Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Medycyna stylu życia





Odpowiedzialność:redakcja naukowa Daniel Śliż, Artur Mamcarz.
Hasła:Choroby cywilizacyjne
Odżywianie
Starzenie się
Opracowanie
Adres wydawniczy:Warszawa : PZWL, 2018.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:XVII, [1], 499 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Twórcy:Mamcarz, Artur. Redakcja.

Śliż, Daniel. Redakcja.

Przeznaczenie:Dla lekarza praktyka, studenta medycyny, dietetyka, fizjoterapeuty i amatora zdrowego stylu życia.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Rozdział 1. Epidemiologia – największe wyzwania Wojciech Zgliczyński, Jarosław Pinkas
  2. 1.1. Czynniki ryzyka zdrowotnego związane ze stylem życia
  3. 1.1.1. Palenie tytoniu
  4. 1.1.2. Spożycie alkoholu
  5. 1.1.3. Nadwaga i otyłość
  6. 1.1.4. Aktywność fizyczna
  7. 1.1.5. Spożycie warzyw i owoców
  8. * Rozdział 2. Aktywność fizyczna
  9. 2.1. Korzyści wynikające z aktywności fizycznej, czyli wpływ aktywności fizycznej na organizm oraz aktualne zalecenia Tomasz Chomiuk, Paulina Bernatek
  10. 2.1.1. Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu sercowonaczyniowego
  11. 2.1.2. Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu oddechowego
  12. 2.1.3. Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu ruchu
  13. 2.1.4. Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu nerwowego
  14. 2.1.5. Korzyści psychiczne wynikające ze stosowania aktywności fizycznej
  15. 2.1.6. Zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej
  16. 2.2. Zindywidualizowanie aktywności fizycznej Piotr Pietras, Marta Pietras
  17. 2.2.1. Rodzaje aktywności polecane dla osób starszych
  18. 2.2.2. Metody oceny wydolności fizycznej
  19. 2.3. Jak skutecznie zalecać aktywność fizyczną Paulina Bernatek
  20. 2.4. Czy sport to zdrowie? Andrzej Folga
  21. 2.5. Aktywność a sytuacje szczególne (ciąża, choroby endokrynologiczne, urazy) Sylwia Skorupska
  22. 2.5.1. Wprowadzenie
  23. 2.5.2. Aktywność fizyczna w ciąży 2
  24. .5.3. Cukrzyca
  25. 2.5.4. Choroby tarczycy
  26. 2.5.5. Menopauza
  27. 2.5.6. Urazy Piśmiennictwo
  28. Rozdział 3. Odżywianie
  29. 3.1. Historia żywności Agnieszka Olech
  30. 3.1.1. Paleolit – starsza epoka kamienia (ok. 2,8 mln lat temu–ok. 10 tys. lat temu)
  31. 3.1.2. Neolit – młodsza epoka kamienia (ok. 10 tys. lat temu–ok. 4 tys. lat temu)
  32. 3.1.3. Starożytność (V w. p.n.e.–V w. n.e.)
  33. 3.1.4. Średniowiecze (koniec V–poł. XV w.)
  34. 3.1.5. Nowożytność (poł. XV–pocz. XIX w.)
  35. 3.1.6. Współczesność (XIX–XXI w.)
  36. 3.1.7. Zakończenie
  37. 3.2. Energia i makroskładniki Damian Parol
  38. 3.2.1. Energia
  39. 3.2.2. Białka
  40. 3.2.3. Węglowodany
  41. 3.2.4. Błonnik
  42. 3.2.5. Tłuszcze
  43. 3.3. Witaminy Paweł Szewczyk, Damian Parol
  44. 3.3.1. Witaminy z grupy B
  45. 3.3.2. Witamina B1 – tiamina
  46. 3.3.3. Witamina B2 – ryboflawina
  47. 3.3.4. Witamina B3/PP – niacyna
  48. 3.3.5. Witamina B5 – kwas pantotenowy
  49. 3.3.6. Witamina B6 – pirodoksyna
  50. 3.3.7. Witamina B12 – kobalamina
  51. 3.3.8. Suplementacja witaminą B12
  52. 3.3.9. Foliany – kwas foliowy, witamina B9
  53. 3.3.10. Witamina C – kwas askorbinowy
  54. 3.3.11. Witamina A – retinol, β-karoten
  55. 3.3.12. Witamina D – cholekalcyferol, ergokalcyferol
  56. 3.3.13. Witamina E
  57. 3.3.14. Witamina K – fitochinon, menachinon
  58. 3.4. Składniki mineralne Urszula Somow, Damian Parol
  59. 3.4.1. Wapń
  60. 3.4.2. Fosfor
  61. 3.4.3. Magnez
  62. 3.4.4. Żelazo
  63. 3.4.5. Cynk
  64. 3.4.6. Miedź
  65. 3.4.7. Jod
  66. 3.4.8. Selen
  67. 3.4.9. Fluor
  68. 3.4.10. Sód
  69. 3.4.11. Potas
  70. 3.5. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik
  71. 3.5.1. Nowelizacja Piramidy i zasad zdrowego żywienia
  72. 3.5.2. Warzywa i owoce
  73. 3.5.3. Produkty zbożowe
  74. 3.5.4. Produkty mleczne
  75. 3.5.5. Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych
  76. 3.5.6. Tłuszcze
  77. 3.5.7. Orzechy i nasiona
  78. 3.5.8. Sól, zioła i przyprawy
  79. 3.5.9. Cukier i słodycze
  80. 3.5.10. Napoje
  81. * 3.5.11. Alkohol
  82. 3.5.12. Podsumowanie
  83. 3.6. Kontrowersje w żywieniu
  84. 3.6.1. Diety roślinne Urszula Somow, Damian Parol
  85. 3.6.2. Gluten Damian Parol
  86. 3.6.3. Wpływ mleka i przetworów mlecznych na zdrowie Damian Parol
  87. 3.6.4. Dieta Paleo Paweł Szewczyk, Damian Parol
  88. 3.6.5. Superfoods
  89. * Rozdział 4. Uzależnienia
  90. 4.1. Uzależnienia biochemiczne
  91. 4.1.1. Alkohol Magdalena Wilk, Bartosz Łoza
  92. 4.1.2. Substancje psychoaktywne Bartosz Łoza
  93. 4.1.3. Nikotynizm Krzysztof Królikowski
  94. 4.2. Uzależnienia behawioralne/Nawyki cywilizacyjne
  95. 4.2.1. Wstęp Bartosz Łoza
  96. 4.2.2. Kompulsyjne zaangażowanie. Od przepracowania do wypalenia Bartosz Łoza
  97. 4.2.3. Internet Maja Herman
  98. 4.2.4. Uzależnienia od gier i hazardu Piotr Matyja
  99. 4.2.5. Hedonizm Katarzyna Bobrowska-Jabłońska
  100. 4.2.6. Uzależnienie od sprawności Olga Łoza
  101. 4.2.7. Kompulsyjne zachowania związane z prokreacją Maja Herman
  102. 4.2.8. Inne nawyki. Przynależność pokoleniowa Bartosz Łoza, Piotr Smolaga
  103. 4.3. Zaburzenia odżywiania
  104. 4.3.1. Pierwotne zaburzenia odżywiania Maja Herman
  105. 4.3.2. Wtórne zaburzenia odżywiania Małgorzata Reszczyńska
  106. 4.2.3. Wpływ cywilizacyjny na zaburzenia emocjonalne i behawioralne u dzieci Ewa Racicka-Pawlukiewicz
  107. Rozdział 5. Czynniki środowiskowe Barbara Piekarska, Bolesław K. Samoliński
  108. 5.1. Zanieczyszczenia powietrza
  109. 5.1.1. Źródła zanieczyszczeń i ich klasyfikacja
  110. 5.1.2. Toksyczne pyły i smog
  111. 5.1.3. Jakość powietrza w Polsce
  112. 5.2. Zanieczyszczenia wody
  113. 5.2.1. Źródła zanieczyszczeń i ich wpływ na człowieka
  114. 5.3. Zanieczyszczenia gleb
  115. 5.3.1. Substancje chemiczne w glebie
  116. 5.4. Metale ciężkie
  117. 5.4.1. Zagrożenia dla zdrowia
  118. 5.4.2. Metale śmierci Piśmiennictwo
  119. 6. Dobrostan psychiczny
  120. 6.1. Równowaga psychiczna – czy wiesz jak o nią zadbać? Aleksandra Urbaszek
  121. 6.1.1. Przekonania jako źródło
  122. 6.1.2. Ucisz swojego wewnętrznego krytyka
  123. 6.1.3. Perfekcjonizm to niekoniecznie zaleta
  124. 6.1.4. Odkryj, kiedy, tak naprawdę, czułeś się szczęśliwy
  125. 6.1.5. Obudź w sobie wdzięczność
  126. 6.1.6. Uważność
  127. 6.1.7. Twórz dobre cele
  128. 6.1.8. Lista priorytetów
  129. 6.1.9 Podsumowanie
  130. 6.2. Jak radzić sobie ze stresem? Aleksandra Urbaszek
  131. 6.2.1. Jak sami podtrzymujemy negatywne skutki stresu i jak bardziej konstruktywnie możemy sobie z nim radzić?
  132. 6.2.2. Zmień swoje myślenie o stresie
  133. 6.2.3. Jak działać w stresie, by działać efektywnie?
  134. 6.2.4. Przede wszystkim oceń sytuację
  135. 6.2.5. Działaj, gdy coś zależy od ciebie, akceptuj to, czego nie możesz zmienić
  136. 6.2.6. Bądź tu i teraz
  137. 6.2.7. Szukaj wsparcia i pomagaj innym
  138. 6.2.8. Jak pomóc tym, którzy się stresują?
  139. 6.3. Cywilizacyjne zaburzenia emocji
  140. 6.3.1. Zaburzenia depresyjne Bartosz Łoza
  141. 6.3.2. Zaburzenia okołodepresyjne Bartosz Łoza
  142. 6.4. Motywacja i kontakt z pacjentem Paulina Bernatek, Zbigniew Kowalski
  143. * 6.4.1. Skąd się bierze motywacja do działania? Jak może wyglądać motywacja do leczenia w relacji z pacjentem?
  144. 6.4.2. Motywacja a nagrody
  145. 6.4.3. Tajemnice relacji z pacjentem
  146. 6.4.4. Wyznaczanie celów metodą SMART
  147. Zdrowie seksualne
  148. Starzenie się
  149. Zdrowa ONA
  150. Zdrowy ON
  151. Zdrowe dziecko
  152. Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu *

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 613/614
Numer inw.: 37240
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.