Zarządzanie i inżynieria jakości
Odpowiedzialność: | Adam Hamrol. |
Hasła: | Jakość produktu Zarządzanie jakością Podręczniki |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, cop. 2017. |
Opis fizyczny: | 538 stron : ilustracje ; 25 cm. |
Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
- Wprowadzenie
- 1. O inżynierii jakości i zarządzaniu jakością
- 2. Zakres i układ książki
- 3. Komentarz terminologiczny
- 4. Podziękowania
- Część I
- Jakość - postrzeganie i ocena
- ROZDZIAŁ 1
- Postrzeganie i ocena jakości
- 1.1. Postrzeganie jakości
- 1.1.1. Definicja jakości
- 1.1.2. Jakość w cyklu życia produktu
- 1.2. Cechy jakościowe produktów i procesów
- 1.3. Ocena jakości
- 1.3.1. Badanie, pomiar i wyznaczanie stanu cech jakościowych
- 1.3.2. Ocena jakości procesów produkcji oraz dostarczania usług
- 1.3.3. Ocena jakości produktów finalnych
- Bibliografia do rozdziału 1
- Część II
- Inżynieria jakości w cyklu życia produktu
- RODZIAŁ 2
- Projektowanie produktów oraz przygotowanie procesów wykonania
- 2.1. Projektowanie projakościowe
- 2.1.1. Opracowanie planu projektu i zapewnienie warunków
- 2.1.2. Rozpoznanie potrzeb i oczekiwań oraz możliwości ich spełnienia
- 2.1.3. Identyfikacja ryzyka niespełniania założeń projektowych
- 2.1.4. Innowacyjność i ciągle doskonalenie produktów
- 2.1.5. Ekonomiczny poziom jakości projektowej
- 2.2. Zapewnienie jakości procesów wykonania produktów
- 2.2.1. Badanie zdolności jakościowej maszyn i procesów
- 2.2.2. Projektowanie granic tolerancji
- 2.2.3. Zapewnienie zdolności jakościowej
- 2.2.4. Tworzenie projakościowego środowiska pracy
- 2.2.5. Standaryzacja pracy
- 2.2.6. Uodpornianie procesów na błędy
- 2.2.7. Kwalifikacja dostawców
- Bibliografia do rozdziału 2
- RODZIAŁ 3
- Wykonanie produktów
- 3.1. Kontrola jakości
- 3.1.1. Kontrola w cyklu życia produktu
- 3.1.2. Sposoby, zakres i cel kontroli
- 3.1.3. Systemy pomiarowe
- 3.1.4. Kontrola stuprocentowa i kontrola wyrywkowa
- 3.1.5. Skuteczność i koszty kontroli
- 3.1.6. Planowanie kontroli
- 3.2. Sterowanie jakością
- 3.2.1. Obwody sterowania jakością
- 3.2.2. Statystyczne sterowanie procesem
- 3.2.3. Utrzymywanie sprawności i dostępności maszyn
- 3.2.4. Utrzymywanie porządku i przestrzeganie standardów
- 3.2.5. Komunikacja i wizualizacja
- 3.2.6. Kontrola dostaw
- Bibliografia do rozdziału 3
- ROZDZIAŁ 4
- Utrzymanie jakości w procesach dystrybucji i użytkowania
- 4.1. Zapewnienie jakości w procesach dystrybucji
- 4.2. Zapewnienie prawa klienta do jakości
- 4.3. Użytkowanie - ocena niezawodności wyrobów
- Bibliografia do rozdziału 4
- Część III
- Zarządzanie jakością
- ROZDZIAŁ 5
- Zasady i strategie zarządzania jakością
- 5.1. Cele i funkcje zarządzania jakością
- 5.1.1. Podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania
- 5.1.2. Zarządzanie jakością
- 5.2. Zasady zarządzania jakością
- 5.2.1. Orientacja na klienta
- 5.2.2. Przywództwo
- 5.2.3. Zaangażowanie ludzi
- 5.2.4. Podejście procesowe
- 5.2.5. Ciągłe doskonalenie
- 5.2.6. Podejmowanie decyzji na podstawie dowodów
- 5.2.7. Zarządzanie relacjami
- 5.3. Koncepcje i strategie zarządzania jakością
- 5.3.1. Ewolucja podejścia do zarządzania jakością
- 5.3.2. TQM - powszechne zaangażowanie
- 5.3.3. Six Sigma - dążenie do doskonałości
- 5.3.4. Znormalizowane systemy zarządzania jakością
- 5.3.5. Lean Manufacturing, Kaizen i inne koncepcje wspierające zarządzanie
- jakością
- 5.3.6. Synergia różnych strategii - Lean Six Sigma
- 5.4. Ekonomiczne aspekty zarządzania jakością
- 5.4.1. Koszty jakości
- 5.4.2. Modele kosztów jakości
- 5.4.3. Rachunek kosztów jakości
- Bibliografia do rozdziału 5
- ROZDZIAŁ 6
- Normalizacja w zarządzaniu jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem
- 6.1. Normy i wymagania wyznaczające standardy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem
- 6.2. Normalizacja systemów zarządzania jakością
- 6.2.1. Zarządzanie jakością - normy serii ISO 9000
- 6.2.2. Zarządzanie jakością w motoryzacji - norma IATF 16949
- 6.3. Zarządzanie bezpieczeństwem
- 6.3.1. Bezpieczeństwo informacji - ISO/ICE 27000
- 6.3.2. Bezpieczeństwo żywności - ISO 22000 i HACCP
- 6.3.3. Bezpieczeństwo wyrobów - znak CE
- 6.3.4. Bezpieczeństwo i higiena pracy - PN-N 18001
- 6.4. Zarządzanie środowiskowe - ISO 14001
- 6.5. Ogólne zasady projektowania i wprowadzania znormalizowanych systemów
- zarządzania
- 6.5.1. Etapy projektowania
- 6.5.2. Deklaracja kierownictwa
- 6.5.3. Prace przygotowawcze
- 6.5.4. Projektowanie systemów
- 6.5.5. Integracja systemów
- 6.6. Ocena znormalizowanych systemów zarządzania i certyfikacja
- 6.6.1. Audyt
- 6.6.2. Przegląd systemu
- 6.6.3. Certyfikacja znormalizowanych systemów zarządzania
- Bibliografia do rozdziału 6
- Część IV
- Instrumenty inżynierii i zarządzania jakością
- ROZDZIAŁ 7
- Narzędzia rozwiązywania problemów i doskonalenia
- 7.1. Wizualizacja
- 7.1.1. Schemat blokowy
- 7.1.2. Diagram SIPOC
- 7.1.3. Sieć działań
- 7.1.4. Mapa procesu - mapa przepływu wartości
- 7.1.5. Diagram spaghetii - wykres sznurkowy
- 7.1.6. Arkusz kontrolny
- 7.2. Grupowanie i identyfikacja relacji
- 7.2.1. Burza mózgów
- 7.2.2. Diagram Ishikawy i diagram podobieństwa
- 7.2.3. Diagram relacji
- 7.2.4. Diagram macierzowy
- 7.2.5. Diagram systematyki
- 7.2.6. Schemat 5-Why
- 7.3. Wyznaczanie ważności
- 7.3.1. Diagram Pareta
- 7.3.2. Metoda ABCD
- 7.3.3. Macierzowa analiza danych
- Bibliografia do rozdziału 7
- ROZDZIAŁ 8
- Narzędzia i metody projakościowego planowania i projektowania
- 8.1. Badania potrzeb, oczekiwań i satysfakcji klientów
- 8.1.1. Metodyka badań
- 8.1.2. Indeks satysfakcji klientów - CSI
- 8.2. QFD -"dom jakości"
- 8.3. Identyfikacja i analiza ryzyka - FMEA
- 8.4. Planowanie eksperymentów
- 8.4.1. Znaczenie eksperymentowania w inżynierii jakości
- 8.4.2. Zmiana jednego czynnika
- 8.4.3. Porównywanie procesów (wyrobów)
- 8.4.4. Systematyczna zamiana poziomu czynników
- 8.4.5. Eksperyment czynnikowy - dwupoziomowy
- 8.4.6. Plany Taguchiego
- Bibliografia do rozdziału 8
- ROZDZIAŁ 9
- Narzędzia i metody kontroli oraz sterowania jakością
- 9.1. Wskaźniki zdolności jakościowej
- 9.2. Karty kontrolne
- 9.2.1. Zmienność naturalna i specjalna
- 9.2.2. Projektowanie i analiza karty kontrolnej x
- 9.2.3. Karty kontrolne liczbowe
- 9.2.4. Karty kontrolne alternatywne
- 9.2.5. Zasady projektowania kart kontrolnych
- 9.3. Statystyczna kontrola odbiorcza
- 9.3.1. Ryzyko odbiorcy i dostawcy
- 9.3.2. Kontrola odbiorcza alternatywna
- 9.3.3. Kontrola odbiorcza liczbowa
- 9.4. Badanie przydatności systemów pomiarowych
- 9.4.1. Parametry systemu pomiarowego
- 9.4.2. Ocena systemu pomiarowego cech mierzalnych- wskaźnik R&R
- 9.4.3. Ocena systemu pomiarowego cech niemierzalnych
- Bibliografia do rozdziału 9
- Załączniki
- ZAŁĄCZNIK 1
- Kompendium wiedzy ze statystyki dla inżyniera i menedżera jakości
- Z1.1. Parametry populacji i statystyki próby
- Z1.2. Histogram
- Z1.3. Rozkłady
- Z1.4. Przedziały ufności
- Z1.5. Testy statystyczne
- Z1.5.1. Testy parametryczne
- Z1.5.2. Testy nieparametryczne
- Z1.6. Analiza wariancji - ANOVA
- Z1.7. Tablice wielodzielcze
- Z1.8. Regresja i korelacja
- Bibliografia do załącznika 1
- ZAŁĄCZNIK 2
- Projekt Six Sigma - metodyka i przykłady
- Z2.1. Metodyka
- Z2.2. Przykłady
- Z2.2.1. Projekt 1
- Z2.2.2. Projekt 2
- Tablice statystyczne
- Słowniczek wybranych terminów
- Zadania do samodzielnego rozwiązania
- Indeks *
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)