Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Fizjologia żywienia





Odpowiedzialność:redakcja naukowa Hanny Krauss ; autorzy Zuzanna Chęcińska-Maciejewska [i 21 pozostałych].
Hasła:Dietetyka
Fizjologia
Odżywianie
Trawienie (fizjol.)
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : PZWL, 2020.
Wydanie:Wydanie I - 1 dodruk.
Opis fizyczny:409 stron : ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Nazwy autorów na stronach V-VII. Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Twórcy:Krauss, Hanna. Redakcja.

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. 1. Fizjologia układu pokarmowego – Magdalena Gibas-Dorna, Hanna Krauss 1
  2. 1.1. Wprowadzenie 1
  3. 1.2. Budowa, motoryka i funkcja przewodu pokarmowego 2
  4. 1.3. Jama ustna 4
  5. 1.3.1. Wydzielanie, skład i rola śliny 5
  6. 1.3.2. Język 7
  7. 1.3.3. Uzębienie 7
  8. 1.4. Gardło 8
  9. 1.5. Przełyk 8
  10. 1.6. Żołądek 9
  11. 1.6.1. Budowa i funkcje 9
  12. 1.6.2. Sok żołądkowy – wydzielanie, skład, rola 11
  13. 1.7. Jelito cienkie 13
  14. 1.7.1. Sok jelitowy – wydzielanie, skład, rola 14
  15. 1.7.2. Wchłanianie składników pokarmowych 14
  16. 1.8. Trzustka 16
  17. 1.8.1. Budowa i funkcje 16
  18. 1.8.2. Sok trzustkowy – wydzielanie, skład, rola 17
  19. 1.9. Wątroba, żółć 17
  20. 1.10. Jelito grube 19
  21. 1.11. Podsumowanie 24
  22. Piśmiennictwo 24
  23. 2. Fizjologia tkanki tłuszczowej – Oskar Wojciech Wiśniewski 25
  24. 2.1. Charakterystyka ogólna poszczególnych rodzajów tkanki tłuszczowej 25
  25. 2.2. Biała tkanka tłuszczowa 27
  26. 2.2.1. Metabolizm lipidów 27
  27. 2.2.2. Funkcja wydzielnicza – adipokiny 31
  28. 2.3. Brązowa tkanka tłuszczowa 43
  29. 2.3.1. Termogeneza 43
  30. 2.3.2. Funkcja wydzielnicza – batokiny 45
  31. 2.4. Brązowienie adipocytów 48
  32. 2.4.1. Aktywatory 49
  33. 2.4.2. Inhibitory 49
  34. 2.4.3. Implikacje kliniczne 49
  35. 2.5. Podsumowanie 55
  36. Piśmiennictwo 56
  37. 3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu – Leszek Niepolski 59
  38. 3.1. Zawartość wody w organizmie 59
  39. 3.2. Rozmieszczenie wody w poszczególnych przestrzeniach – przedziały wodne 60
  40. 3.3. Skład elektrolitowy płynów ustrojowych 61
  41. 3.4. Podstawowe prawa rządzące gospodarką wodno-elektrolitową 61
  42. 3.4.1. Prawo elektroobojętności płynów ustrojowych (prawo Gamble’a) 61
  43. 3.4.2. Prawo izomolalności (izoosmolalności) płynów ustrojowych 63
  44. 3.4.3. Prawo izojonii 63
  45. 3.5. Regulacja izotonii płynów ustrojowych 64
  46. 3.5.1. Mechanizm wytwarzania wolnej wody na poziomie nerek 64
  47. 3.5.2. Regulacja pragnienia 65
  48. 3.6. Regulacja fizjologicznych wielkości przestrzeni wodnych – kontrola izowolemii 65
  49. 3.7. Bilans wodny 67
  50. 3.7.1. Przyjmowanie wody 68
  51. 3.7.2. Utrata wody 69
  52. 3.8. Kliniczne postacie zaburzeń gospodarki wodnej i sodowej 69
  53. 3.8.1. Odwodnienie izotoniczne 70
  54. 3.8.2. Odwodnienie hipotoniczne (zespół niedoboru sodu) 70
  55. 3.8.3. Odwodnienie hipertoniczne (niedobór wolnej wody) 70
  56. 3.8.4. Przewodnienie izotoniczne 71
  57. 3.8.5. Przewodnienie hipotoniczne (zatrucie wodne) 71
  58. 3.8.6. Przewodnienie hipertoniczne 71
  59. 3.9. Podaż płynów w wybranych sytuacjach klinicznych 71
  60. 3.9.1. Nawodnienie podczas wysiłku fizycznego 72
  61. 3.9.2. Nawodnienie osób starszych 72
  62. 3.9.3. Nawodnienie chorych na cukrzycę 73
  63. Piśmiennictwo 73
  64. 4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu – Emilia Korek 75
  65. 4.1. Definicja przemiany materii 75
  66. 4.2. Wartość energetyczna składników odżywczych 76
  67. 4.2.1. Równoważniki energetyczne fizyczne 76
  68. 4.2.2. Równoważniki energetyczne fizjologiczne 76
  69. 4.3. Zapotrzebowanie na energię 77
  70. 4.4. Podstawowa przemiana materii 77
  71. 4.4.1. Definicja 77
  72. 4.4.2. Czynniki wpływające na wielkość podstawowej przemiany materii 77
  73. 4.5. Ponadpodstawowa przemiana materii 79
  74. 4.5.1. Definicja 79
  75. 4.5.2. Czynniki wpływające na wielkość ponadpodstawowej przemiany materii 79
  76. 4.6. Całkowita przemiana materii 81
  77. 4.6.1. Definicja 81
  78. 4.6.2. Metody określania wartości całkowitej przemiany materii 81
  79. 4.6.3. Inne metody określania wydatku energetycznego organizmu 83
  80. 4.7. Bilans energetyczny 84
  81. 4.7.1. Bilans energetyczny dodatni 84
  82. 4.7.2. Bilans energetyczny ujemny 84
  83. Piśmiennictwo 85
  84. 5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka – Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Maciej Sassek 87
  85. 5.1. Charakterystyka i znaczenie lipidów 87
  86. 5.1.1. Tłuszcze 87
  87. 5.1.2. Kwasy tłuszczowe 88
  88. 5.1.3. Triglicerydy (triacyloglicerole, TG) 94
  89. 5.1.4. Fosfolipidy 94
  90. 5.1.5. Cholesterol 98
  91. 5.1.6. Transport lipidów w surowicy 99
  92. 5.1.7. Zaburzenia metabolizmu lipoprotein 102
  93. 5.2. Charakterystyka i znaczenie białek 103
  94. 5.2.1. Aminokwasy 103
  95. 5.2.2. Synteza białek 109
  96. 5.2.3. Rozkład białek 109
  97. 5.2.4. Białka jako źródło energii 109
  98. 5.3. Charakterystyka i znaczenie węglowodanów 111
  99. 5.3.1. Węglowodany – rodzaje i cechy 111
  100. 5.3.2. Podstawowe procesy biochemiczne, w których biorą udział węglowodany 116
  101. 5.3.3. Od obiadu do energii w ATP 117
  102. Piśmiennictwo 118
  103. 6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka – Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Maciej Sassek 121
  104. 6.1. Definicja makroelementów i mikroelementów 121
  105. 6.2. Najważniejsze ogólne funkcje makroelementów, mikroelementów i pierwiastków śladowych 121
  106. 6.3. Rola wybranych makroelementów i mikroelementów 122
  107. 6.3.1. Makroelementy 122
  108. 6.3.2. Mikroelementy 124
  109. 6.3.3. Witaminy 127
  110. Piśmiennictwo 131
  111. 7. Regulacja pobierania pokarmu – Emilia Korek 133
  112. 7.1. Rola podwzgórza w regulacji pobierania pokarmu 133
  113. 7.2. Krótkoterminowa i długoterminowa regulacja pobierania pokarmu 134
  114. 7.3. Rola greliny w regulacji pobierania pokarmu 135
  115. 7.4. Rola leptyny w regulacji pobierania pokarmu 137
  116. 7.5. Rola insuliny w regulacji pobierania pokarmu 138
  117. 7.6. Rola peptydów przewodu pokarmowego w regulacji pobierania pokarmu 138
  118. 7.6.1. Cholecystokinina 138
  119. 7.6.2. Peptyd YY 139
  120. 7.6.3. Glukagonopodobny peptyd 1 139
  121. 7.6.4. Oksyntomodulina 140
  122. 7.7. Rola składników pokarmowych w regulacji sytości 140
  123. 7.7.1. Zdolności sycące białek 141
  124. 7.7.2. Zdolności sycące węglowodanów i błonnika pokarmowego 141
  125. 7.7.3. Zdolności sycące tłuszczów 142
  126. Piśmiennictwo 143
  127. 8. Regulacja masy ciała – Hanna Krauss, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Paweł Maćkowiak 145
  128. 8.1. Mechanizmy regulujące pobór pokarmu 145
  129. 8.2. Czynniki regulujące skład ciała i jego proporcje 149
  130. 8.2.1. Czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne 149
  131. 8.2.2. Hormony o ważnym znaczeniu dla regulacji masy ciała 150
  132. 8.3. Nadwaga i otyłość 156
  133. 8.3.1. Wskaźniki otyłości 156
  134. 8.3.2. Konsekwencje otyłości 157
  135. 8.3.3. Przyczyny otyłości 158
  136. 8.3.4. Aktywność fizyczna 161
  137. 8.3.5. Magazynowanie tkanki tłuszczowej 163
  138. 8.3.6. Głodówka 163
  139. 8.3.7. Racjonalna redukcja masy ciała 166
  140. 8.3.8. Utrzymanie prawidłowej masy ciała 168
  141. 8.4. Niedożywienie 169
  142. 8.4.1. Marasmus 170
  143. 8.4.2. Kwashiorkor 171
  144. 8.4.3. Metody służące do oceny stanu odżywienia 171
  145. Piśmiennictwo 174
  146. 9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny – Ewelina Ewa Książek, Hanna Krauss, Alina Grochowalska, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska 177
  147. 9.1. Istota odpowiedzi immunologicznej 177
  148. 9.2. Układ immunologiczny błon śluzowych 182
  149. 9.2.1. Budowa bariery ochronnej GALT 183
  150. 9.2.2. Komórki immunokompetentne GALT 185
  151. 9.3. Składniki żywności jako czynnik stymulujący układ odpornościowy 186
  152. 9.3.1. Przeciwzapalne właściwości kwasów tłuszczowych 186
  153. 9.3.2. Rola olejów rybich w stymulowaniu funkcji układu odpornościowego 191
  154. 9.3.3. Immunostymulatory roślinne193
  155. 9.3.4. Immunomodulujące właściwości β-glukanu 200
  156. 9.3.5. Cytrusowe flawonoidy i olejki eteryczne 201
  157. 9.3.6. Właściwości lecznicze produktów pszczelich 203
  158. Piśmiennictwo 206
  159. 10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej – Ewelina Swora-Cwynar, Aneta Miżdal, Agnieszka Pompecka, Jacek Karczewski, Agnieszka Dobrowolska 213
  160. 10.1. Mikrobiota jelitowa – charakterystyka ogólna 213
  161. 10.2. Kształtowanie się mikrobioty jelitowej 215
  162. 10.3. Dieta a skład mikrobioty jelitowej 216
  163. 10.4. Dysbioza jelitowa we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego 218
  164. 10.5. Probiotyki, prebiotyki, kwasy ω-3 219
  165. 10.6. Przeszczep mikrobioty jelitowej 225
  166. 10.6.1. Metodologia transferu mikrobioty jelitowej 226
  167. 10.6.2. Potencjalne korzyści i zagrożenia płynące z przeszczepu mikroflory jelitowej 227
  168. Piśmiennictwo 228
  169. 11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego – Ewelina Ewa Książek, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss 231
  170. 11.1. Wprowadzenie 231
  171. 11.2. Mikrobiota przewodu pokarmowego 232
  172. 11.3. Rola mikrobioty jelitowej 235
  173. 11.4. Czynniki żywieniowe wpływające na mikrobiotę jelitową 237
  174. 11.5. Węglowodany, białka i tłuszcze 238
  175. 11.6. Bakterie fermentacji mlekowej i probiotyki 238
  176. 11.7. Prebiotyki 244
  177. 11.8. Polifenole 246
  178. Piśmiennictwo 248
  179. 12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka – Magdalena Warchoł 251
  180. 12.1. Wprowadzenie 251
  181. 12.2. Programowanie metaboliczne 251
  182. 12.3. Żywienie w okresie przedkoncepcyjnym i w ciąży 254
  183. 12.3.1. Okres przedkoncepcyjny 254
  184. 12.3.2. Ciąża 258
  185. 12.4. Żywienie w 1. roku życia 264
  186. 12.4.1. Karmienie piersią 264
  187. 12.4.2. Produkty zastępujące mleko kobiece 269
  188. 12.4.3. Rozszerzanie diety 271
  189. 12.5. Żywienie dzieci między 1. a 3. rokiem życia 280
  190. 12.6. Żywienie dzieci i młodzieży 286
  191. 12.6.1. Białko 291
  192. 12.6.2. Tłuszcze 294
  193. 12.6.3. Węglowodany 295
  194. 12.6.4. Błonnik 296
  195. 12.7. Żywienie zdrowych dorosłych 299
  196. 12.8. Żywienie osób starszych 302
  197. Piśmiennictwo 308
  198. 13. Żywienie osób aktywnych fizycznie – Ewa Śliwicka, Magdalena Warchoł 311
  199. 13.1. Wprowadzenie 311
  200. 13.2. Potrzeby energetyczne sportowców 312
  201. 13.2.1. Ujemny bilans energetyczny 315
  202. 13.2.2. Dodatni bilans energetyczny 317
  203. 13.2.3. Składniki pokarmowe w diecie osób aktywnych fizycznie 317
  204. 13.3. Żywienie sportowców w wieku rozwojowym 331
  205. 13.3.1. Specyficzne potrzeby żywieniowe 331
  206. 13.3.2. Zapotrzebowanie energetyczne 332
  207. 13.3.3. Makroskładniki 334
  208. 13.4. Suplementy 335
  209. Piśmiennictwo 337
  210. 14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych – Izabela Janik, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Hanna Krauss 339
  211. 14.1. Wprowadzenie 339
  212. 14.2. Nasiona chia (Salvia hispanica) 340
  213. 14.2.1. Zawartość białka 341
  214. 14.2.2. Zawartość tłuszczu 342
  215. 14.2.3. Zawartość błonnika 343
  216. 14.2.4. Aktywność antyoksydacyjna nasion chia 344
  217. 14.2.5. Zastosowanie praktyczne nasion szałwii hiszpańskiej 346
  218. 14.3. Jagody goji (Lycium barbarum) 347
  219. 14.3.1. Kompleks polisacharydowy jagód goji (Lycium barbarum polysaccharides, LBP) 348
  220. 14.3.2. Składniki bioaktywne 349
  221. 14.3.3. Właściwości prozdrowotne owoców Lycium barbarum 350
  222. 14.3.4. Bezpieczeństwo spożycia jagód goji 351
  223. 14.3.5. Interakcje jagód goi z lekami 352
  224. 14.4. Młody jęczmień (Hordeum vulgare) 353
  225. 14.4.1. Skład chemiczny oraz aktywność antyoksydacyjna 353
  226. 14.4.2. Udokumentowane właściwości młodego jęczmienia 354
  227. 14.5. Zielona kawa (Coffea sp.) 356
  228. 14.5.1. Zawartość składników bioaktywnych oraz aktywność antyoksydacyjna 358
  229. 14.5.2. Udokumentowane działanie zielonej kawy 359
  230. 14.6. Baobab afrykański (Adansonia digitata) 361
  231. 14.7. Morwa biała (Morus alba) 362
  232. 14.8. Yacon (jakon, Smallanthus sonchifolius) 364
  233. 14.9. Spirulina (Arthrospira maxima) 364
  234. 14.10. Maqui (Aristotelia chilensis) 365
  235. Piśmiennictwo 367
  236. 15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka – Klaudia Cugini, Hanna Krauss 371
  237. 15.1. Wprowadzenie 371
  238. 15.2. Sacharoza 371
  239. 15.3. Fruktoza 372
  240. 15.4. Wysokofruktozowy syrop kukurydziany (high fructose corn syrup, HFCS) 374
  241. 15.5. Stewia 375
  242. 15.6. Polialkohole 377
  243. 15.7. Sztuczne substancje słodzące (non-nutritive sweeteners, NNS) 379
  244. Piśmiennictwo 381
  245. 16. Genomika żywienia – Ewa Miller-Kasprzak 383
  246. 16.1. Wprowadzenie 383
  247. 16.2. Nutrigenetyka – droga od genu do diety 384
  248. 16.2.1. Międzyosobnicza zmienność informacji genetycznej 384
  249. 16.2.2. Badania z obszaru nutrigenetyki 384
  250. 16.3. Nutrigenomika – droga od diety do genu 386
  251. 16.3.1. Substancje bioaktywne 387
  252. 16.3.2. Choroby dietozależne 389
  253. 16.3.3. Badania z obszaru nutrigenomiki 389
  254. 16.3.4. Epigenetyka w badaniach nutrigenomicznych 390
  255. 16.4. Genomika żywienia – przyszłość i kontrowersje 391
  256. 16.5. Podsumowanie 393
  257. Piśmiennictwo 393
  258. Skorowidz 395

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 613/614
Numer inw.: 37494
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.