrowia
- 7.1. System zarządzania jakością wg ISO 9001
- 7.1.1. Rozwój systemu zarządzania jakością wg ISO 9001
- 7.1.2. Wdrażanie systemu zarządzania jakością wg ISO 9001:2015
- 7.2. System zarządzania jakością w ochronie zdrowia wg EN 15224:2012
- 7.2.1. Budowa normy i zasady zarządzania wg EN 15224:2012
- 7.2.2. Wymagania normy EN 15224:2012
- 7.2.3. Porównanie norm ISO 9001:2008, ISO 9001:2015 oraz
- EN 15224:2012
- 7.2.4. Miejsce normy EN 15224 na tle innych standardów
- 7.2.5. Norma ISO 9001:2015 vs. EN 15224:2012
- 7.3. System zarządzania środowiskowego wg ISO 14001
- 7.3.1. Zasady i idea systemu zarządzania środowiskowego
- 7.3.2. Obszary zarządzania środowiskowego
- 7.3.3. Wymagania normy ISO 14001:2015
- 7.4. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
- wg PN-N/OHSAS 18001
- 7.4.1. Wdrażanie i dokumentowanie SZBiHP
- 7.4.2. Ocena ryzyka zawodowego
- 7.4.3. Korzyści z wdrożenia systemu zarządzania bhp
- 7.4.4. Różnice między PN-N 18001 a OHSAS 18001
- 7.4.5. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
- wg ISO 45001
- 7.5. System zarządzania bezpieczeństwem informacji wg ISO 27001
- 7.5.1. Wdrażanie systemu bezpieczeństwa informacji
- 7.5.2. Problemy wdrożeniowe i modele bezpieczeństwa informacji
- 7.5.3. Korzyści i zagrożenia związane z ISO 27001
- 7.6. System zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000
- 7.6.1. Dobre Praktyki i HACCP
- 7.6.2. Wdrażanie normy ISO 22000 w placówce medycznej
- 7.7. Porównanie najpopularniejszych standardów w ochronie zdrowia
- Rozdział 8. Zarządzanie ryzykiem klinicznym
- 8.1. Wprowadzenie do zarządzania ryzykiem w ochronie zdrowia
- 8.2. Metodologia zarządzania ryzykiem
- 8.3. Zarządzanie ryzykiem klinicznym
- 8 4. Zarządzanie ryzykiem w systemach zarządzania jakością
- Rozdział 9. Optymalizacja i doskonalenie systemów zarządzania w ochronie
- zdrowia
- 9.1. Filozofia Lean w ochronie zdrowia
- 9.1.1. Metodologia Lean Healthcare
- 9.1.2. Wdrażanie Lean Healthcare w ochronie zdrowia
- 9.1.3. Koncepcja łańcucha wartości w ochronie zdrowia
- 9.2. Wybrane narzędzia doskonalenia jakości w ochronie zdrowia
- 9.2.1. Mapowanie strumienia wartości
- 9.2.2. Metoda 5S
- 9.2.3. Ciągłe doskonalenie wg Kaizen
- 9.2.4. Mistake proofing
- 9.2.5. FMEA - analiza rodzajów i skutków błędów
- 9.2.6. Metoda czarnych punktów
- 9.2.7. RCA (Root Cause Analysies) - analiza przyczyn źródłowych
- 9.3. Six Sigma
- 9.4. Optymalizacja kosztów jakości
- 9.4.1. Zarządzanie kosztami jakości w placówce medycznej
- 9.4.2. Identyfikacja kosztów jakości
- 9.4.3. Ewidencja kosztów jakości
- 9.4.4. Pomiar, analiza i sprawozdawczość kosztów jakości
- Rozdział 10. Akredytacje w ochronie zdrowia
- 10.1. Akredytacja ministra zdrowia wg standardów Centrum Monitorowania
- Jakości w Ochronie Zdrowia
- 10.1.1. Geneza i zasady akredytacji w ochronie zdrowia
- 10.1.2. Standardy akredytacyjne wg CMJ
- 10.1.3. Program akredytacji szpitali
- 10.1.4. Program Akredytacji Podstawowej Opieki Zdrowotnej
- 10.1.5. Program akredytacji jednostek leczenia uzależnień
- 10.1.6. Program akredytacji podmiotów leczniczych wykonujących
- inwazyjne procedury zabiegowe i operacyjne w trybie
- jednego dnia
- 10.1.7. Wdrażanie akredytacji ministra zdrowia w placówkach
- medycznych
- 10.2. Międzynarodowe akredytacje w ochronie zdrowia
- 10.2.1. Joint Commission International (JCI)
- 10.2.2. DNV International Accreditation Standard (DIAS)
- 10.2.3. American Accreditation Commission International (AACI)
- 10.2.4. Managing Infection Risk (MIR)
- 10.3. Zalety i wady akredytacji
- Rozdział 11. Porównanie wymagań ISO 9001 i akredytacji CMJ
- Podsumowanie
- Bibliografia
- Spis tabel
- Spis rysunków *
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)