Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Opiekun medyczny : nowe umiejętności

Autor: Rychlik, Agnieszka





Odpowiedzialność:Agnieszka Rychlik, Iwona Pawluczuk.
Hasła:Opieka długoterminowa
Opiekunowie medyczni
Pielęgniarstwo
Podawanie leku
Profilaktyka zdrowotna
Żywienie chorych
Materiały pomocnicze
Adres wydawniczy:Poznań : Centrum Rozwoju Edukacji Edicon sp. z o.o., [2020].
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:119 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Uwagi:Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy. Bibliografia na stronie 118.
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne.
Dziedzina:Edukacja i pedagogika
Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2020 r.
Twórcy:Pawluczuk, Iwona. Autor.

Odbiorcy:Szkoły branżowe.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. * SPIS TREŚCI
  2. 9 Planowanie, organizowanie i realizowanie działań opiekuńczych
  3. * 9 Ocena stanu biopsychospołecznego pacjenta
  4. 9 Wykonywanie pomiarów – ocena stanu odżywienia
  5. 11 Obliczanie wskaźnika masy ciała (BMI)
  6. 13 Obliczanie wskaźnika obwodu talii do obwodu bioder (WHR)
  7. 18 Wykonywanie pomiarów – pomiar poziomu glukozy we krwi (glikemii) za pomocą glukometru
  8. 19 Postępowanie z odpadami ostrymi i niebezpiecznymi
  9. 20 Postępowanie w przypadku zanieczyszczenia krwią lub innym materiałem zakaźnym
  10. 20 Postępowanie w przypadku zabrudzenia uszkodzonej skóry
  11. 20 Postępowanie w przypadku uszkodzenia skóry (np.zakłucia)
  12. 21 Postępowanie w przypadku zanieczyszczenia oczu
  13. 21 Postępowanie w przypadku zanieczyszczenia jamy ustnej
  14. 22 Postępowanie w przypadku zanieczyszczenia miejsca i sprzętu
  15. 22 Wykonywanie pomiarów – ocena wydalania
  16. 25 Prowadzenie dzienniczka mikcji
  17. 28 Prowadzenie dzienniczka defekacji
  18. 29 Pytania kontrolne
  19. 29 Sposoby zaspokajania potrzeb pacjenta
  20. * 29 Zaspokajanie potrzeby odżywiania
  21. 29 Zaburzenia połykania
  22. 30 Karmienie chorego przez przezskórną gastrostomię endoskopową (PEG)
  23. 37 Karmienie chorego metodą porcji dietą kuchenną (zmiksowanym pokarmem)
  24. 37 Zaspokajanie potrzeby oddychania
  25. 37 Higiena i pielęgnacja niepowikłanej tracheostomii
  26. 47 Zmiana opatrunku wokół tracheostomii
  27. 49 Pytania kontrolne
  28. 50 Pomoc choremu w przyjmowaniu leków i ich podawanie pacjentowi niesamodzielnemu
  29. * 50 Podstawowe informacje o lekach
  30. 50 Definicje
  31. 51 Postacie leku
  32. 52 Dawki leku
  33. 52 Drogi wprowadzania leków
  34. 52 Losy leków w organizmie
  35. 52 Czas działania leku
  36. 53 Czynniki wpływające na działanie leku
  37. 53 Interakcje leków
  38. 54 Działania niepożądane leków
  39. 54 Zasady przechowywania leków
  40. 55 Cele podawania leku
  41. 56 Zasady podawania leków (z uwzględnieniem kompetencji opiekuna medycznego)
  42. 56 Drogi podawania leków
  43. 56 Podawanie leku na skórę i błony śluzowe
  44. 59 Podawanie leku na skórę
  45. 62 Podawanie leku do ucha
  46. 65 Podawanie leku do oka (worka spojówkowego)
  47. 67 Podawanie leku do nosa
  48. 68 Podawanie leku dopochwowo
  49. 71 Podawanie leków doodbytniczo
  50. 73 Podawanie leku doustnie
  51. 74 Podawanie leków podjęzykowo (droga przez błony śluzowe jamy ustnej okolicy podjęzykowej)
  52. 74 Podawanie leków około policzkowo (droga przez błony śluzowe jamy ustnej okolicy policzkowej)
  53. 77 Podawanie leków przez układ oddechowy
  54. 80 Podawanie leków wziewnych za pomocą inhalatora elektrycznego – nebulizacja
  55. 82 Podawania leków wziewnych za pomocą inhalatora ciśnieniowego MDI
  56. 85 Podawanie leków wziewnych za pomocą inhalatora proszkowego
  57. 88 Tlenoterapia za pomocą koncentratora tlenu w ramach domowego leczenia tlenem
  58. 89 Pytania kontrolne
  59. 89 Promocja zdrowia i profilaktyka zdrowotna
  60. 89 Wyjaśnienie pojęć
  61. 89 Zdrowie
  62. 90 Wymiary zdrowia
  63. 90 Czynniki warunkujące zdrowie
  64. 90 Styl życia
  65. 90 Choroba
  66. 91 Edukacja zdrowotna
  67. 91 Zdrowie publiczne
  68. 91 Promocja zdrowia
  69. 91 Polityka zdrowotna
  70. 92 Wychowanie zdrowotne
  71. 92 Udział opiekuna medycznego w promocji zdrowia i profilaktyce
  72. 92 Cele i treści edukacji zdrowotnej
  73. 92 Formy organizacyjne realizacji edukacji zdrowotnej
  74. 93 Metody realizacji edukacji zdrowotnej
  75. 93 Środki dydaktyczne
  76. 94 Zasady prowadzenia edukacji
  77. 96 Etapy edukacji zdrowotnej
  78. 98 Pytania kontrolne
  79. 100 Załącznik 1 – Dzienniczek mikcji
  80. 104 Załącznik 2 – Dzienniczek defekacji
  81. 116 Załącznik 3 – Program edukacyjny dla pacjentów zagrożonych wystąpieniem stopy cukrzycowej
  82. 118 Załącznik 4 – Karta bilansu płynów
  83. 119 Bibliografia
  84. 119 Spis zdjęć
  85. 119 Spis ilustracji *

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 616
Numer inw.: 37610
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.