Finanse agrobiznesu
Aktualny i kompleksowy podręcznik, w którym omówiona jest cała sfera finansów agrobiznesu. Autorzy uwzględnili w szczególności wspólną politykę rolną UE, ubezpieczenia społeczne i majątkowe w rolnictwie, finanse przedsiębiorstw agrobiznesu, finanse samorządów wiejskich, banki spółdzielcze i komercyjne w obsłudze rolnictwa i agrobiznesu oraz przedsiębiorstwa agrobiznesu na rynkach finansowych.
Odpowiedzialność: | redakcja naukowa Sławomir Juszczyk ; zespół autorski Mieczysław Adamowicz, Rafał Balina, Maksymilian Bąk, Monika Bocian, Katarzyna Boratyńska, Zbigniew Floriańczyk, Marta Idasz-Balina, Piotr Gołasa, Elżbieta Grzybowska, Irena Jędrzejczyk, Juliusz Juszczyk, Oskar Juszczyk, Sławomir Juszczyk, Adam Kagan, Iwona Kowalska, Sylwester Kozak, Julian Krzyżanowski, Jacek Kulawik, Marzena Lemanowicz, Anna Milewska, Dariusz Osuch, Agnieszka Parlińska, Renata Płonka, Łukasz Podstawka, Marian Podstawka, Michał Soliwoda, Anetta Zielińska. |
Seria: | FFF. Finanse |
Hasła: | Agrobiznes - finanse - Polska Podręczniki akademickie |
Adres wydawniczy: | Warszawa : PWN, 2019. |
Wydanie: | Wydanie I. |
Opis fizyczny: | 580 stron : ilustracje ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliografia na stronach 541-555 i przy rozdziałach. Indeksy. |
Twórcy: | Adamowicz, Mieczysław. (1939- ). Autor Balina, Rafał. Autor Bąk, Maksymilian Jan. Autor Bocian, Monika. Autor Boratyńska, Katarzyna T. Autor Floriańczyk, Zbigniew. Autor Gołasa, Piotr. Autor Grzybowska, Elżbieta. Autor Idasz-Balina, Marta. Autor Jędrzejczyk, Irena. (1952- ). Autor Juszczyk, Juliusz. Autor Juszczyk, Oskar. Autor Juszczyk, Sławomir. Redakcja Kagan, Adam. Autor Kowalska, Iwona. Autor Kozak, Sylwester. Autor Krzyżanowski, Julian T. Autor Kulawik, Jacek. Autor Lemanowicz, Marzena. Autor Milewska, Anna. Autor Osuch, Dariusz. Autor Parlińska, Agnieszka. Autor Płonka, Renata. Autor Podstawka, Łukasz. Autor Podstawka, Marian. Autor Soliwoda, Michał. Autor Zielińska, Anetta. Autor Autor |
Przeznaczenie: | Podręcznik dla badaczy problematyki gospodarczej i finansowej, praktyków agrobiznesu oraz studentów ekonomii oraz finansów i rachunkowości. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Wstęp
- Rozdział 1. Podstawy teoretyczne agrobiznesu
- 1.1. Pojęcie agrobiznesu
- 1.2. Inne określenia agrobiznesu
- Rozdział 2. Pierwszy agregat agrobiznesu - zaopatrzenie
- 2.1. Charakterystyka podstawowych środków produkcji i usług wykorzystywanych w procesach produkcyjnych w rolnictwie i przemysłowym przetwórstwie surowców rolniczych
- 2.2. Przedsiębiorstwa produkujące nawozy mineralne jako podstawowe podmioty na rynku środków produkcji rolnej
- 2.3. Przemysł wytwarzający środki ochrony roślin i jego rola w zaopatrzeniu gospodarstw rolnych
- 2.4. Zaopatrzenie rolnictwa w ciągniki, maszyny, urządzenia i narzędzia rolnicze jako ważne ogniwo agrobiznesu
- 2.5. Przemysł paszowy jako element pierwszego agregatu agrobiznesu
- 2.6. Działalność doradcza i szkoleniowa jako przykład działalności usługowej w pierwszym agregacie agrobiznesu
- 2.7. Wybrane zagadnienia dotyczące sfery zaopatrzenia w środki produkcji
- i usługi w przemyśle spożywczym
- Rozdział 3. Drugi agregat agrobiznesu - rolnictwo
- 3.1. Rys historyczny rozwoju rolnictwa
- 3.2. Przyrodnicze i społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju rolnictwa
- 3.2.1. Czynniki przyrodnicze wpływające na gospodarkę rolną
- 3.2.2. Czynniki społeczno-ekonomiczne wpływające na rozwój rolnictwa
- 3.3. Systemy rolnicze i ich wpływ na funkcjonowanie agrobiznesu
- 3.4. Produkcyjne i pozaprodukcyjne funkcje rolnictwa
- Rozdział 4. Trzeci agregat agrobiznesu - przetwórstwo surowców
- rolniczych żywnościowych i nieżywnościowych
- 4.1. Charakterystyka sektora przetwórczego
- 4.2. Stan przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
- Rozdział 5. Ziemia w agrobiznesie jako podstawowy zasób
- i środek produkcji reprezentujący warunki przyrodnicze
- 5.1. Ogólnoekonomiczna charakterystyka ziemi jako czynnika produkcji
- rolnej
- 5.2. Geodezyjna powierzchnia użytków rolnych i jej zmiany
- 5.3. Rolnicze wykorzystanie użytków rolnych
- Rozdział 6. Ludzie w agrobiznesie
- 6.1. Czynnik ludzki w teorii ekonomii
- 6.2. Potencjał ludzki w przedsiębiorstwach agrobiznesu i gospodarstwach rolnych
- 6.3. Aktywność ekonomiczna ludności wiejskiej
- 6.4. Pomiar zasobów i nakładów pracy w rolnictwie
- 6.5. Wydajność pracy
- 6.6. Dochody w rolnictwie
- Rozdział 7. Kapitał w agrobiznesie
- 7.1. Kapitał finansowy
- 7.2. Kapitał rzeczowy
- 7.2.1. Środki trwałe
- 7.2.2. Środki obrotowe
- Rozdział 8. Produkcja roślinna jako podstawowy kierunek produkcji
- w agrobiznesie
- 8.1. Rodzaje produkcji roślinnej oraz charakterystyka grup użytkowych
- roślin w polowej produkcji roślinnej
- 8.2. Organizacyjne aspekty prowadzenia produkcji roślinnej w gospodarstwach rolnych
- 8.3. Wybrane zagadnienia uprawy roli i roślin
- Rozdział 9. Produkcja zwierzęca w agrobiznesie
- 9.1. Główne kierunki produkcji zwierzęcej i podstawowe rasy zwierząt
- 9.2. Tendencje w rozwoju produkcji żywca rzeźnego w Polsce po 1990 roku - główne trendy, cykliczność i sezonowość
- 9.3. Podstawowe wielkości określające stan pogłowia
- 9.4. Produkcja mleka
- Rozdział 10. Rolnictwo wielostronne i specjalistyczne
- 10.1. Koncentracja, specjalizacja i uproszczenie w rolnictwie
- 10.2. Wielostronność produkcji w rolnictwie
- 10.3. Rolnictwo wyspecjalizowane czy wielostronne
- Rozdział 11. Rolnictwo ekologiczne
- 11.1. Historia powstania rolnictwa ekologicznego
- 11.2. Rolnictwo ekologiczne - podstawowe pojęcia
- 11.3. Cele i zasady działania rolnictwa ekologicznego
- 11.4. Elementy składowe rolnictwa ekologicznego
- 11.4.1. Akty prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym
- 11.4.2. System certyfikacji i akredytacji
- 11.4.3. Ujednolicone zasady handlu międzynarodowego produktami ekologicznymi
- 11.5. Dofinansowanie do rolnictwa ekologicznego
- 11.6. Ekologiczne metody produkcji
- 11.7. Przestawienie gospodarstw na produkcję ekologiczną
- 11.7.1. Uprawa roślin
- 11.7.2. Chów i hodowla zwierząt
- 11.8. Wydajność upraw ekologicznych
- 11.9. Możliwości i zagrożenia dla rozwoju rolnictwa ekologicznego
- w Polsce
- Rozdział 12. Baza surowcowa przemysłu spożywczego
- 12.1. Definicja bazy surowcowej i jej zadania
- 12.2. Baza surowcowa produktów roślinnych
- 12.3. Cechy bazy surowcowej
- 12.4. Baza surowcowa produktów zwierzęcych
- 12.5. Czynniki wpływające na rozwój bazy surowcowej roślinnej
- 12.6. Czynniki wpływające na rozwój bazy surowcowej zwierzęcej
- 12.7. Pobudzanie rozwoju bazy surowcowej
- Rozdział 13. Postęp rolniczy jako czynnik rozwoju agrobiznesu
- 13.1. Definicja postępu rolniczego
- 13.2. Postęp biologiczny
- 13.3. Postęp techniczny
- 13.4. Postęp organizacyjny
- 13.5. Postęp technologiczny
- 13.6. Inne rodzaje postępu rolniczego
- 13.7. Proces wdrażania postępu rolniczego
- 13.8. Upowszechnianie postępu rolniczego
- Rozdział 14. Gospodarstwo rolne jako organizacja gospodarcza i społeczna
- 14.1. Definicja gospodarstwa rolnego i przedsiębiorstwa
- 14.2. Rodzaje gospodarstw rolnych
- 14.3. Przedsiębiorstwo rolne
- 14.4. Składniki gospodarstwa rolnego
- 14.5. Gospodarstwo rolne rodzinne jako organizacja społeczna
- Rozdział 15. Wiejskie gospodarstwo domowe w agrobiznesie 192
- 15.1. Gospodarstwo domowe
- 15.2. Wiejskie gospodarstwa domowe
- 15.3. Funkcje wiejskich gospodarstw domowych
- 15.4. Turystyka wiejska jako przykład łączenia funkcji gospodarczych i społecznych wiejskich gospodarstw domowych
- Rozdział 16. Otoczenie agrobiznesu i jego znaczenie 210
- 16.1. Istota otoczenia
- 16.2. Otoczenie rynkowe (marketingowe) agrobiznesu
- 16.3. Otoczenie instytucjonalne agrobiznesu
- 16.4. Otoczenie środowiskowe agrobiznesu
- Rozdział 17. Procesy integracyjne w agrobiznesie
- 17.1. Podstawowe formy integracji w skali makro- i mikroekonomicznej
- 17.2. Korzyści i problemy związane z integracją
- 17.3. Stopień zaawansowania procesów integracyjnych w polskim agrobiznesie - ocena poziomu integracji i kierunki jej rozwoju
- Rozdział 18. Tendencje do zmian w agrobiznesie i czynniki je warunkujące
- 18.1. Agrobiznes w warunkach globalizacji
- 18.2. Serwicyzacja jako czynnik warunkujący zmiany w agrobiznesie
- 18.3. Rozwój agrobiznesu a koncepcja zrównoważonego rozwoju
- 18.4. Postęp naukowo-techniczny i innowacje w agrobiznesie
- 18.5. Nowoczesne procesy i modele integracyjne w agrobiznesie
- 18.6. Zmiany instytucjonalne i organizacyjne w agrobiznesie
- Rozdział 19. Biobiznes i jego elementy
- 19.1. Bioekonomia, biogospodarka, biobiznes - aparat pojęciowy
- 19.2. Przykłady produktów biotechnologicznych w rolnictwie, medycynie
- i kosmetologii
- 19.3. Czynniki rozwoju biogospodarki
- 19.4. Stan i perspektywy rozwoju biogospodarki i biobiznesu w Polsce
- Literatura
- Spis rysunków
- Spis tabel
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)