Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Normy żywienia człowieka : podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych





Odpowiedzialność:redakcja naukowa Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk ; autorzy: Barbara Bułhak-Jachymczyk [i 25 pozostałych].
Hasła:Odżywianie - fizjologia
Otyłość - zapobieganie
Odżywianie - normalizacja - Polska
Adres wydawniczy:Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia : PZWL, 2016.
Wydanie:Wydanie I - 5 dodruk.
Opis fizyczny:459, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Twórcy:Bułhak-Jachymczyk, Barbara. Redakcja

Jarosz, Mirosław. Redakcja
Autor

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Przedmowa 5
  2. 1. Wprowadzenie – Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 15
  3. 1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 16
  4. 1.2. Współczesne metody opracowywania norm 19
  5. 1.3. Rodzaje norm żywienia 22
  6. 1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski 24
  7. Piśmiennictwo 27
  8. 2. Energia – Barbara Bułhak-Jachymczyk 32
  9. 2.1. Wiadomości podstawowe 32
  10. 2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 34
  11. 2.3. Metody ustalania norm na energii 37
  12. 2.4. Normy na energii dla ludności Polski 50
  13. Piśmiennictwo 57
  14. 3. Białko – Barbara Bułhak-Jachymczyk 61
  15. 3.1. Wiadomości podstawowe 61
  16. 3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 66
  17. 3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 69
  18. 3.4. Metody ustalania norm na białko 75
  19. 3.5. Normy na białko dla ludności Polski 85
  20. Piśmiennictwo 88
  21. 4. Tłuszcze – Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 91
  22. 4.1. Wprowadzenie 91
  23. 4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 92
  24. 4.3. Normy spożycia tłuszczu 108
  25. Piśmiennictwo 125
  26. 5. Cholesterol – Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek 130
  27. 5.1. Wprowadzenie 130
  28. 5.2. Metabolizm cholesterolu 130
  29. 5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 131
  30. 5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 132
  31. 5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 133
  32. Piśmiennictwo 134
  33. 6. Węglowodany – Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 137
  34. 6.1. Wiadomości podstawowe 137
  35. 6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 146
  36. 6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 150
  37. 6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 150
  38. 6.5. Podsumowanie 156
  39. Piśmiennictwo 157
  40. 7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) – Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 159
  41. 7.1. Wprowadzenie 159
  42. 7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego 168
  43. Piśmiennictwo 169
  44. 8. Witaminy – Barbara Bułhak-Jachymczyk 172
  45. 8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 174
  46. 8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 193
  47. 8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin 225
  48. Piśmiennictwo 228
  49. 9. Składniki mineralne – Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 233
  50. 9.1. Wapń 234
  51. 9.2. Fosfor 240
  52. 9.3. Magnez 245
  53. 9.4. Żelazo 250
  54. 9.5. Cynk 256
  55. 9.6. Jod 261
  56. 9.7. Selen 265
  57. 9.8. Miedź 271
  58. 9.9. Fluor 275
  59. 9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 282
  60. Piśmiennictwo 286
  61. 10. Woda i elektrolity – Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 291
  62. 10.1. Woda 291
  63. 10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 299
  64. 10.3. Sód i chlor 302
  65. 10.4. Potas 310
  66. Piśmiennictwo 316
  67. 11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym – Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 320
  68. 11.1. Wprowadzenie 320
  69. 11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 321
  70. 11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 324
  71. 11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 328
  72. Piśmiennictwo 335
  73. 12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności– Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 337
  74. 12.1. Wprowadzenie 337
  75. 12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 338
  76. 12.3. Wybór poziomu normy 339
  77. 12.4 Etapy planowania diety 340
  78. 12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 342
  79. 12.6. Planowanie diet dla grup osób 344
  80. 12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 348
  81. 12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 349
  82. Piśmiennictwo 350
  83. 13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 353
  84. 13.1. Wprowadzenie 353
  85. 13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 354
  86. 13.3. Nadwaga i otyłość 356
  87. 13.4. Choroby układu krążenia 357
  88. 13.5. Nowotwory złośliwe 360
  89. 13.6. Osteoporoza 362
  90. 13.7. Aktywność fizyczna 363
  91. 13.8. Podsumowanie 368
  92. Piśmiennictwo 369
  93. 14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 372
  94. 14.1. Wprowadzenie 372
  95. 14.2. Omówienie stosowanych określeń 373
  96. 14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 374
  97. 14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 380
  98. Piśmiennictwo 386
  99. 15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania raz wzbogacania żywności– Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 388
  100. 15.1. żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 388
  101. 15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 392
  102. 15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 397
  103. 15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 398
  104. Piśmiennictwo 401
  105. 16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia – Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 403
  106. 16.1. Definicja i składniki suplementów 403
  107. 16.2. Rola suplementów 404
  108. 16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 405
  109. 16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 406
  110. 16.5. Stosowanie suplementów w praktyce 409
  111. 16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 412
  112. Piśmiennictwo 413
  113. 17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym – Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 415
  114. 17.1. Wprowadzenie 415
  115. 17.2. Definicja nowej żywności 416
  116. 17.3. Aspekty legislacyjne 416
  117. 17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 416
  118. Piśmiennictwo 420
  119. 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie – Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 423
  120. 18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 423
  121. 18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 424
  122. 18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 426
  123. 18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowana od żywności tradycyjnej? 429
  124. Piśmiennictwo 430
  125. Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze 432
  126. Skorowidz

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 613/614
Numer inw.: 37353
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.