Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Zarządzanie produkcją i usługami

Autor: Pająk, Edward.





Odpowiedzialność:Edward Pająk, Marek Klimkiewicz, Anna Kosieradzka.
Seria:ZiP Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Hasła:Produkcja
Usługi
Podręcznik
Adres wydawniczy:Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2014.
Opis fizyczny:396 stron : wykresy ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia, netografia na stronach 391-396.
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe. Publikacje naukowe.
Dziedzina:Zarządzanie i marketing
Powstanie dzieła:2014 r.
Twórcy:Klimkiewicz, Marek. Autor

Kosieradzka, Anna. Autor

Przeznaczenie:Dla studentów zarządzania i inżynierii produkcji, a także dla studentów innych wyższych uczelni i pracowników przedsiębiorstw.
Odbiorcy:Szkoły wyższe. Przedsiębiorcy.
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. * Rozdział 1. Zagadnienia wstępne
  2. 1.1. Rozwój historyczny i przyszłość przedsiębiorstw
  3. 1.2. Globalizacja, system gospodarczy i system produkcyjny
  4. 1.3. Zadania i techniki zarządzania
  5. 1.4. Pytania i zadania kontrolne
  6. Rozdział 2. Istota zarządzania produkcją i usługami
  7. 2.1. Pojęcie systemu produkcyjnego (usługowego)
  8. 2.2. Pojęcie zarządzania produkcją i działalnością usługową
  9. 2.3. Doskonalenie systemu produkcyjnego
  10. 2.4. Pytania i zadania kontrolne
  11. Rozdział 3. Produkt - wyrób lub usługa
  12. 3.1. Produkt
  13. 3.2. Usługa
  14. 3.2.1. Cechy usługi
  15. 3.2.2. Klasyfikacja usług
  16. 3.2.3. Znaczenie usług dla gospodarki
  17. 3.2.4. Rozumienie i zaspokajanie potrzeb klienta
  18. 3.3. Cykl życia produktu na rynku
  19. 3.3.1. Cykl życia wyrobu
  20. 3.3.2. Cykl życia usługi
  21. 3.4. Powiązanie projektowania produktów z marketingiem i wytwarzaniem
  22. 3.5. Wartość produktu dla klienta
  23. 3.6. Kryteria projektowania wyrobów
  24. 3.6.1. Kryteria konstrukcyjne projektowania wyrobów
  25. 3.6.2. Kryteria wytwórcze projektowania wyrobów
  26. 3.6.3. Kryteria eksploatacyjne projektowania wyrobów
  27. 3.7. Kryteria projektowania usług
  28. 3.8. Projektowanie wyrobów
  29. 3.8.1. Współpraca z klientem w procesie przygotowania wyrobu
  30. 3.8.2. Tradycyjny (sekwencyjny) rozwój wyrobu
  31. 3.8.3. Projektowanie współbieżne
  32. 3.8.4. Innowacje i modyfikacja wyrobów oraz nowoczesne metody ich wytwarzania
  33. 3.9. Opracowywanie nowych usług
  34. 3.9.1. Projektowanie usług
  35. 3.9.2. Zarządzanie projektowaniem usług
  36. 3.9.3. Przyczyny niepowodzeń wprowadzonych usług
  37. 3.10. Pytania i zadania kontrolne
  38. Rozdział 4. Proces
  39. 4.1. Przygotowanie produkcji
  40. 4.2. Projektowanie procesów
  41. 4.2.1. Informacje wejściowe do projektowania procesów systemu produkcyjnego
  42. 4.2.2. Projektowanie operacji technologicznych
  43. 4.2.3. Projektowanie procesów pomocniczych
  44. 4.3. Organizacja przepływu strumienia materiałów w systemie produkcyjnym
  45. 4.4. Kooperacja między systemami produkcyjnymi
  46. 4.5. Jakość procesów
  47. 4.6. Metody optymalizacyjne stosowane podczas projektowania procesów
  48. 4.7. Pytania i zadania kontrolne
  49. Rozdział 5. Przedsiębiorstwo - lokalizacja i projektowanie
  50. 5.1. Wybór lokalizacji przedsiębiorstwa
  51. 5.1.1. Strategie lokalizacji
  52. 5.1.2. Kryteria wyboru lokalizacji
  53. 5.1.3. Metody oceny miejsca lokalizacji
  54. 5.2. Lokalizacja usług
  55. 5.2.1. Czynniki mające wpływ na wybór lokalizacji usług
  56. 5.2.2. Techniki ustalania lokalizacji usług
  57. 5.3. Projektowanie systemu produkcyjnego
  58. 5.3.1. Struktura organizacyjna
  59. 5.3.2. Struktura produkcyjna
  60. 5.3.3. Struktura przestrzenna systemu produkcyjnego
  61. 5.3.4. Projektowanie procesu logistycznego
  62. 5.4. Możliwości produkcyjne - obliczanie i zarządzanie zdolnością produkcyjną
  63. 5.4.1. Długookresowe planowanie zdolności produkcyjnej
  64. 5.4.2. Krótkookresowe planowanie zdolności produkcyjnej
  65. 5.5. Specyfika przedsiębiorstwa usługowego związana z procesem świadczenia usług i zasobami
  66. 5.5.1. Struktura organizacyjna przedsiębiorstw usługowych i grupowanie stanowisk pracy
  67. 5.5.2. Zarządzanie kolejkami w usługach i modele struktury kolejki
  68. 5.5.3. Zarządzanie relacjami z klientami w usługach (CRM)
  69. 5.5.4. Zarządzanie wiedzą w organizacjach usługowych
  70. 5.5.5. Zarządzanie potencjałem usługowym
  71. 5.6. Organizacja obsługi eksploatacyjnej zasobów technicznych przedsiębiorstwa
  72. 5.6.1. Czynniki powodujące uszkodzenia
  73. 5.6.2. Obsługa techniczna
  74. 5.6.3. Ogólne zasady organizacji napraw
  75. 5.7. Pytania i zadania kontrolne
  76. Rozdział 6. Istota planowania i sterowania produkcją i realizacją usług
  77. 6.1. Wprowadzenie do planowania i sterowanie produkcją
  78. 6.1.1. Planowanie jako jedna z funkcji zarządzania. Klasyfikacje planów
  79. 6.1.2. Przepływ informacji i decyzji w planowaniu
  80. 6.1.3. Planowanie i sterowanie produkcją
  81. 6.2. Planowanie produkcji
  82. 6.2.1. Hierarchia i zakres planów produkcji
  83. 6.2.2. Planowanie ogólnozakładowe
  84. 6.2.3. Planowanie międzykomórkowe (międzywydziałowe)
  85. 6.2.4. Planowanie wewnątrzkomórkowe (wewnątrzwydziałowe)
  86. 6.3. Sterowanie produkcją
  87. 6.3.1. Funkcje sterowania produkcją
  88. 6.3.2. Schemat sterowania produkcją
  89. 6.3.3. Metody sterowania produkcją
  90. 6.4. Normatywy przepływu produkcji
  91. 6.5. Specyfika sterowania realizacją usług
  92. 6.5.1. Sterowanie realizacją świadczenia usług
  93. 6.6. Pytania i zadania kontrolne
  94. Rozdział 7. Planowanie zagregowane - ogólnozakładowe
  95. 7.1. Planowanie strategiczne i strategia produkcyjna
  96. 7.2. Produkcja na zapas i produkcja na zamówienie
  97. 7.3. Prognozowanie popytu
  98. 7.3.1. Cele prognozowania w przedsiębiorstwie
  99. 7.3.2. Metody prognozowania popytu
  100. 7.3.3. Ocena trafności prognozy
  101. 7.4. Planowanie zagregowane
  102. 7.5. Główny harmonogram produkcji
  103. 7.6. Pytania i zadania kontrolne
  104. Rozdział 8. Planowanie i sterowanie międzykomórkowe
  105. 8.1. Cele międzykomórkowego sterowania produkcją
  106. 8.2. Sterowanie według cyklu produkcyjnego
  107. 8.3. Sterowanie według taktu produkcji
  108. 8.4. Podstawowe systemy sterowania produkcją
  109. 8.4.1. Systemowe podejście do sterowania produkcją - systemy ssące i tłoczące
  110. 8.4.2. Systemy klasy MRP, MRPII i ERP
  111. 8.4.3. System Just-In-Time (JIT) - dokładnie na czas
  112. 8.4.4. System zoptymalizowanego przepływu produkcji (OPT)
  113. 8.4.5. Porównanie MRPII, JIT i OPT
  114. 8.5. Sterowanie procesem logistycznym i zarządzanie łańcuchem dostaw
  115. 8.6. Zarządzanie łańcuchem dostaw w usługach
  116. 8.6.1. Dostawy dokładnie na czas w usługach
  117. 8.6.2. Zarządzanie informacjami w łańcuchu dostaw i elektroniczna wymiana danych
  118. 8.7. Planowanie remontów i obsługi eksploatacyjnej (technicznej) maszyn i urządzeń
  119. 8.8. Specyfika planowania i sterowania produkcją jednostkową
  120. 8.9. Pytania i zadania kontrolne
  121. Rozdział 9. Sterowanie wewnątrzkomórkowe
  122. 9.1. Cele wewnątrzkomórkowego sterowania produkcją
  123. 9.2. Sterowanie według harmonogramów operacyjnych
  124. 9.3. Sterowanie procesami pomocniczymi
  125. 9.3.1. Harmonogram dostaw
  126. 9.3.2. Harmonogram obciążenia środków transportu
  127. 9.4. Sterowanie jakością w produkcji
  128. 9.4.1. Wprowadzenie
  129. 9.4.2. Zmienne losowe w procesach
  130. 9.4.3. Statystyczna kontrola procesu
  131. 9.5. Metody zarządzania realizacją usług - modele struktury kolejek
  132. 9.5.1. Jednokanałowy system obsługi
  133. 9.5.2. Wielokanałowy system obsługi
  134. 9.6. Zarządzanie jakością usług
  135. 9.6.1. Parametry jakości usług
  136. 9.6.2. Ocena jakości świadczonych usług i mierniki jakości w sektorze usługowym
  137. 9.7. Pytania i zadania kontrolne
  138. Rozdział 10. Zarządzanie zapasami w warunkach popytu niezależnego
  139. 10.1. Rodzaje materiałów
  140. 10.2. Funkcje zapasów
  141. 10.3. Podstawowe pojęcia i normatywy stosowane w zarządzaniu zapasami
  142. 10.3.1. Popyt zależny i niezależny
  143. 10.3.2. Podstawowe normatywy w sterowaniu zapasami
  144. 10.3.3. Koszty zapasów
  145. 10.3.4. Ekonomiczna wielkość zamówienia
  146. 10.4. Klasyfikacja zapasów ze względu na wielkość zużycia
  147. 10.5. Systemy zarządzania zapasami
  148. 10.5.1. System zarządzania zapasami ze stałym okresem dostawy
  149. 10.5.2. System zarządzania zapasami ze stałą wielkością dostawy
  150. 10.5.3. Inne systemy zarządzania zapasami
  151. 10.5.4. Dostawy w systemie JIT
  152. 10.6. Pytania i zadania kontrolne
  153. Rozdział 11. Analiza i modelowanie procesów
  154. 11.1. Ogólna charakterystyka podejścia procesowego
  155. 11.2. Mapy procesu
  156. 11.2.1. Mapa procesu wytwórczego
  157. 11.2.2. Mapa aktywności zasobów
  158. 11.3. Modele procesu
  159. 11.4. Zasady opracowania map strumienia wartości
  160. 11.5. Pytania i zadania kontrolne
  161. Rozdział 12. Współczesne koncepcje i metody zarządzania produkcją i usługami
  162. 12.1. Trendy i tendencje w zarządzaniu produkcją
  163. 12.1.1. Wyzwania dla zarządzania produkcją
  164. 12.1.2. Podejście procesowe do zarządzania produkcją
  165. 12.2. Współczesne koncepcje wykorzystywane w zarządzaniu produkcją
  166. 12.2.1. Metoda 5S - podstawa współczesnych systemów zarządzania produkcją
  167. 12.2.2. Kaizen - ciągłe doskonalenie
  168. 12.2.3. Szczupłe wytwarzanie (LM)
  169. 12.2.4. Teoria ograniczeń (TOC)
  170. 12.2.5. Kompleksowe produktywne utrzymanie maszyn i urządzeń (TPM)
  171. 12.2.6. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
  172. 12.2.7. Six Sigma
  173. 12.2.8. Inne koncepcje wykorzystywane w zarządzaniu produkcją
  174. 12.3. Wytwarzanie na światowym poziomie (WCM)
  175. 12.4. Nowoczesne kierunki zarządzania usługami
  176. 12.4.1. E-gospodarka
  177. 12.4.2. Rola wiedzy w organizacjach
  178. 12.4.3. Outsourcing
  179. 12.5. Pytania i zadania kontrolne
  180. Rozdział 13. Aspekty humanizacyjne zarządzania produkcją i usługami
  181. 13.1. Motywowanie pracowników, teorie motywacji i strumenty motywacji
  182. 13.2. Systemy wynagrodzeń
  183. 13.3. Planowanie zatrudnienia i obsady stanowisk
  184. 13.4. Planowanie rozwoju kadr i szkolenia
  185. 13.5. Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy
  186. 13.6. Motywacyjne metody organizacji pracy
  187. 13.7. Aspekty humanizacyjne zarządzania usługami
  188. 13.8. Pytania i zadania kontrolne
  189. Rozdział 14. Komputerowe wspomaganie zarządzania produkcją i usługami
  190. 14.1. Komputerowe wspomaganie przygotowania produkcji i prac inżynierskich
  191. 14.2. Komputerowe wspomaganie planowania i sterowania produkcją
  192. 14.3. Komputerowe wspomaganie zarządzania usługami
  193. 14.3.1. Ogólne wiadomości o SIZ mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu działalności usługowej
  194. 14.3.2. Przykładowe SIZ dostępne na rynku i wspomagające działalność usługową
  195. 14.4. Pytania i zadania kontrolne
  196. Słownik ważniejszych pojęć
  197. Bibliografia

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 658
Numer inw.: 37741
Dostępność: tylko na miejscu

schowek


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

book


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.