Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Finanse agrobiznesu




Aktualny i kompleksowy podręcznik, w którym omówiona jest cała sfera finansów agrobiznesu. Autorzy uwzględnili w szczególności wspólną politykę rolną UE, ubezpieczenia społeczne i majątkowe w rolnictwie, finanse przedsiębiorstw agrobiznesu, finanse samorządów wiejskich, banki spółdzielcze i komercyjne w obsłudze rolnictwa i agrobiznesu oraz przedsiębiorstwa agrobiznesu na rynkach finansowych.


Odpowiedzialność:redakcja naukowa Sławomir Juszczyk ; zespół autorski Mieczysław Adamowicz, Rafał Balina, Maksymilian Bąk, Monika Bocian, Katarzyna Boratyńska, Zbigniew Floriańczyk, Marta Idasz-Balina, Piotr Gołasa, Elżbieta Grzybowska, Irena Jędrzejczyk, Juliusz Juszczyk, Oskar Juszczyk, Sławomir Juszczyk, Adam Kagan, Iwona Kowalska, Sylwester Kozak, Julian Krzyżanowski, Jacek Kulawik, Marzena Lemanowicz, Anna Milewska, Dariusz Osuch, Agnieszka Parlińska, Renata Płonka, Łukasz Podstawka, Marian Podstawka, Michał Soliwoda, Anetta Zielińska.
Seria:FFF. Finanse
Hasła:Agrobiznes - finanse - Polska
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : PWN, 2019.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:580 stron : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronach 541-555 i przy rozdziałach. Indeksy.
Twórcy:Adamowicz, Mieczysław. (1939- ). Autor

Balina, Rafał. Autor

Bąk, Maksymilian Jan. Autor

Bocian, Monika. Autor

Boratyńska, Katarzyna T. Autor

Floriańczyk, Zbigniew. Autor

Gołasa, Piotr. Autor

Grzybowska, Elżbieta. Autor

Idasz-Balina, Marta. Autor

Jędrzejczyk, Irena. (1952- ). Autor

Juszczyk, Juliusz. Autor

Juszczyk, Oskar. Autor

Juszczyk, Sławomir. Redakcja

Kagan, Adam. Autor

Kowalska, Iwona. Autor

Kozak, Sylwester. Autor

Krzyżanowski, Julian T. Autor

Kulawik, Jacek. Autor

Lemanowicz, Marzena. Autor

Milewska, Anna. Autor

Osuch, Dariusz. Autor

Parlińska, Agnieszka. Autor

Płonka, Renata. Autor

Podstawka, Łukasz. Autor

Podstawka, Marian. Autor

Soliwoda, Michał. Autor

Zielińska, Anetta. Autor
Autor

Przeznaczenie:Podręcznik dla badaczy problematyki gospodarczej i finansowej, praktyków agrobiznesu oraz studentów ekonomii oraz finansów i rachunkowości.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Wstęp
  2. Rozdział 1. Podstawy teoretyczne agrobiznesu
  3. 1.1. Pojęcie agrobiznesu
  4. 1.2. Inne określenia agrobiznesu
  5. Rozdział 2. Pierwszy agregat agrobiznesu - zaopatrzenie
  6. 2.1. Charakterystyka podstawowych środków produkcji i usług wykorzystywanych w procesach produkcyjnych w rolnictwie i przemysłowym przetwórstwie surowców rolniczych
  7. 2.2. Przedsiębiorstwa produkujące nawozy mineralne jako podstawowe podmioty na rynku środków produkcji rolnej
  8. 2.3. Przemysł wytwarzający środki ochrony roślin i jego rola w zaopatrzeniu gospodarstw rolnych
  9. 2.4. Zaopatrzenie rolnictwa w ciągniki, maszyny, urządzenia i narzędzia rolnicze jako ważne ogniwo agrobiznesu
  10. 2.5. Przemysł paszowy jako element pierwszego agregatu agrobiznesu
  11. 2.6. Działalność doradcza i szkoleniowa jako przykład działalności usługowej w pierwszym agregacie agrobiznesu
  12. 2.7. Wybrane zagadnienia dotyczące sfery zaopatrzenia w środki produkcji
  13. i usługi w przemyśle spożywczym
  14. Rozdział 3. Drugi agregat agrobiznesu - rolnictwo
  15. 3.1. Rys historyczny rozwoju rolnictwa
  16. 3.2. Przyrodnicze i społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju rolnictwa
  17. 3.2.1. Czynniki przyrodnicze wpływające na gospodarkę rolną
  18. 3.2.2. Czynniki społeczno-ekonomiczne wpływające na rozwój rolnictwa
  19. 3.3. Systemy rolnicze i ich wpływ na funkcjonowanie agrobiznesu
  20. 3.4. Produkcyjne i pozaprodukcyjne funkcje rolnictwa
  21. Rozdział 4. Trzeci agregat agrobiznesu - przetwórstwo surowców
  22. rolniczych żywnościowych i nieżywnościowych
  23. 4.1. Charakterystyka sektora przetwórczego
  24. 4.2. Stan przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
  25. Rozdział 5. Ziemia w agrobiznesie jako podstawowy zasób
  26. i środek produkcji reprezentujący warunki przyrodnicze
  27. 5.1. Ogólnoekonomiczna charakterystyka ziemi jako czynnika produkcji
  28. rolnej
  29. 5.2. Geodezyjna powierzchnia użytków rolnych i jej zmiany
  30. 5.3. Rolnicze wykorzystanie użytków rolnych
  31. Rozdział 6. Ludzie w agrobiznesie
  32. 6.1. Czynnik ludzki w teorii ekonomii
  33. 6.2. Potencjał ludzki w przedsiębiorstwach agrobiznesu i gospodarstwach rolnych
  34. 6.3. Aktywność ekonomiczna ludności wiejskiej
  35. 6.4. Pomiar zasobów i nakładów pracy w rolnictwie
  36. 6.5. Wydajność pracy
  37. 6.6. Dochody w rolnictwie
  38. Rozdział 7. Kapitał w agrobiznesie
  39. 7.1. Kapitał finansowy
  40. 7.2. Kapitał rzeczowy
  41. 7.2.1. Środki trwałe
  42. 7.2.2. Środki obrotowe
  43. Rozdział 8. Produkcja roślinna jako podstawowy kierunek produkcji
  44. w agrobiznesie
  45. 8.1. Rodzaje produkcji roślinnej oraz charakterystyka grup użytkowych
  46. roślin w polowej produkcji roślinnej
  47. 8.2. Organizacyjne aspekty prowadzenia produkcji roślinnej w gospodarstwach rolnych
  48. 8.3. Wybrane zagadnienia uprawy roli i roślin
  49. Rozdział 9. Produkcja zwierzęca w agrobiznesie
  50. 9.1. Główne kierunki produkcji zwierzęcej i podstawowe rasy zwierząt
  51. 9.2. Tendencje w rozwoju produkcji żywca rzeźnego w Polsce po 1990 roku - główne trendy, cykliczność i sezonowość
  52. 9.3. Podstawowe wielkości określające stan pogłowia
  53. 9.4. Produkcja mleka
  54. Rozdział 10. Rolnictwo wielostronne i specjalistyczne
  55. 10.1. Koncentracja, specjalizacja i uproszczenie w rolnictwie
  56. 10.2. Wielostronność produkcji w rolnictwie
  57. 10.3. Rolnictwo wyspecjalizowane czy wielostronne
  58. Rozdział 11. Rolnictwo ekologiczne
  59. 11.1. Historia powstania rolnictwa ekologicznego
  60. 11.2. Rolnictwo ekologiczne - podstawowe pojęcia
  61. 11.3. Cele i zasady działania rolnictwa ekologicznego
  62. 11.4. Elementy składowe rolnictwa ekologicznego
  63. 11.4.1. Akty prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym
  64. 11.4.2. System certyfikacji i akredytacji
  65. 11.4.3. Ujednolicone zasady handlu międzynarodowego produktami ekologicznymi
  66. 11.5. Dofinansowanie do rolnictwa ekologicznego
  67. 11.6. Ekologiczne metody produkcji
  68. 11.7. Przestawienie gospodarstw na produkcję ekologiczną
  69. 11.7.1. Uprawa roślin
  70. 11.7.2. Chów i hodowla zwierząt
  71. 11.8. Wydajność upraw ekologicznych
  72. 11.9. Możliwości i zagrożenia dla rozwoju rolnictwa ekologicznego
  73. w Polsce
  74. Rozdział 12. Baza surowcowa przemysłu spożywczego
  75. 12.1. Definicja bazy surowcowej i jej zadania
  76. 12.2. Baza surowcowa produktów roślinnych
  77. 12.3. Cechy bazy surowcowej
  78. 12.4. Baza surowcowa produktów zwierzęcych
  79. 12.5. Czynniki wpływające na rozwój bazy surowcowej roślinnej
  80. 12.6. Czynniki wpływające na rozwój bazy surowcowej zwierzęcej
  81. 12.7. Pobudzanie rozwoju bazy surowcowej
  82. Rozdział 13. Postęp rolniczy jako czynnik rozwoju agrobiznesu
  83. 13.1. Definicja postępu rolniczego
  84. 13.2. Postęp biologiczny
  85. 13.3. Postęp techniczny
  86. 13.4. Postęp organizacyjny
  87. 13.5. Postęp technologiczny
  88. 13.6. Inne rodzaje postępu rolniczego
  89. 13.7. Proces wdrażania postępu rolniczego
  90. 13.8. Upowszechnianie postępu rolniczego
  91. Rozdział 14. Gospodarstwo rolne jako organizacja gospodarcza i społeczna
  92. 14.1. Definicja gospodarstwa rolnego i przedsiębiorstwa
  93. 14.2. Rodzaje gospodarstw rolnych
  94. 14.3. Przedsiębiorstwo rolne
  95. 14.4. Składniki gospodarstwa rolnego
  96. 14.5. Gospodarstwo rolne rodzinne jako organizacja społeczna
  97. Rozdział 15. Wiejskie gospodarstwo domowe w agrobiznesie 192
  98. 15.1. Gospodarstwo domowe
  99. 15.2. Wiejskie gospodarstwa domowe
  100. 15.3. Funkcje wiejskich gospodarstw domowych
  101. 15.4. Turystyka wiejska jako przykład łączenia funkcji gospodarczych i społecznych wiejskich gospodarstw domowych
  102. Rozdział 16. Otoczenie agrobiznesu i jego znaczenie 210
  103. 16.1. Istota otoczenia
  104. 16.2. Otoczenie rynkowe (marketingowe) agrobiznesu
  105. 16.3. Otoczenie instytucjonalne agrobiznesu
  106. 16.4. Otoczenie środowiskowe agrobiznesu
  107. Rozdział 17. Procesy integracyjne w agrobiznesie
  108. 17.1. Podstawowe formy integracji w skali makro- i mikroekonomicznej
  109. 17.2. Korzyści i problemy związane z integracją
  110. 17.3. Stopień zaawansowania procesów integracyjnych w polskim agrobiznesie - ocena poziomu integracji i kierunki jej rozwoju
  111. Rozdział 18. Tendencje do zmian w agrobiznesie i czynniki je warunkujące
  112. 18.1. Agrobiznes w warunkach globalizacji
  113. 18.2. Serwicyzacja jako czynnik warunkujący zmiany w agrobiznesie
  114. 18.3. Rozwój agrobiznesu a koncepcja zrównoważonego rozwoju
  115. 18.4. Postęp naukowo-techniczny i innowacje w agrobiznesie
  116. 18.5. Nowoczesne procesy i modele integracyjne w agrobiznesie
  117. 18.6. Zmiany instytucjonalne i organizacyjne w agrobiznesie
  118. Rozdział 19. Biobiznes i jego elementy
  119. 19.1. Bioekonomia, biogospodarka, biobiznes - aparat pojęciowy
  120. 19.2. Przykłady produktów biotechnologicznych w rolnictwie, medycynie
  121. i kosmetologii
  122. 19.3. Czynniki rozwoju biogospodarki
  123. 19.4. Stan i perspektywy rozwoju biogospodarki i biobiznesu w Polsce
  124. Literatura
  125. Spis rysunków
  126. Spis tabel

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 338
Numer inw.: 37438
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.