Nowe style konsumpcji
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w "pierwiastki życia" konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu
różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Aleksandra Badora, Krzysztof Kud, Magdalena Celińska, Oliwia Drążek, Emilia Klimkiewicz, Dorota Majewska, Anna Pasek, Agnieszka Snopek. |
Hasła: | Dietetyka Odżywianie Polska Opracowanie |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Difin, 2020. |
Wydanie: | Wydanie pierwsze. |
Opis fizyczny: | 143, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 25 cm. |
Uwagi: | Bibliografia, netografia na stronach 116-136. Streszczenie w języku angielskim. |
Twórcy: | Badora, Aleksandra. Autor Celińska-Löwenhoff, Magdalena. Autor Drążek, Oliwia. Autor Klimkiewicz, Emilia. Autor Kud, Krzysztof. Autor Majewska, Dorota. Autor Pasek, Anna. Autor Snopek, Agnieszka. Autor |
Przeznaczenie: | Dla studentów i ludzi nauki. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Wprowadzenie
- Rozdział 1. Spożycie surowców roślinnych w unii europejskiej
- Rozdział 2. Diety nowej generacji
- Rozdział 3. Zmiany w piramidzie żywieniowej Polaków
- Rozdział 4. Suszone owoce i orzechy w zdrowej diecie człowieka
- Rozdział 5. Wzbogacenia żywności w pierwiastki chemiczne
- Rozdział 6. Napoje a równowaga kwasowo-zasadowa człowieka
- Rozdział 7. Logistyka produktów żywnościowych a zachowanie konsumentów
- Podsumowanie
- Bibliografia
- Spis tabel i rysunków
- Streszczenie
- Summary
- Noty o autorach
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)