Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Cukrzyca : zapobieganie i leczenie : porady lekarzy i dietetyków

Autor: Jarosz, Mirosław Jerzy.




Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Na jej powstawanie ogromny wpływ mają nieprawidłowa dieta i siedzący tryb zycia. Autorzy omawiają sposoby leczenia cukrzycy, podkreślając znaczenie leczenia dietetycznego.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej - a więc czynników odgrywających

decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek ; współautorzy Wioleta Respondek, Aleksandra Cichocka, Ewa Rychlik, Regina Wierzejska, Katarzyna Wolnicka.
Seria:Instytut Żywności i Żywienia Zaleca
Hasła:Cukrzyca - dietetyka
Cukrzyca - leczenie
Cukrzyca - zapobieganie
Potrawy dietetyczne
Wydawnictwa popularne
Adres wydawniczy:Warszawa : PZWL, 2015.
Wydanie:Wydanie I, 10 dodruk.
Opis fizyczny:184, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronach 184-[185].
Twórcy:Cichocka, Aleksandra. Autor

Kłosiewicz-Latoszek, Longina. Autor

Respondek, Wioleta. Autor

Rychlik, Ewa. Autor

Wierzejska, Regina. Autor

Wolnicka, Katarzyna. Autor

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Wstęp
  2. Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne
  3. Epidemiologia cukrzycy
  4. Patogeneza i przyczyny cukrzycy
  5. Cukrzyca typu 1
  6. Cukrzyca typu 2
  7. Czy można zapobiegać cukrzycy?
  8. Cukrzyca typu 1
  9. Cukrzyca typu 2
  10. Podstawowe zasady leczenia cukrzycy
  11. Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2
  12. Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2
  13. Podsumowanie
  14. Zalecenia żywieniowe
  15. Wartość energetyczna diety
  16. Spożycie węglowodanów
  17. Spożycie tłuszczów
  18. Spożycie białek
  19. Witaminy i składniki mineralne
  20. Alkohol
  21. Sól
  22. Praktyczne wskazówki
  23. Zamienniki cukru i żywności o obniżonej zawartości cukru
  24. Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych
  25. Zamienniki cukru
  26. Poliole
  27. Intensywne substancje słodzące
  28. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej
  29. Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii
  30. Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach
  31. Wybór z grupy produktów zbożowych
  32. Wybór z grupy warzyw i owoców
  33. Wybór z grupy produktów mlecznych
  34. Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników
  35. Wybór z grupy tłuszczów
  36. Sól
  37. Cukier i słodycze
  38. Płyny
  39. Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii
  40. Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal
  41. Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal
  42. Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 616
Numer inw.: 37386
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.